fbpx Σε παλμό φοιτητικών εκλογών το Δ.Π.Θ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σε παλμό φοιτητικών εκλογών το Δ.Π.Θ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανεπιστήμιο
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2018
Φοιτητές
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Εκλογές

Πέρσι "νικητής" αναδείχθηκε η αποχή των φοιτητών από τον θεσμό των φοιτητικών εκλογών, με μόλις 3.945 φοιτητές να προσέρχονται στις κάλπες

Διονύσης Βοργιάς

Σε παλμό φοιτητικών εκλογών κινούνται οι φοιτητές πανελλαδικά σήμερα Τετάρτη 16 Μαΐου. Έτσι και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι κάλπες έχουν στηθεί εντός των σχολών και οι παρατάξεις - με διαφορετική επιχειρηματολογία και διαφορετικά αιτήματα η καθεμιά - έχουν να κερδίσουν όλες μαζί ένα στοίχημα, αυτό της ενεργούς συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές, μιας που παραδοσιακά νικήτρια στις εκλογές είναι η αποχή. 


Πέρσι, τη μερίδα του λέοντος στις σχολές της Κομοτηνής με 62% των ψήφων πήρε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ακολούθησε η ΠΑΣΠ με 14,6%, η Πανσπουδαστική με 6,6%, η ΕΑΑΚ με 3,1%, ενώ 12,6% πήγε σε λοιπές παρατάξεις κυρίως στην Ανεξάρτητη Νομική που όμως δραστηριοποιείται αμιγώς στη Νομική Κομοτηνής.


ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ
Με σύνθημα "μαζί σου γίνεται να αναδείξουμε την έρευνα και την ιδιωτική χρηματοδότηση", η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ διεκδικεί την ψήφο των φοιτητών και μεταξύ άλλων προτάσσει τις εξής προτάσεις: "Δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, θέσπιση καταβολής διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σύσταση ειδικών εκπαιδευτικών τμημάτων για τη διενέργεια ακαδημαϊκών και επιστημονικών σεμιναρίων για εργαζομένους και στελέχη της αγοράς, ενίσχυση των πόρων μέσω της έρευνας με την ανάθεση διεξαγωγής διαφόρων επιστημονικών ερευνών και εκπόνηση εργασιών του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου".


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ: ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ
Με σύνθημα "κάνε την διαφορά, ψήφισε Πανσπουδαστική", η Πανσπουδαστική Κίνηση Φοιτητών στέκεται κυρίως στην προάσπιση της δωρεάν εκπαίδευσης. Τα αιτήματά της συνοπτικά: "Όχι στα δίδακτρα σπουδών. Εάν θέλουν οι φοιτητές οι φοιτητικές παρατάξεις να σταματήσουν να είναι «μαγαζιά» των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, μακριά από τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, λύση δεν είναι να μη συμμετέχουν αλλά να αποδυναμώσουν αυτούς που μετέτρεψαν τους συλλόγους σε αυτή την κατάσταση. Εάν τους ενοχλεί που αναπτύσσονται στα αμφιθέατρα ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις, λύση δεν είναι να κάνουν σαν να μην υπάρχουν, αλλά να κόψουν τον αέρα σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, καθηγητές και διοικήσεις που τα συνδιοργανώνουν στηρίζοντας την Πανσπουδαστική Κ.Σ. που είναι η μοναδική δύναμη που εμποδίζει τέτοια φαινόμενα".


ΕΑΑΚ: "ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ"
Με σύνθημα "το παρόν είναι γεμάτο από μέλλον και το μέλλον το γράφουμε εμείς με συλλογικούς αγώνες κόντρα στον ατομικό δρόμο", ζητάει την ψήφο η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (ΕΑΑΚ). Τα βασικά αιτήματα: "Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου, ενιαίο πτυχίο με τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό ως μόνη προϋπόθεση για δουλειά, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλος, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση της μαθητείας, καμία συγχώνευση/κατάργηση σχολών, ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών, καμία ποινικοποίηση των αγώνων, κάτω τα χέρι από το άσυλο".
 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗ: "ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΣΥ"
Πέρα από τις "παραδοσιακές" παρατάξεις εδώ και τρία χρόνια στη Νομική Δ.Π.Θ. συμμετέχει στις εκλογές η Ανεξάρτητη Νομική, που πέρσι πήρε 303 ψήφους. Οι προτάσεις της συνοψίζονται ως εξής: "Διοργάνωση εκπαιδευτικών δικών και επισκέψεις σε δικαστήρια, έγκαιρη ανακοίνωση προγράμματος εξεταστικής και αποτελεσμάτων, διοργάνωση σεμιναριακών μαθημάτων-εκδηλώσεων, καθιέρωση διαμεσολάβησης, συνεργασία Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης - Σχολής προς ενημέρωσης ύπαρξης θέσεων πρακτικής, επαναλειτουργία όλων των εργαστηρίων της σχολής, αναβάθμιση υποδομών και βιβλιοθήκης, καθιέρωση αιμοδοσίας, λένε όχι στην πρόταση της ΔΑΠ Νομικής περί θέσπισης υποχρεωτικών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα".


"ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ" Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΠ
Χωρίς μεγάλη προεκλογική εκστρατεία και με παρουσία σε ελάχιστα τμήματα, έχει περιοριστεί η δράση της ΠΑΣΠ, η οποία παρόλα αυτά παραμένει πρώτη δύναμη στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής κι έχει παρουσία στο Οικονομικών Επιστημών. Αναμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η φετινή συμμετοχή της παράταξης και σε ποιά τμήματα.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.