fbpx Στο ορατό μέλλον 3η ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή, δυσκολία στελέχωσης με γιατρούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 16.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΜΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Στο ορατό μέλλον 3η ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή, δυσκολία στελέχωσης με γιατρούς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταμάτης Βαρδαρός
ΤΟΜΥ Κομοτηνής
Γιατρός

Σε ποιους γιατρούς ελπίζει το υπουργείο για την στελέχωση των τοπικών μονάδων υγείας

Σταμάτης Βαρδαρός: Νέα προκήρυξη, ανοιχτού τύπου, σαν μητρώο ώστε όποιος από τους γιατρούς τελειώνει την ειδικότητά του να μπορεί να αιτηθεί

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο ορατό μέλλον βλέπει τη δημιουργία της 3ης ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) στην Κομοτηνή, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, παραδεχόμενος την δυσκολία στελέχωσης με γιατρούς των ΤΟΜΥ σε όλη την χώρα, δυσκολία που εν πολλοίς οφείλεται στο ότι 16.000 Έλληνες γιατροί ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Το νούμερο αυτό παρέθεσε ο κος Βαρδαρός σε δηλώσεις από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου με αφορμή τα εγκαίνια των τεσσάρων χειρουργικών αιθουσών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ερωτήθηκε σχετικά για τον σχεδιασμό του υπουργείου αναφορικά με την ανάπτυξη επιπλέον ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή. Σήμερα λειτουργούν δύο και ο τελικός στόχος είναι η λειτουργία τεσσάρων. "Στο ορατό μέλλον μπορούμε να συζητούμε για μία τρίτη Τοπική Μονάδα Υγείας στην Κομοτηνή", είπε ο κος Βαρδαρός, ενώ αναφερόμενος στην δυσκολία στελέχωσης αυτών με γιατρούς, φαινόμενο που παρατηρήθηκε ήδη από τις πρώτες προκηρύξεις για τις ΤΟΜΥ, ανέφερε "θα έχουμε νέα προκήρυξη και πιθανότητα θα είναι άλλου τύπου, ανοιχτού τύπου, σαν μητρώο ώστε όποιος από τους γιατρούς τελειώνει την ειδικότητά του να μπορεί να αιτηθεί. Μάλιστα σε αυτήν την κατηγορία γιατρών είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα. Υπάρχει γενικά μία έλλειψη, διότι έχουμε πάνω από 16.000 γιατρούς στο εξωτερικό, αυτό λέει παρά πολλά.

Ωστόσο οι νέοι γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητά τους σε μία από τρεις κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν για την στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, σε ποσοστό πάνω από 80-85% υποβάλλουν αιτήσεις και αυτός είναι και ο πρώτος πυρήνας ανθρώπων που στελεχώνουν τις δομές αυτές. Θα το αντιμετωπίσουμε με επιμονή, γιατί οι ΤΟΜΥ ήταν μία παρέμβαση που χρειαζόταν στο σύστημα υγείας πολλαπλώς και γιατί βάζει νέα στοιχεία στο σύστημα αλλά και γιατί χρειάζονται αυτές οι δομές για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία". 

Μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 112 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων δύο στην Κομοτηνή. Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρά τα προβλήματα που αναγνωρίζει στη δημιουργία του δικτύου των ΤΟΜΥ κρίνει θετική τη λειτουργία τους, καθώς, όπως τονίζει από τις 500.000 και πλέον δωρεάν επισκέψεις πολιτών σε αυτές, υπολογίζεται ότι εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τους πολίτες.

Ο δημόσιος απολογισμός των Τ.ΟΜ.Υ.
Σε επόμενο χρόνο θα γίνει στην Κομοτηνή και ο δημόσιος απολογισμός των Τ.ΟΜ.Υ. (Τοπικών Ομάδων Υγείας) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής, αλλά αναβλήθηκε λόγω της μη έλευσης στην Κομοτηνή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. "Η τοπική κοινωνία πρέπει να μαθαίνει και να παρεμβαίνει, το σύστημα υγείας δεν πρέπει να είναι φοβικό πόσο δε μάλλον οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας που απευθύνονται στην τοπική κοινότητα", είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, επιβεβαιώνοντας τη θέληση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού να είναι παρών ο ίδιος όταν θα γίνει ο δημόσιος απολογισμός των Τ.ΟΜ.Υ. (Τοπικών Ομάδων Υγείας) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει ά