fbpx Συντονίζουν δράσεις για να μην θρηνήσουμε θύματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Συντονίζουν δράσεις για να μην θρηνήσουμε θύματα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
δράσεις
θύματα
αντιπυρική περίοδος

"Βουτηγμένο" στα πεύκα σε επικίνδυνο σημείο το παράρτημα ΑμεΑ της Αιγείρου, ποια πρωτοβουλία λαμβάνει η δημοτική αρχή

Τι λένε στον "Χ" ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου

Διονύσης Βοργιάς

Με την αντιπυρική περίοδο να ξεκινάει επίσημα στην 1η Μαϊου και να διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Κομοτηνής, συναντήθηκαν το πρωί της Μ. Τρίτης 23 στο δημαρχείο. Παρών κατά την συνεδρίαση ήταν μόνο ο "Χ", ο οποίος πιστός στην αξία της πρόληψης κατέγραψε τις προσπάθειες των αρμοδίων για όσο το δυνατό αρτιότερο συντονισμό, προς την καλύτερη δυνατή αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιών.

Το Συντονιστικό Όργανο διηύθυνε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Παρόντες ήταν επίσης ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Αλέξιος Αναστασίου, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κομοτηνής για θέματα πολιτικής προστασίας Θέμης Τζενετίδης, ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κομοτηνής Δήμος Ευτυχιάκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Γιώργος Παπάζογλου, η αν. προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης Μαρίνα Γκοτζαρίδου, ο διοικητής Τροχαίας Κομοτηνής Σταύρος Βαριεμετζίδης, ο αρχηγός των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, εκπρόσωπος Στρατού, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης.

Συντονισμός ενεργειών και σημεία μεγάλης προσοχής
Στον απόηχο της συνάντησης, ο "Χ" συνομίλησε με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος ανέδειξε ότι "παραβρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συντονισμός, καθώς πήραμε και τα εύσημα από τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης, κι αυτό είναι μεγάλη χαρά για εμάς. Αυτό δεν μας καθησυχάζει, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα με σχέδια". Εξήγησε, κατόπιν, το πως δρα ο Δήμος Κομοτηνής, προκειμένου να διαθέτει χρήματα στην ώρα τους για την αντιπυρική προστασία. "Τα λεφτά από το υπουργείο έρχονται συνήθως στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και γι' αυτό το λόγο εμείς τα τελευταία χρόνια φροντίζουμε και δημιουργούμε ένα αποθεματικό από τους κωδικούς των χρημάτων των προηγούμενων ετών που έρχονται για την αντιπυρική προστασία", είπε.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον συντονισμό της προστασίας και του σχεδίου εκκένωσης του περιαστικού δάσους της Νυμφαίας, "όπου υπάρχει ιδιαίτερος σχεδιασμός", όπως είπε ο κος Πετρίδης, ο οποίος πληροφόρησε ότι υπάρχει τρόπος εκκένωσης του τουριστικού περιπτέρου καθώς και σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, στα οποία εμπλέκονται Δήμος, Πυροσβεστική, Τροχαία και Στρατός.

Ένα δεύτερο σημείο που προτάχθηκε στην συζήτηση, είναι η δασική έκταση που βρίσκεται βόρεια του οικισμού Μύτικας του Δήμου Κομοτηνής, σε ένα σημείο πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου πέρσι υπήρξαν δύο περιπτώσεις φωτιάς, η μία από κεραυνό. Ο δρόμος είναι σχεδόν απροσπέλαστος, καθώς η Διεύθυνση Δασών δεν έχει τα μέσα και τους πόρους να επέμβει. Γι' αυτό και αιτήθηκε την συνδρομή του Δήμου Κομοτηνής στην διάνοιξη του δρόμου. "Θα δούμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε με τα δικά μας μηχανήματα, αλλιώς θα απευθυνθούμε στον Στρατό, ο οποίος πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις συμβάλει αποτελεσματικά και άμεσα", πληροφόρησε εν προκειμένω ο δήμαρχος.

Ένα οίκημα "βουτηγμένο" στα πεύκα και η λύση της διοίκησης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε ένα οίκημα το οποίο είναι μεν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κομοτηνής, ωστόσο δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου να σχεδιάσει την αντιπυρική του προστασία. Πρόκειται για το παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής στην Αίγειρο, πιο γνωστό ως Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων. Βρίσκεται λίγο μετά τον οικισμό της Αιγείρου σε μία δασική έκταση περιτριγυρισμένο από πεύκα. Και μπορεί τα δέντρα να συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο, αυξάνουν όμως συγχρόνως την επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Εδώ, ο Γιώργος Πετρίδης αποκάλυψε στον "Χ" την πρωτοβουλία που πήρε, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός. "Είναι στα γεωγραφικά μας όρια, αλλά δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου Κομοτηνής η ύπαρξη σχεδίου αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

Στην εισήγησή μου συμφώνησαν Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και Δασαρχείο, ώστε να γίνει μία κοινή ομάδα, η οποία τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει το σχέδιο που υπάρχει και επί αυτού του σχεδίου να γίνει μία αυτοψία, για να δούμε ζητήματα πρόληψης και παρέμβασης. Η ΠΥ πριν πέντε χρόνια είχε κάνει άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς, πιθανό να γίνει και φέτος μία τέτοια άσκηση", είπε αναλυτικά.

Απαραίτητες συμβουλές από την Πολιτική Προστασία
Ο "Χ" συνομίλησε και με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ροδόπης Δημήτρη Παπαλεξίου, ο οποίος έδωσε πολύτιμες συμβουλές προς τους δημότες της περιοχής. Αρχικά, ενημέρωσε ότι μετά το Συντονιστικό σε ν. Ροδόπης και Δήμο Κομοτηνής, ακολουθούν τα αντίστοιχα στους άλλους τρεις Δήμους του νομού. "Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς", λέει ο κος Παπαλεξίου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά είναι "ό,τι είδατε στο Μάτι ...ακριβώς τα αντίθετα". Δηλαδή είναι απαραίτητα: Καθαρισμός των οικοπέδων που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Στέγες και λοιπές κατασκευές δεν πρέπει να είναι σε επαφή με δέντρα. Σε περίπτωση εκτεταμένης πυρκαγιάς αποφεύγουμε να πάρουμε το αυτοκίνητό μας γιατί κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε αυτό ή να αναγκαστούμε να τραπούμε πεζοί σε φυγή, όπως στο Μάτι με καταστροφικές συνέπειες. Αντιθέτως, παραμένουμε μέσα στο σπίτι, κλείνουμε τα πατζούρια, ανοίγουμε τις κουρτίνες, γεμίζουμε τη μπανιέρα με νερό.

Ο κος Παπαλεξίου καλεί όλους μας να διαβάσουμε και εκτυπώσουμε τις συμβουλές που βρίσκονται στο civilprotection.gr, ενώ, καταληκτικά, κομίζει και μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, ότι δηλαδή ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στέλνει στα τηλεοπτικά κανάλια τα βίντεο πολιτικής προστασίας, αυτά τα προβάλουν μεν ...αλλά τα ξημερώματα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του