fbpx Ροδόπη: Σε καραντίνα ο οικισμός Αγιάσματος Δ. Ιάσμου (Φωτογραφίες / Βίντεο)
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2020 - 11:33
ΤΕΣΤΑΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Ροδόπη: Σε καραντίνα ο οικισμός Αγιάσματος Δ. Ιάσμου (Φωτογραφίες / Βίντεο)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγίασμα
καραντίνα
Δήμος Ιάσμου

Συναγερμός μετά τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα που διαβάσατε πρώτα στο Xronos.gr – τρία νέα κρούσματα και στην Κομοτηνή

Διονύσης Βοργιάς

Επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στον Δήμο Ιάσμου, συγκεκριμένα στον οικισμό Αγιάσματος Δ. Ιάσμου αποκάλυψε ο «Χ» τα περασμένα 24ωρα. Την Κυριακή κάναμε γνωστά μέσω του xronos.gr τα δύο πρώτα κρούσματα, ενώ χθες Τρίτη –βραδινές ώρες- είχαμε ραγδαίες εξελίξεις, καθώς εντοπίστηκαν τρία ακόμη (σχετιζόμενα) επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Αγίασμα.

Τα πέντε συνολικά κρούσματα στο Αγίασμα επιβεβαίωσε τηλεφωνικά το βράδυ της Τρίτης ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν στον «Χ», γνωστοποιώντας επίσης ότι κατέθεσε αίτημα για να μπει ο οικισμός Αγιάσματος άμεσα σε καραντίνα.

Αγίασμα: Καραντίνα και τεστ στον γενικό πληθυσμό

Από τις 21:00 χθες το βράδυ ο οικισμός τέθηκε σε καραντίνα. Ο φακός του «Χ’ βρέθηκε σήμερα έξω από το Αγίασμα. Στα βίντεο μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη και του αντιπεριφερειάρχη Υγείας ΑΜΘ Κώστα Βενετίδη.

Εντός του χωριού και μέχρι τις 17:00 βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που κάνει τεστ για κορωνοϊό στο γενικό πληθυσμό του χωριού.

Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή του Ιάσμου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμαρχο Ιάσμου και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Ιάσμου, της ΠΕ Ροδόπης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:

  1. Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

• Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

• Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.

  1. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσματος του Δήμου Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

· Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων

· Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης

• Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσματος

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή

• Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας

· Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

· Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

· Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού .

· Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της. Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

 

ΟΣΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Το πρωί της Τρίτης –όταν ήταν επιβεβαιωμένα μόνο δύο κρούσματα κορωνοϊού στο Αγίασμα- ο δήμαρχος Ιάσμου παρέθεσε αναλυτική συνέντευξη τύπου στην οποία έγιναν γνωστά τα εξής:

Τα πρώτα κρούσματα – ιχνηλατούνται επαφές

Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι τα κρούσματα αφορούν μία 36χρονη μητέρα και τον 8χρονο γιο της, ενώ αρνητικοί βγήκαν ο άντρας και ο άλλος γιος της οικογένειας. Ο 8χρονος δεν πήγαινε σχολείο. Η μητέρα και ο γιος είναι ασυμπτωματικοί.

«Ιχνηλατούνται επαφές των τελευταίων και συνεχίζεται η λήψη δειγμάτων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον των νοσούντων», ενημέρωσε ο δήμαρχος, που έσπευσε να καθησυχάσει τους γονείς της περιοχής, γιατί όπως είπε «ο συγκεκριμένος ανήλικος απουσίαζε από το σχολείο του από την επαναλειτουργία τους. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα περαιτέρω έλεγχου για οποιαδήποτε εκπαιδευτική δομή».

Ενημέρωση και όχι πανικός

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του κορωνοϊού και δήλωσε: «Η δημοτική αρχή έχει επικουρικό και βοηθητικό ρόλο ιδίως ως προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του κοινού και πρότασης συμπληρωματικών μέτρων για τη διασφάλιση της δημοσίας υγείας».

Ο κος Μουμίν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και «δεν υπάρχει λόγος πανικού», αλλά εξήγησε ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να είμαστε προσεκτικοί, προνοητικοί, προετοιμασμένοι».

Παρ’ αυτά, ο δήμαρχος «για προληπτικούς λόγους» όπως είπε, προέτρεψε τους δημότες Ιάσμου «έως 30 Ιουνίου 2020 να αναβάλλουν όλους τους γάμους είτε παραδοσιακούς είτε σε κέντρο, άλλα και κάθε είδους εκδηλώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν συνωστισμό (μεβλίτ, δραστηριότητες συλλογών κλπ), να απέχουν από προσευχές εντός θρησκευτικών χωρών, να απέχουν από τις λαϊκές αγορές του δήμου, να απέχουν από καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες εντός των εδαφικών ορίων του δήμου Ιάσμου, όπου ενδέχεται να δημιουργηθούν φαινόμενα συνωστισμού».

Πάντως, σ’ ερώτηση του «Χ» αναφορικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει μία τέτοια τοποθέτηση για την κίνηση στην αγορά του Δήμου Ιάσμου, ξεκαθάρισε ότι αφορά απλώς προτροπή και σημείωσε: «Η δημόσια υγεία προέχει κάθε άλλης δραστηριότητας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τουλάχιστον μέχρι να έχουμε ασφαλή δείγματα από τις εξετάσεις που θα προκύψουν».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελευταία περισσεύουν τα ζήτω και τα μπράβο,  από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς,  για τους νοσηλευτές που εθελοντικά δέχτηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,  που αντιμετω