fbpx Σύγκρουση γονέων στη δικαστική αίθουσα και στη μέση ένα παιδί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Σύγκρουση γονέων στη δικαστική αίθουσα και στη μέση ένα παιδί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαζύγια
Παιδιά
Ψυχολογία
Βιβή Πετμεζά

Η έντονη διαμάχη διαζευγμένων γονέων στην Κομοτηνή, η επίδραση στο παιδί σύμφωνα με την ψυχολόγο Βιβή Πετμεζά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Αυτή η σύγκρουση γονέων στη δικαστική αίθουσα βρίσκει ένα παιδί στη μέση να μοιράζεται συναισθηματικά και ψυχικά και να εμφανίζει συμπεριφορές επιθετικότητας ακόμα και φυγής από το οικογενειακό περιβάλλον, όπως ακούστηκε από τους ίδιους τους γονείς του, μεταξύ άλλων, στη δικαστική αίθουσα. Η υπόθεση που απασχόλησε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης με την αντιδικία δύο συζύγων και γονέων ενός μικρού παιδιού ήταν εξόχως διδακτική για την επίδραση που μπορεί να έχει η έντονη αυτή αντιδικία στο ίδιο το παιδί. Ενδεικτικό των όσων ακούστηκαν δημόσια στο ακροατήριο από τις δύο αντίδικες πλευρές, τους μάρτυρες και τους δικηγόρους ήταν το σχόλιο της προέδρου της έδρας "δεν είναι ό,τι καλύτερο να λύνονται αυτές οι διαφορές στα δικαστήρια", μιλώντας για τις οικογενειακές διαφορές.


Η απόφαση λήψης διαζυγίου οδήγησε σε μία "μάχη" για την επιμέλεια του παιδιού τους, την οποία σήμερα ασκεί ο πατέρας. Εκείνος ήταν που κατέθεσε μήνυση κατά της πρώην συζύγου του για την περίοδο που ασκούσε εκείνη την επιμέλεια και συγκεκριμένα γιατί εξέθεσε το παιδί σε κίνδυνο όταν εκείνο έφυγε από το σπίτι μετά από λεκτική διαμάχη μητέρας - παιδιού. Πρώτη η μητέρα βρέθηκε στο εδώλιο να απολογείται για τις κατηγορίες που τις αποδίδει ο σύζυγός της και την προσπάθεια να συνάδει στον πλήρη αποκλεισμό εκείνης από την ανατροφή του παιδιού. Πολλές οικογενειακές λεπτομέρειες δεν αναλύθηκαν δημόσια χάριν προστασίας προσωπικών δεδομένων, όμως όσα διατυπώθηκαν δημόσια ήταν εξόχως ενδεικτικά για το πού μπορεί να οδηγήσει η αντιδικία δύο πρώην συζύγων. 


Ακολούθως, σε δεύτερο χρόνο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, κατηγορούμενος ήταν ο πατέρας, γιατί την περίοδο που ασκούσε την επιμέλεια του παιδιού δεν συμμορφώθηκε με την δικαστική απόφαση, η οποία όριζε τις ημέρες και ώρες που πρέπει το παιδί να είναι με την μητέρα του.  

 

Το σχόλιο της ψυχολόγου Βιβής Πετμεζά

Ελάχιστη σημασία για το ευρύ κοινό έχουν τα αποτελέσματα των δύο δικών με κατηγορούμενους τους δύο αντίδικους γονείς, που σημειωτέον ότι έγιναν σε ανοιχτή αίθουσα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι το σχόλιο της ψυχολόγου και με εμπειρία στο θέμα Βιβής Πετμεζά. Σε αυτήν απευθύνθηκε ο "Χ" με αφορμή την αντιδικία των γονέων στο δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής και ζήτησε την επιστημονική της άποψη σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει μία δικαστική διαμάχη πρώην συζύγων στην ψυχολογία ενός παιδιού. 


Σύμφωνα με όσα είπε η κα Πετμεζά "σε ένα διαζύγιο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το παιδί. Όταν όμως και οι δυο πλευρές κρατούν τον εαυτό τους πάνω, δηλαδή, γίνονται η γυναίκα και ο άντρας, σταματούν να είναι γονείς και υπάρχει αντιδικία, βάζουν σε προτεραιότητα το δικό τους εγώ και συνήθως ξεχνιέται το παιδί. Το παιδί είναι παράπλευρη απώλεια δυστυχώς, από αυτά που έχω δει", μας λέει από προσωπική εμπειρία λόγω ενασχόλησης με παρόμοιες υποθέσεις.  


Ειδικά για τη διαμάχη που θα φτάσει στη δικαστική αίθουσα η ψυχολόγος λέει "όσο περισσότερο οι γονείς είναι μέσα στα δικαστήρια και προσπαθούν να κερδίσουν, προσπαθούν για προσωπικό τους όφελος, από όλη αυτή την υπόθεση αυτό που τραυματίζεται είναι μόνο το παιδί ή παιδιά που υπάρχουν στην οικογένεια. Όσο περισσότερο χρόνο κρατάει όλη αυτή η ιστορία τόσο πιο δύσκολο είναι για το παιδί. 
Ουσιαστικά ένα παιδί χρειάζεται και τους δυο γονείς, δεν μας ενδιαφέρει εάν οι γονείς είναι μαζί ή χώρια. Τις περισσότερες φορές όταν υπάρχουν διαμάχες μεταξύ συζύγων είναι πολύ καλύτερα να είναι χώρια, αλλά να είναι και οι δυο ως γονείς εκεί για το παιδί τους. 
Ουσιαστικά δεν είναι το διαζύγιο αυτό που δημιουργεί τα τραύματα στο παιδί, αλλά η αντιμετώπιση των γονιών".


Αλλαγή συμπεριφοράς σε ένα παιδί μπορεί να προκαλέσει η αντιδικία των γονέων του, όπως μας περιγράφει η κα Πετμεζά "σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά ή το άλλο άκρο παθητική συμπεριφορά. 


Βέβαια  η στάση του παιδιού έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση του ενός γονέα προς τον άλλον, δηλαδή, όταν, για παράδειγμα, στρέφεται ο πατέρας εναντίον της μητέρας που έχει το παιδί, αναμένεται και το παιδί να έχει την ίδια στάση, δυστυχώς".


Η εμπειρία της ψυχολόγου στην Κομοτηνή λέει πως "οι γονείς πρέπει να ασχοληθούν πρώτα με τον εαυτό τους, δηλαδή να δουν οι ίδιοι τί είναι αυτό που τους δυσκολεύει στο διαζύγιο και μετά να μπουν σε μια αντιδικία. Πρέπει να μπει πρώτα το καλό του παιδιού. Χρειάζεται να δω εγώ τα δικά μου κενά μέσα σε αυτή την ιστορία, να κατευνάσω τον θυμό μου, τις τύψεις μου ενδεχομένως και μετά να μπω σε αντιδικία. Πρώτα από όλα είσαι γονιός και μετά είσαι άντρας και γυναίκα σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί υπάρχει ένα παιδί".


Το διαζύγιο δεν είναι πανάκεια και σίγουρα η λήψη αυτού δεν σημαίνει ότι το παιδί των διαζευγμένων γονέων θα εμφανίσει προβλήματα. "Αυτό που προβληματίζει είναι η στάση των γονιών απέναντι στο παιδί", λέει καταληκτικά η ψυχολόγος Βιβή Πετμετζά. 
 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην