fbpx Τεράστιες οι ποσότητες νερού που δέχθηκε η περιοχή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τεράστιες οι ποσότητες νερού που δέχθηκε η περιοχή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καιρός
κακοκαιρία
Βροχόπτωση
Ροδόπη

Για ποσότητα – ρεκόρ κάνει λόγο ο μετεωρολογικός σταθμός Μηχανοργάνωσης Δημόκριτος

Πρωτοφανείς για τα δεδομένα της περιοχής ήταν οι ποσότητες του νερού που έπεσαν στην Κομοτηνή την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί ο μετεωρολογικός σταθμός «Μηχανοργάνωσης Δημόκριτος», κάποια στιγμή στις 16:11 το μεσημέρι της Τετάρτης, έπεφταν στην Κομοτηνή 342,44 τόνοι νερού ανά στρέμμα, ενώ ο μέσος όρος της ποσότητας νερού της καταιγίδας ήταν 85,3 τόνοι νερού/ στρέμμα! 


Αναλυτικά τα στοιχεία: 85,3 χιλιοστά νερού μέτρησε στην Κομοτηνή κατά την καταρρακτώδη βροχόπτωση της Τετάρτης ο μετεωρολογικός σταθμός της «Μηχανοργάνωσης Δημόκριτος», που σημαίνει 85,3 τόνους νερού ανά στρέμμα! Ο ρυθμός μάλιστα της βροχής σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό, έφτασε τα 165,09 χιλιοστά/ώρα στις 15:52 (δηλαδή εκείνη τη στιγμή έπεφταν 165,09 τόνοι νερού/ανά στρέμμα), και τα 342,44 χιλιοστά/ώρα στις 16:11 (δηλαδή εκείνη τη στιγμή έπεφταν 342,44 τόνοι νερού/ανά στρέμμα)! Ενώ από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 473,6 χιλιοστά. 


Σχολιάζοντας το φαινόμενο, ο υπεύθυνος του σταθμού Χρήστος Δεληγιώργης, δήλωσε: «Από τις 8 Νοεμβρίου είχαμε μια πτώση βαρομετρικής πίεσης από τα 1013 μέχρι τα 1000 μιλιμπάρ. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι όταν πέφτει η πίεση χαλάει ο καιρός. Στις 8 Νοεμβρίου είχαμε 11,3 χιλιοστά βροχή, δηλαδή μια νορμάλ βροχή και στις 9 Νοεμβρίου φτάσαμε στα 85,3 χιλιοστά! Ο δε άνεμος έφτασε γύρω στις 13:54 εκείνης της ημέρας τα 70 χιλιόμετρα ριπές και σε κάποια σημεία και περισσότερο. Πρέπει να ήταν δηλαδή περίπου 8 μποφόρ, γι’ αυτό και έγιναν τόσες ζημιές. Έπεσε πολύ νερό και έπεσε στην περιοχή της Κομοτηνής, αλλά όχι σε όλο το νομό. Για παράδειγμα στον Ίμερο είχε πολύ πιο λίγα χιλιοστά -νομίζω 18. Ήταν ένας όγκος νερού που δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε και είχε μεγάλη ραγδαιότητα γι’ αυτό έκανε τόσες ζημιές. Παλιότερα είχαμε καταγράψει 186 χιλιοστά κάποια στιγμή -δηλαδή άλλα 100 παραπάνω- αλλά ήταν τη χρονιά που πλημμύρισε σχεδόν όλος ο νομός.


Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Σε ένα εκτενές δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κομοτηνής κάνει μία αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που επικράτησε στο Δήμο από το πρωί της Τετάρτης οπότε και ξεκίνησαν οι ισχυροί άνεμοι, έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας, οπότε και εκτονώθηκε το φαινόμενο αφού φυσικά είχε μεσολαβήσει η βροχόπτωση και η καταιγίδα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εξαιτίας του αέρα έπεσαν πολλά δέντρα και κλαδιά σε διάφορα σημεία εντός και εκτός αστικού ιστού, όπως φαίνεται στη λίστα:


• Πτώση δέντρου στην περιοχή του δημοτικού φυτωρίου επί της οδού Νέου Σιδηροχωρίου. Το δέντρο αφού τεμαχίσθηκε, ανασύρθηκε και αποκαταστάθηκε άμεσα η ολιγόλεπτη δυσχέρεια της κυκλοφορίας της οδού.
• Πτώση δέντρου στην οδό Παπαδήμα επί της Λεωφόρου Ηρώων. Το δέντρο αφού τεμαχίσθηκε, ανασύρθηκε και αποκαταστάθηκε άμεσα η ολιγόλεπτη δυσχέρεια της κυκλοφορίας της οδού.
• Πτώση δύο μικρών δέντρων επί της Λεωφόρου Ηρώων στο ύψος του καταστήματος των ΕΛΤΑ, τα οποία άμεσα τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν χωρίς να σημειωθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.
• Πτώσεις κλαδιών στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής, που τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν άμεσα επίσης.
• Πτώσεις κλαδιών στην παιδική χαρά της περιοχής Χάρμαλι, τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν άμεσα επίσης.
• Πτώσεις μικρών δέντρων στο δημοτικό σχολείο Ροδίτη, τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν άμεσα επίσης.
• Πτώση δέντρου στην περιοχή όπισθεν του Νοσοκομείου, τεμαχίστηκε και ανασύρθηκε – η σφοδρή βροχόπτωση δεν επέτρεψε την επιτόπου πλήρη αποκατάσταση του χώρου.
• Κοπή και ανάσυρση δένδρου στον οικισμό Μελέτης. 
• Κοπή και ανάσυρση δένδρου στην οδό Κ. Παλαιολόγου.
• Κοπή και ανάσυρση δένδρου στην οδό Σιδηροχωρίου. 
• Κοπή και ανάσυρση δέντρου στην οδό Ναρσή. 


Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, δεδομένων των μετεωρολογικών προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και των ανάλογων ενημερώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής είχε εκδώσει ενημερωτική-προειδοποιητική ανακοίνωση δια του τοπικού Τύπου και της ιστοσελίδας του Δήμου, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμενόταν στις 8,9 και 10 του μηνός, και με συνημμένες οδηγίες αυτοπροστασίας και πρόληψης. Συγχρόνως, συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αφαιρούσαν συνεχώς συγκεντρωμένα φύλλα που συσσωρεύονταν λόγω των δυνατών ανέμων, ενώ σάρωθρο του Δήμου πραγματοποιούσε καθαρισμό των οδών σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι δυνατοί άνεμοι ωστόσο διήρκησαν μέχρι και την έναρξη της ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο του καθαρισμού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης του μηνός, άμα τη εμφανίσει των πρώτων έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρών-θυελλωδών νότιων ανέμων), που προξένησαν πτώσεις δένδρων, κλαδιών, πινακίδων καταστημάτων  και διαφόρων αντικειμένων, η Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, τελώντας βάσει σχεδίου εν εγρηγόρσει, και μετά από κλήσεις πολιτών αλλά και προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιμετώπισε τα παρακάτω συμβάντα πτώσεων δέντρων, χλωρών, χωρίς ενδείξεις ξηρότητας, γεγονός που συνεπάγεται ότι κατέπεσαν εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων:


Κατόπιν, από ώρα 15:00 περίπου, με την εκδήλωση της βροχόπτωσης, καταρρακτώδους για αρκετή ώρα αρχικά, και που συνεχίστηκε μέχρι και αργά το βράδυ, προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα εντός της πόλης της Κομοτηνής αλλά και στους γύρω οικισμούς, με τους κατοίκους να απευθύνονται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων αλλά και στον Δήμο Κομοτηνής για καθαρισμό φρεατίων από φερτά υλικά. Συγκεκριμένα, συνεργεία της ΔΕΥΑΚ παρενέβησαν άμεσα και αποτελεσματικά σε συμβάντα επί των οδών Γ. Παπανδρέου,  Κερασούντος, Κίου, Κυρίλου, Κ. Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Θάσου, Κοσμίου, Φιλιππουπόλεως, Ολύμπου, Αδριανουπόλεως, Δωδεκανήσου, Βύρωνος, Καραθεοδωρή. Μετά τη λήξη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κατά τις βραδινές ώρες, συνεργεία του Δήμου προχώρησαν και πάλι στον καθαρισμό φρεατίων.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πολλά σημεία χρειάστηκε η αφαίρεση μόνο κάποιων φύλλων από την επιφάνεια του καπακιού του φρεατίου για να οδεύσουν τα βροχόνερα προς το δίκτυο.


Συμπερασματικά, ο Δήμος Κομοτηνής έχει την εκτίμηση ότι τα πάντα εν σοφία εποίησε προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση, κάτι που προκύπτει και από τη δήλωση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη: «Συγχαίρω τους αιρετούς αρμοδίους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους δημοτικούς υπαλλήλους, που ανταποκρίθηκαν τόσο όσον αφορά στην ετοιμότητά τους όσο και αναφορικά με την άμεση επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, καθώς και τους συνδημότες μας, όσους δρώντας ως ενεργοί πολίτες μερίμνησαν σχετικώς και διευκόλυναν το δύσκολο έργο των συνεργείων του Δήμου».    


ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΒΡΙΩΝ, ΤΑ ΒΟΥΛΩΜΕΝΑ ΦΡΕΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ 
Η καταιγίδα της Τετάρτης έφερε για άλλη μία φορά στο φως τα προβλήματα που υπάρχουν στο δίκτυο όμβριων της Κομοτηνής, αλλά και την κατάσταση με τα βουλωμένα φρεάτια, τα οποία δεν επιτρέπουν τη διοχέτευση του νερού υπογείως με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης. 


«Υπάρχει μια γενικότερη κατάσταση που αφορά όχι μόνο την πόλη της Κομοτηνής αλλά όλες τις πόλεις και κάθε περιοχή. Υπάρχει ένα δίκτυο όμβριων το οποίο είναι δεδομένο. Το δίκτυο αυτό πρέπει να το συντηρούμε όπως επίσης να φροντίζουμε να μπορεί να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει να μην μπαίνουν σκουπίδια πάνω στα φρεάτια και να μην είναι καλυμμένα για να μπορεί και αυτό να λειτουργήσει, δεν το λέω σαν δικαιολογία είναι μια κατάσταση που την ζούμε κάθε χρόνο  (αυτό με τα φύλλα που πέφτουν). 
Έχουμε μονίμως τα 2 αποφρακτικά να καθαρίζουν τα φρεάτια και καθαρίζουμε και τους αποδέκτες όπως κάνουμε κάθε χρόνο έτσι κάναμε και φέτος» λέει ο Δημήτρης Καρασταύρου, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και καλεί τους πολίτες να συνεργάζονται όταν ανακύπτουν τέτοιους είδους καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή της Τετάρτης: «Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι σε τέτοιου είδους έντονα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει τα φρεάτια να είναι καθαρά. Αυτό είναι το σημαντικότερο για να μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον το υφιστάμενο δίκτυο λειτουργεί 100%. Είναι δουλειά του δήμου ο καθαρισμός των φρεατίων όμως είχαμε ένα συμβάν όπου πριν τη βροχή είχαμε έντονο αέρα που επιδείνωσε την κατάσταση.


Σίγουρα αν ήταν 100% μαζεμένα όλα τα φύλλα και όλα τα σκουπίδια στο δήμο η κατάσταση μπορεί να ήταν κάπως καλύτερη αλλά όταν το βλέπεις να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου θα πρέπει ο κάθε πολίτης να προσπαθήσει να βοηθήσει τα δίκτυά μας να λειτουργήσουν καλύτερα. Αυτή είναι η έκκληση που κάνω αυτή τη στιγμή προκειμένου να βοηθηθούμε όλοι. Φυσικά δεν αποποιούμαι καμία ευθύνη της ΔΕΥΑΚ, δέχομαι την κριτική αλλά θέλω η κριτική να γίνεται με πιο αντικειμενικό τρόπο»

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ