fbpx Τσαπέκος-Χαριτόπουλος: Ναι στη μάσκα, όχι στους αρνητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τσαπέκος-Χαριτόπουλος: Ναι στη μάσκα, όχι στους αρνητές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλέξανδρος Τσαπέκος
Ντίνος Χαριτόπουλος
Φαρμακευτικός Σύλλογος Κομοτηνής
Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης

Απούσα εδώ και 11 ημέρες από τον χάρτη κρουσμάτων του ΕΟΔΥ η Ροδόπη

Τι απαντούν σε αρνητές της μάσκας ο πρόεδρος του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

156 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Τα υπόλοιπα στοιχεία: 2.258 (19.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.065 (43.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μπορεί η πανδημία να «δίνει» τουλάχιστον 150 κρούσματα ημερησίως πανελλαδικά το τελευταίο δεκαήμερο, ωστόσο στη Ροδόπη τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, αφού εδώ και 11 ημέρες δεν έχει καταγραφεί (έως και την Δευτέρα 7/9 δηλαδή) κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Μάλιστα ο νομός Ροδόπης είναι ο μοναδικός νομός της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ο οποίος δεν κατέγραψε ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα τις τελευταίες 11 ημέρες.

Το παραπάνω δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει εξαφανιστεί, ωστόσο γεννά απορίες για το λόγο που η Ροδόπη παραμένει στις «επιδημιολογικά φορτισμένες» περιοχές. Προκειμένου να διατηρηθεί η καλή πορεία του κορωνοϊού στη Ροδόπη, σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή). Γι’ αυτό μεγάλης σημασίας είναι οι δύο τοποθετήσεις επιστημόνων στον «Χ».

Τι απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος στους αρνητές της μάσκας
«Η πορεία της πανδημίας στη Ροδόπη είναι ικανοποιητική», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος απαντά στους αρνητές της μάσκας τα κάτωθι:

«Οι μάσκες είναι ένα ‘όπλο’ στο οποίο δεν μεταδίδουμε στον άλλο τα σταγονίδια που παράγουμε κατά την ομιλία ή την αναπνοή μας. Μέσα στα σταγονίδια αυτά βρίσκονται διάφοροι ιοί όπως και ο κορωνοϊός […]. Αυτός που φοράει μάσκα κυρίως δεν προφυλάσσεται ο ίδιος, προφυλάσσει τους γύρω του από πιθανούς ιούς που μπορεί να έχει. Άρα είναι μια κίνηση αλτρουισμού και αγάπης για τους πλησίον μας. Εμείς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και να μην γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας και εν προκειμένω κορωνοϊό, αλλά να μεταδίδουμε τον ιό. Πως θα προστατεύσουμε τους γύρω μας που μπορεί να είναι άτομα τα οποία ο κορωνοϊός μπορεί να τους σκοτώσει; Αυτό θέλω να μου απαντήσουν οι αρνητές της μάσκας».

Αναφορικά με το επιχείρημα κάποιων αρνητών, ότι δυσκολεύονται ν’ αναπνεύσουν, ο πρόεδρος ξεκαθαρίζει το τι πράγματι ισχύει: «πολλοί λένε ότι η μάσκα τους δυσκολεύει στην αναπνοή. Σε ανθρώπους που έχουν υγιείς πνεύμονες δεν τους δυσκολεύει καθόλου. Είμαι πνευμονολόγος και μπορώ να τους το διαβεβαιώσω. Εγώ φοράω μάσκα οκτώ ώρες την ημέρα στο ιατρείο μου. Άνθρωποι που όντως έχουν σοβαρό πρόβλημα αναπνευστικής λειτουργίας, δηλαδή η αναπνευστική τους ικανότητα είναι μειωμένη από 50% και πάνω, σε αυτούς ναι δεν συστήνουμε την χρήση μάσκας». Επικουρικά, προσθέτει: «Κάποιοι λένε ότι λόγω μάσκας αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό μας διότι το επανεισπνέουμε. Θέλω να βεβαιώσω όλους ότι δεν επανεισπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα, όταν αναπνέουμε μέσα από τις μάσκες. Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε φεύγει άνετα μέσα από τους πόρους της μάσκας και όταν εισπνέουμε, εισπνέουμε οξυγόνο και άζωτο που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα που ζούμε».

Όσο για την χρήση μασκών από παιδιά, απαντά ότι «στα μικρά παιδιά είναι αποδειγμένο ότι η μάσκα δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην υγεία τους».

Χειρουργική μάσκα προτείνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος
Μάσκα και μάλιστα χειρουργική προτείνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος. Δηλώνει: «Το να φοράμε μάσκα είναι σημαντικό κι ακόμη πιο σημαντικό είναι το ποια μάσκα φοράμε. Θα πω ότι η υφασμάτινη μάσκα έχει πολύ μικρότερες δυνατότητες, ενώ η χειρουργική πολύ μεγαλύτερες, διότι τα ανοίγματά της και οι πόροι της είναι πολύ μικρότεροι, οπότε δίνει μικρότερη πιθανότητα εισόδου αιωρούμενων σταγονιδίων κλπ». Ξεκαθαρίζει πάντως πως «η μάσκα δεν είναι πανάκεια, είναι μεγάλο μέτρο και ‘όπλο’», γι’ αυτό ζητάει την τήρηση αποστάσεων και υγιεινής, λέγοντας για παράδειγμα πως δεν μπορούμε να φορούμε μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους και μετά να ασπαζόμαστε φίλους και γνωστούς σε μία ταβέρνα. Όσο για το οικονομικό σκέλος αγοράς μίας χειρουργικής μάσκας, απάντησε ότι στην Κομοτηνή «πέφτει η τιμή τους καθημερινά».

Στόχος είναι «να μην φτάσουμε στο σημείο ασυμπτωματικοί όντας να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα ή σε άτομα που έχουν πρόβλημα με την υγεία τους και ενδεχομένως να χρειαστεί να πάνε στο Νοσοκομείο». Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, «δεν θα χρειαστεί να έχουμε αιτήσεις μαζικών εισόδων στα Νοσοκομεία και τα Νοσοκομεία να μην μπορούν να τις εξυπηρετήσουν […] και με τη βοήθεια των εμβολίων που θα βγουν καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε, θα είναι μία μεγάλη επιτυχία για την ανθρωπότητα. Κι αυτά που λένε μερικοί, ότι κάποιοι το έχουν σχεδιάσει όλο αυτό, είναι αστεία πράγματα για να τα απαντήσουμε».

Αναφορικά με την πορεία κατασκευής του εμβολίου, ο κος Τσαπέκος θύμισε ότι βάσει των κυβερνητικών ανακοινώσεων περί τον Δεκέμβριο του ’20 αναμένονται οι πρώτες 700.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, από τα συνολικά 3εκ. που έχουν παραγγελθεί.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.