fbpx Ροδόπη: Πρεμιέρα πανελληνίων για 751 υποψηφίους ΓΕΛ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΗΔΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΟΙ 156 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΑΛ

Ροδόπη: Πρεμιέρα πανελληνίων για 751 υποψηφίους ΓΕΛ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολεία
Μαθητές
Πανελλήνιες

Με το απαιτητικό μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, ξεκινούν οι μαθητές γενικών λυκείων, σήμερα στις 8:30

Διονύσης Βοργιάς

Ποδαρικό στις πανελλήνιες 2017 έκαναν χθες Τρίτη, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας. Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών, που προέρχονται από τα ΓΕΛ, προκειμένου να εξεταστούν στο ίδιο μάθημα, με διαφορετικά θέματα, αντίστοιχης δυσκολίας.


Συνολικά ανά την Ελλάδα, οι υποψήφιοι είναι 104.965 και διεκδικούν μία από τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη Ροδόπη, οι υποψήφιοι γενικής σειράς είναι 751, ενώ από τα ΕΠΑΛ έρχονται άλλοι 156 υποψήφιοι. 


Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος η διαδικασία των εξετάσεων είναι απλή, σε σχέση με την περσινή "σπαζοκεφαλιά" της παράλληλης διενέργειας εξετάσεων με δύο συστήματα, λόγω της μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια. 


ΘΕΜΑ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
Σε θέμα Α' Λυκείου, κάτι που φυσικά είναι επιτρεπτό, εξετάστηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, πολύ από τους οποίους ξαφνιάστηκαν, όσοι όμως είχαν καθαρό μυαλό το χαρακτήρισαν ως αντιμετωπίσιμο και βατό. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν σε 450-500 λέξεις έχει να κάνει με τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και τις σχέσεις εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον.
Η περίληψη ήταν το κομμάτι της εξέτασης που προκάλεσε δυσκολίες, καθώς η σύνταξη και το ύφος του κειμένου ήταν ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, το νόημα ήταν αρκετά κατανοητό και τα μηνύματα εύληπτα. Βατά κρίθηκαν επίσης η ανάπτυξη παραγράφου, οι ερωτήσεις θεωρίας και οι λεξιλογικές ασκήσεις.


ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΕΛ
Σήμερα στις 8:30 μπαίνουν στις αίθουσες οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας. 
Όποια κι αν θεωρεί ως την επίδοσή του, ο κάθε υποψήφιος, δεν πρέπει ούτε να επαναπαύεται ούτε να στεναχωριέται, καθώς τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. 
Έτσι, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή διορθωτική ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή αλλά αντικείμενα, έκτος από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) και της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.


Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. 
Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός-αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.


Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο αλλού εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζόμενων η δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται.
Εξάλλου, όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.


Γενικά, η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. 


Καλή επιτυχία σε όλους!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά