fbpx «Σκαμπίλι» στην Eldorado από δημάρχους, ΠΕΔ και Διανομαρχιακή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

«Σκαμπίλι» στην Eldorado από δημάρχους, ΠΕΔ και Διανομαρχιακή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΔ
Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου
Eldorado Gold
Βαγγέλης Λαμπάκης
Ντίνος Χαριτόπουλος

Η τοποθέτηση του Βαγγέλη Λαμπάκη για «κερκόπορτες» και στελέχη της ΝΔ που «απείχαν από μεγάλη κινητοποίηση (κατά του χρυσού)»

Διονύσης Βοργιάς

Ισχυρό «σκαμπίλι» στους χρυσοθήρες, έριξαν από κοινού τρεις δήμαρχοι της Θράκης (Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης) που από κοινού με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλη Λαμπάκη και την εκπρόσωπο της διανομαρχιακής επιτροπής κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού Ροδόπης-Έβρου Σταυρούλα Εμμανουηλίδου, παρέθεσαν συνέντευξη τύπου κατά του χρυσού.

Λιτός και σαφής ο Γ. Γκαράνης
Την συνέντευξη συντόνισε ο δήμαρχος Κομοτηνής που ήταν λιτός, κατηγορηματικός και σαφής. «Να διατηρήσουμε ενεργή και ζωντανή την κοινοποίηση της ριζικής αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη χρυσού» μετέφερε και υπογράμμισε «λέμε για πολλοστή φορά ένα μεγάλο όχι στον Χρυσό».

Ιστορική αναδρομή από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Από πλευράς του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε μια ιστορική αναδρομή σε όλους τους αγώνες που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη και στην ΑΜ-Θ διαχρονικά και μετέφερε το μήνυμα «να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες». Θύμισε στο κοινό πλήθος ομόφωνων αποφάσεων κατά του Χρυσού και μια σειρά κινητοποιήσεων. Η παρουσίαση του κου Ζαμπούκη ξεπέρασε τα είκοσι πέντε λεπτά.

Αποφασιστικός ο Ντ. Χαριτόπουλος
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών έκανε λόγο για «σταθερή και διαχρονική αντίθεση» και θύμισε τη νομική αντίδραση που έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι σήμερα βάζει stop στην επένδυση. Εξήγησε με επιχειρήματα το λόγο που εάν γίνει μια τέτοια επένδυση, θα επηρεαστεί αρνητικά όλη η περιοχή, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις. Παρουσιάστηκε αποφασιστικός ότι ο αγώνας είναι «επί ίσοις όροις έναντι των χρυσωρυχείων» και τη βεβαιότητά του ότι οι αντιδράσεις θα μεγαλώσουν, εάν υπάρξει νέα πρόκληση.

Όπως έχει γράψει ο «Χ», το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο ευρωκοινοβούλιο, όπου θα παραστούν οι κ.κ. Ζαμπούκης, Χαριτόπουλος στις Βρυξέλες, με πρωτοβουλία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κρανίου τόπος»
«Δεν θέλουμε μια ανάπτυξη που θα κάνει κρανίου τόπο την περιοχή», διαμήνυσε από πλευράς της η Σταυρούλα Εμμανουηλίδου εκ μέρους της Διανομαρχιακής. «Το θέμα έχει ανακινηθεί από τη νέα κυβέρνηση» πρόσθεσε, μεταφέροντας το κατηγορηματικό και διαχρονικό όχι της Διανομαρχιακής. «Δεν υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού» πρόσθεσε σε άλλη ενδιαφέρουσα αποστροφή του λόγου της.

Λάβρος κατά Eldorado και χρυσοθήρων ο Β. Λαμπάκης
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ ενημέρωσε για μια σειρά πρωτοβουλιών που ελήφθησαν ακόμη και στον Καναδά (έδρα της Eldorado). Μετέφερε την επιστημονική τεκμηρίωση καθηγητών για τις αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης. «Οι χρυσοθήρες δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο» διαμήνυσε, λέγοντας σχηματικά ότι… το μόνο που θα μείνει πίσω είναι «7.000 τόνοι κυανιούχου νατρίου», σύμφωνα με την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εξήγησε ότι το μόνο που φοβάται είναι την στάση «πολιτικών συγκεκριμένης ιδεολογίας κομματικής στην οποία κι εγώ ανήκω (εν. Νέας Δημοκρατίας), γιατί απείχαν τελευταία από μεγάλη κινητοποίηση της ΠΕΔ. Αυτό δεν το υποδέχομαι καλά, κι επειδή έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, δεν στεναχωριέμαι και αν με κακολογήσουν, γιατί εγώ τον χώρο αυτό τον αγαπώ όταν φέρεται καλά στον τόπο μου». 

Γι’ αυτό έκανε λόγο για «κερκόπορτες» και ζήτησε από τους «ηγέτες του τόπου» να βάλουν «στο χρονοντούλαπο αυτό το θέμα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του