fbpx Θ. Καραμπίνης: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πρόχειρους διαγωνισμούς για να προμηθευτούμε ένα στυλό!»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
83η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Θ. Καραμπίνης: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πρόχειρους διαγωνισμούς για να προμηθευτούμε ένα στυλό!»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθανάσιος Καραμπίνης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σύνοδος Πρυτάνεων
Αλεξανδρούπολη
Γιάννης Παντής

Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και ο Γ.Γ. του υπ. Παιδείας Γιάννης Παντής

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται από χθες οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της Ελλάδας, παρακολουθώντας τις εργασίες της 83ης Συνόδου των Πρυτάνεων που κορυφώνονται σήμερα με τη συμμετοχή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή. 
Αντικείμενο της Συνόδου είναι η γενικότερη λειτουργία των πανεπιστημίων τόσο σε οικονομικό, όσο και σε νομικό επίπεδο καθώς και επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα τα μεταπτυχιακά προγράμματα και οι εξ αποστάσεως σπουδές. 


Μείζονα θέση στις συζητήσεις των πρυτάνεων κατέχει φυσικά η έρευνα στα πανεπιστήμια, η οποία τίθεται εν κινδύνω, εξαιτίας του νομικού πλαισίου που τη διέπει και το οποίο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί λόγω και της οικονομικής κρίσης, είναι τόσο δαιδαλώδες που ουσιαστικά αποτελεί ταφόπλακα για την Έρευνα.


«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πρόχειρους διαγωνισμούς για την προμήθεια ενός στυλό» λέει ο πρύτανης του ΔΠΘ Θανάσης Καραμπίνης για να καταδείξει το «στενό μαρκάρισμα» που υφίσταται το ερευνητικό έργο στην Ελλάδα και καταλήγει: «υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνει έρευνα στην Ελλάδα και αυτό θα έχει συνέπειες». Οι συνέπειες στις οποίες αναφέρεται ο πρύτανης εξάγονται εύκολα δια της επαγωγής: αν δεν υπάρχει έρευνα, δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καινοτομία, άρα δεν υπάρχουν επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την προαγωγή της επιστήμης και άρα της ανάπτυξης στην Ελλάδα. 


Όμως η χειρότερη των συνεπειών αυτής της κατάστασης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικό για να συνεχίσουν τις σπουδές και το ερευνητικό τους έργο, όπως παρατηρεί ο κος Καραμπίνης. 


Τα συμπεράσματα της Συνόδου θα τεθούν υπόψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει τη δέσμευσή του για παροχή βοήθειας σε όλα τα επίπεδα, στην έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου και στην οποία συμμετείχε. 


Η στάση του κου Γαβρόγλου και του υπουργείου γενικά, εκτιμάται ως θετική από τους πρυτάνεις, όμως όσο καλή και αν είναι αυτή η πρόθεση, έχει έναν εχθρό: τον χρόνο. Με βάση όσα είπε ο κος Καραμπίνης κάποια από τα θέματα που χρήζουν επίλυσης και θα συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της συνόδου, μπορούν να λυθούν σε ένα σχετικό βάθος χρόνου, όμως υπάρχουν και κάποια –όπως για παράδειγμα η έρευνα- που η άμεση επίλυση τους είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων της Ελλάδας. 


Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι παρά τις όποιες δυσκολίες και τα προβλήματα, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να επιδείξουν αξιοσήμαντο ερευνητικό έργο ευθέως ανταγωνιστικό με αυτό χωρών του εξωτερικού που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Παράλληλα, ως ιδιαιτέρως αξιόλογο λογίζεται και το έμψυχο ερευνητικό δυναμικό της χώρας καθώς και οι ερευνητικές υποδομές, αλλά και το διδακτικό προσωπικό. 


Η 83η Σύνοδος των Πρυτάνεων φιλοξενείται στην Αλεξανδρούπολη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τη διεξαγωγή της επιχορήγησε με 2.200 ευρώ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο