fbpx Στη "μάχη" του πάρκινγκ, χαμένο το Βυζαντινό Τείχος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στη "μάχη" του πάρκινγκ, χαμένο το Βυζαντινό Τείχος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βυζαντινό Τείχος
Ιστορικό Κέντρο
Κομοτηνή
Πάρκινγκ

Καταστρέφεται ο χώρος που αναπλάστηκε πρόσφατα γύρω από το μνημείο 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στη "μάχη" του πάρκινγκ, χαμένο αναδεικνύεται το Βυζαντινό Τείχος της Κομοτηνής. Η ανάπλαση ενός τμήματος του ιστορικού μνημείου της πόλης που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε περίπου μία πενταετία μετά, απέδωσε εμφανώς βελτιωμένο ένα τμήμα του κέντρου που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε παραμεληθεί.  

Το Τείχος βγήκε από την αφάνεια, έγινε η στερέωσή του με υλικά σύμφωνα με τα υλικά της πρώτης κατασκευής του, αρχαιολόγοι και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης εργάστηκαν μεθοδικά και με σεβασμό προς το μνημείο. Παράλληλα αναπλάστηκε ο χώρος έμπροσθεν αυτού, ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος.

Τοποθετήθηκε πράσινο και ειδικά σταντ με ενημερωτικό υλικό σχετικό με το Τείχος, ενώ με κολωνάκια επιχειρήθηκε να αποτραπεί η στάθμευση οχημάτων μπροστά στο μνημείο. Τις βραδινές ώρες το Τείχος φωτιζόταν και ήταν πραγματικά χάρμα οφθαλμών.


Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η πρωτοβουλία αυτή θα τύχαινε του σεβασμού όλων, η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει το αντίθετο. Τα σταντ βανδαλίστηκαν με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να αναγκαστούν να απομακρύνουν το ενημερωτικό υλικό πριν προλάβουν άγνωστοι να το καταστρέψουν ολοσχερώς. Την ίδια στιγμή τα πλαστικά κολωνάκια αποτροπής της στάθμευσης έχουν και αυτά καταστραφεί από ασυνείδητους οδηγούς που προκειμένου να σταθμεύσουν εκεί τα ξήλωσαν. Η εικόνα που καταγράψαμε στο Βυζαντινό Τείχος είναι άκρως απογοητευτική.

Τα αυτοκίνητα παρκάρουν πάνω στο πράσινο καταστρέφοντας ακόμα και αυτό, μη επιτρέποντας τελικά τον οποιαδήποτε θέλει να απολαύσει απρόσκοπτα τη βόλτα του.  Ο χώρος έμπροσθεν του Τείχους τείνει να μετατραπεί ξανά σε παρκινγκ  και ο μοναδικός αποτρεπτικός παράγοντας είναι κάποια τσιμεντένια τοιχία. Βέβαια ορισμένοι για να σταθμεύσουν ίσως να μπορούσαν να καταστρέψουν και αυτά.


Αυτή η ανάπλαση που έχει γίνει σε τμήμα του Βυζαντινού Τείχους είναι η πρώτη φάση για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης. 
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των αυτοκινήτων μπροστά από το μητροπολιτικό μέγαρο και την ανάπλαση του χώρου που θα παραδοθεί στους πολίτες. 


Ο χώρος μπροστά ακριβώς από το μητροπολιτικό μέγαρο θα μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής, πλατεία, ένας χώρος που θα είναι προσβάσιμος. Θα πεζοδρομηθεί και θα προβλεφθεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία με ειδικές ράμπες. 


Παράλληλα θα φυτευτούν δέντρα. Αυτός είναι ο στόχος για την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής και ελπίζουμε να γίνει γρήγορα, πριν απαξιωθεί το έργο που έχει ήδη γίνει  και θα έπρεπε να τυγχάνει του σεβασμού όλων. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην