fbpx «Βουλιάζουν» τα Δικαστήρια Κομοτηνής από τις υποθέσεις διακίνησης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

«Βουλιάζουν» τα Δικαστήρια Κομοτηνής από τις υποθέσεις διακίνησης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
διακίνηση μεταναστών
δικαστήρια Κομοτηνής

16 υποθέσεις κατά συρροή διακίνησης στο χθεσινό πινάκιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων!

Διαμαρτυρία από μέλη του ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης για μία εξ αυτών

Διονύσης Βοργιάς

«Βουλιάζουν» τα Δικαστήρια της Κομοτηνής –εφετειακής έδρας- λόγω του πλήθους δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με το κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών. Ο «Χ» βρέθηκε χθες στα δικαστήρια, όπου κατέγραψε όχι μία, ούτε δύο, αλλά δεκαέξι συνολικά υποθέσεις κατά συρροή διακίνησης παράνομων μεταναστών, να βρίσκονται στο πινάκιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης.

Μάλιστα, το Εφετείο Θράκης είναι ιδιαιτέρως υποστελεχωμένο, όπως έχουν γνωστοποιήσει οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, με ενδεικτικό το ότι υπηρετούν 12 εργαζόμενοι για 21 οργανικές θέσεων γραμματέων. Η Κομοτηνή επίσης, ούσα έδρα Εφετείου, επιλαμβάνεται υποθέσεων από τους τρεις νομούς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε φόρτο δικαστικής ύλης.

16 υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό
Όπως είναι αντιληπτό οι 16 υποθέσεις δικάζονται σε δεύτερο βαθμό, άρα -ως συνήθως- δεν είναι τόσο απλές όσο μία διακίνηση με όχημα χωρίς… προϊστορία του δράστη.

Έτσι, ενδεικτικά καταγράφουμε τις υποθέσεις: Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας από κυβερνήτη/ες πλωτού μέσου. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, παράνομη είσοδος στο ελληνικό έδαφος, χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγραφών. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, απείθεια.

Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, εγκληματική οργάνωση. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, παράνομη είσοδος στη χώρα. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, χρήση πλαστών εγγράφων. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και με κίνδυνο για άνθρωπο, απείθεια, επικίνδυνη οδήγηση. Διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, αντίσταση.

Και μία διαμαρτυρία
Η χθεσινή μέρα είχε ενδιαφέρον όχι μόνο από άποψης φόρτου υποθέσεων - άλλωστε σε κάθε δικάσιμο του Εφετείου το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι ανάλογη - αλλά κι επειδή υπήρξε μία ειρηνική διαμαρτυρία.

Αυτή έκαναν έξω τα Δικαστήρια μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, υψώνοντας πανό χωρίς να προκαλέσουν. Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ήταν παρούσα για τη δίκη δύο αλλοδαπών, των Χάμζα Χαντί και Μοχάμεντ Χαντάρ. Σύμφωνα με το πινάκιο του Μονομελούς Εφετείου Θράκης κατηγορούνταν για «διακίνηση αλλοδαπών κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας δια πλωτού μέσου από δύο υπαίτιους που ενεργούν από κοινού» και για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

Σύμφωνα όμως με τα μέλη του ΚΕΕΡΦΑ, επρόκειτο για υπηκόους Μαρόκο «με συντριπτικές κατηγορίες περί διακίνησης δήθεν μεταναστών που είναι απολύτως ανυπόστατες».

Πάντα σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ «οι δύο κατηγορούμενοι έχουν συμμετάσχει στο κίνημα στο Μαρόκο ενάντια στη διαφθορά του βασιλικού καθεστώτος, ζητώντας περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα […] η μητέρα του Χάμζα Χαντί έχει πέσει θύμα βασανισμού από την αστυνομία […]».

Όσο για την κατηγορία της διακίνησης παράνομων μεταναστών, η ΚΕΕΡΦΑ λέει στην ανακοίνωσή της: «Ο Χάμζα Χαντί και ο Μοχάμεντ Χαντάρ προσπάθησαν να περάσουν τον Έβρο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Μαζί τους στη βάρκα επέβαιναν άλλοι δύο μαροκινοί ο ένας εκ των οποίων είναι αδερφός του Χάμζα Χαντί, μαζί με τον οποίο είχαν ταξιδέψει λίγες μόνο μέρες πριν στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κανείς από τα δύο άλλα πρόσωπα δεν αναφέρει ότι πήραν χρήματα ενώ όλοι αρνούνται ότι υπάρχει διακινητής ανάμεσά τους. Είναι άλλωστε και απίθανο να είναι διακινητές γιατί το τρίτο πρόσωπο που επέβαινε στη βάρκα είναι ο αδερφός του Χάμζα Χαντί».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές