ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 29 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Στο πλευρό των πολυμελών οικογενειών, η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
πολύτεκνοι
Τρίτεκνοι
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

Χρήματα και τρόφιμα μέσω ιδιωτικών φορέων και από τα ταμεία της Εκκλησίας

Διονύσης Βοργιάς

Χρήματα και τρόφιμα, δίνει η μητρόπολη Μαρωνείας-Κομοτηνής προς τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες του νομού, αξιοποιώντας την συνεργασία της με διάφορες οργανώσεις ή τα χρήματα της Εκκλησίας. Όπως μας λέει ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων στόχος είναι τις άγιες ημέρες οι άνθρωποι της περιοχής να έχουν αυτάρκεια.


140 ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ
Με 1.000 ευρώ επιδοτούνται από το '98 οι τρίτεκνες οικογένειες της Θράκης. Έτσι και φέτος, όπως κατέγραψε ο Χρόνος, την Τρίτη 27 Μαρτίου ξεκίνησε από την μητρόπολη η καταβολή του επιδόματος προς τις τρίτεκνες οικογένειες του νομού Ροδόπης ενόψει των εορτών του Πάσχα. Ο κος Παντελεήμων αναφέρει: "Το επίδομα του τρίτου παιδιού δίνεται στην Θράκη από το 1998 και ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία της Εκκλησίας, στο πηδάλιο της οποίας τότε ήταν ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα".


Εξηγεί ότι αυτά τα χρήματα εξευρίσκονται μέσω ιδιωτικών φορέων: "Εξ αρχής χρηματοδοτήθηκε από την Εκκλησία και από την Τράπεζα Πειραιώς - και τον τότε πρόεδρό της κο Σάλλα. Όμως, μετά από όλες τις αλλαγές που επήλθαν, οι Τράπεζες δεν μπορούσαν να χρηματοδοτούν τέτοιες προσπάθειες. Γι' αυτό παρακαλέσαμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να επιχορηγεί με 1εκ ευρώ όλες αυτές τις οικογένειες στην Θράκη". 


Υπογραμμίζει όμως ότι φέτος, καθώς το Ίδρυμα άργησε κάποιους μήνες την καταβολή, αυτή θα γίνει από τα χρήματα της μητρόπολης και μετά αυτά θα καλυφθούν από το Σταύρος Νιάρχος. "Πέρσι και πρόπερσι, οι μητροπόλεις χρηματοδοτήθηκαν, φέτος όμως (η χρηματοδότηση) δεν ξεκίνησε ακόμη. Κάναμε αίτημα, το οποίο θα περάσει από το Συμβούλιο του Ιδρύματος τις επόμενες ημέρες, κι όπως μας είπαν το ποσό θα διανεμηθεί μέσα στο 2018.

Όμως, επειδή δεν θέλαμε αυτές τις ημέρες του Πάσχα, να μείνουν οι οικογένειες χωρίς αυτό το βοήθημα, από το υστέρημά της η Εκκλησία, τόσο της Ιεράς Συνόδου όσο και των Μητροπόλεων, παίρνουν αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι (το ποσό) από τα γραφεία της Μητροπόλεως. Στα γραφεία υπογράφουν τα χαρτιά που πρέπει και στους λογαριασμούς τους κατατίθενται τα χρήματα", μας εξήγησε αναλυτικά.


Για τη μητρόπολη Μαρωνείας-Κομοτηνής οι τρίτεκνες δικαιούχες οικογένειες είναι 140.


ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Κάθε μήνα παίρνουν τα δέματά τους άπορες δικαιούχες οικογένειες της μητρόπολης Μαρωνείας-Κομοτηνής, περισσότερες εκ των οποίων είναι και πολυμελείς. Η μητρόπολη αξιοποιεί την συνεργασία της με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία κοινωνικής προσφοράς ελληνικού εφοπλισμού Συν-ένωσις, διαμοιράζοντας σε πακέτα βασικά είδη τυποποιημένων τροφίμων και προσωπικής υγιεινής, κάθε μήνα όπως και αυτή τη Δευτέρα 26 Μαρτίου που καταγράφηκε η τελευταία διανομή.


"Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα από τον Δεκέμβριο του 2017 και θα κυλήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Κάθε μήνα, αρκετές οικογένειες έρχονται και παίρνουν διάφορα πράγματα από το πνευματικό κέντρο του Κοσμά του Αιτωλού", θα μας πει ο κος Παντελεήμων, στον τέταρτο πλέον μήνα παροχής του εν λόγω προγράμματος, χρονικής διάρκειας ενός έτους, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και οικογένειες χρήζουσες απόλυτη ανάγκη της περιοχής μας. 


ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ
Ο μητροπολίτης αναφέρει ως στόχο την επίτευξη αυτάρκειας σε όλα τα νοικοκυριά, ειδικά σε αυτές τις περιόδους εορτών. "Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες", θα μας πει, και θα συνεχίσει:
"Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θέλουμε να έχουμε τελειώσει με αυτά, για να έχουν όλοι οι άνθρωποι (σ.σ. τα χρήματα και τα αγαθά) στα χέρια τους, ώστε να έχουν μία αυτάρκεια. Γι' αυτό θα δοθούν τα δέματα τόσο από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως όσο και από τα Ενοριακά, και ό,τι άλλο χρειάζεται. Στόχος μας είναι αυτές τις ημέρες, να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς αυτά που χρειάζεται κι έχουμε ως παράδοση για το Πάσχα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αυτοί οι  ανούσιοι  επικοινωνιακοί  καυγάδες να μην υπήρχαν στο πολιτικό μας σύστημα και ίσως όλα θα πήγαιναν καλύτερα σε αυτή τη χώρα.