fbpx Τι πήραν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι από τις κατασχέσεις λογαριασμών της δημοτικής επιχείρησης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΔΕΥΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τι πήραν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι από τις κατασχέσεις λογαριασμών της δημοτικής επιχείρησης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι
ΔΕΥΑ Κομοτηνής

Το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικούμενων χρημάτων, δηλαδή 800.000 από το σύνολο των 930.000 ευρώ, έχουν λάβει μέσω της δεύτερης κατάσχεσης στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, οι 55 εργαζόμενοι

Δ. Καρασταύρου: "Μέσα Φεβρουαρίου φεύγει από πάνω μας αυτός ο βραχνάς που στερεί τις χρηματοδοτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι στηρίζουν με τις προμήθειες τη ΔΕΥΑ"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικούμενων χρημάτων, δηλαδή 800.000 από το σύνολο των 930.000 ευρώ, έχουν λάβει μέσω της δεύτερης κατάσχεσης στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, οι 55 εργαζόμενοι που έχουν στραφεί δικαστικά κατά του εργοδότη τους για περικοπές παρελθόντων ετών στις αποδοχές τους.

Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι  της επιχείρησης, διεκδικούν αναδρομικά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από την έναρξη των μνημονίων. Έχοντας κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, προχώρησαν σε κατασχέσεις λογαριασμών της επιχείρησης, αφού όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν κατέστη δυνατός ένας συμβιβασμός με τη διοίκηση.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ έχει καταθέσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, έχοντας στα χέρια της τη νομολογία του Αρείου Πάγου που είναι αντίθετη στις αξιώσεις των εργαζομένων ΔΕΥΑ και αναμένει την έκδοση της απόφασης του Εφετείου.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των κατασχέσεων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είπε ότι "μέσα Φεβρουαρίου φεύγει από πάνω μας αυτός ο βραχνάς που στερεί τις χρηματοδοτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι στηρίζουν με τις προμήθειες τη ΔΕΥΑ. Τουλάχιστον 300.000 ευρώ το μήνα είναι οι προμήθειες και αφορούν και αυτές εργαζομένους".

Το ένδικο μέσο της κατάσχεσης χρησιμοποίησαν οι 55 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, οι μοναδικοί σε όλη την Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό χθες από την Κομοτηνής ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γιώργος Μαρινάκης. Επίσης ανέδειξε ότι από τις 127 ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι μόνο 11 ΔΕΥΑ ήγειραν τέτοιες αξιώσεις, δικαστικά, από τις επιχειρήσεις τους και τόνισε πως "δεν συμφωνεί ούτε καν η συνδικαλιστική τους ηγεσία με αυτές τις αξιώσεις.

Είναι πέραν του λογικού να θεωρούμε ότι μία ομάδα εργαζομένων δεν έχει αντιληφθεί ότι η πατρίδα μας τα τελευταία δέκα χρόνια μαστίζεται από την εντονότερη οικονομική κρίση. Το πιο εύκολο είναι να λέμε ναι σε όλα, ειδικά προεκλογικά, όμως δεν μπορούμε για συστήματα που κινδυνεύουν από ιδιωτικοποίηση ή εξαφάνιση να τα βλέπουμε ως λάφυρο στο οποίο πρέπει να εφορμήσουμε".

Περαιτέρω ο κος Μαρινάκης ανέδειξε ότι "οι ΔΕΥΑ - και πρέπει να γίνει αυτό αντιληπτό από όλους - δεν έχουν κανένα χρηματοδοτικό μέσο πλην των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες. Στην εποχή της κρίσης που όλοι έχουν νιώσει την περικοπή έως την εξαφάνιση των εισοδημάτων, εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε σε ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο αυτές τις περικοπές και βάλαμε πλάτη δεχόμενοι και ανεχόμενοι περικοπές μέχρι το 25%, γιατί και εκείνοι που μας πληρώνουν έχουν αντίστοιχα πρόβλημα στο να δώσουν χρήματα.

Ούτε καν τους λογαριασμούς τους δεν μπορούν να πληρώνουν. Όλα αυτά που λέει το κράτος για κοινωνικά τιμολόγια, αυτά τα φορτώνει στις τοπικές κοινωνίες. Αν ήθελε να κάνει κοινωνική πολιτική διά των ΔΕΥΑ να τις χρηματοδοτούν, όμως δεν υπάρχει".  

Τέλος δεν παρέλειψε να πει πως "οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ είναι πολύ υψηλότεροι των υπολοίπων δημοτικών υπαλλήλων και του δημοσίου τομέα".  απόφαση του Εφετείου αναμένεται να δώσει συνέχεια στην υπόθεση μεταξύ εργαζομένων και ΔΕΥΑΚ. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ