fbpx Ροδόπη: Πόσο έτοιμα είναι τα νηπιαγωγεία να δεχθούν διπλάσια παιδιά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 3 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ροδόπη: Πόσο έτοιμα είναι τα νηπιαγωγεία να δεχθούν διπλάσια παιδιά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νηπιαγωγεία
Νηπιαγωγείο
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης
Τρεις Ιεράρχες

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ορίζει πως οι δήμοι σταδιακά θα εισάγουν στις τάξεις τους τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Έτοιμοι από την επόμενη χρονιά οι δήμοι Ιάσμου, Μαρωνείας- Σαπών, πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κομοτηνή λόγω πληθυσμού

Μ. Κωνσταντινίδης: "Η δίχρονη προσχολική αγωγή επιδρά θετικά σε όλα τα παιδιά"

Διονύσης Βοργιάς

Η σταδιακή υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας τεσσάρων έως πέντε ετών στο νηπιαγωγείο, περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, στην διάταξη του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επί του πρακτέου, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και να διπλασιαστεί ο αριθμός των νηπίων που θα πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία, ενώ ταυτόχρονα - αν όλα πάνε όπως δηλώνουν στο υπουργείο Παιδείας - θα ανοίξουν θέσεις, ώστε οι παιδικοί σταθμοί να φιλοξενήσουν μικρούς που αποκλείονταν λόγω οικονομικών κριτηρίων ή μικρότερης ηλικίας.


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ
Ο Χρόνος απευθύνθηκε στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης Μαρίνο Κωνσταντινίδη, προκειμένου να μας εξηγήσει σε τί σημείο βρίσκεται η ετοιμότητα του νομού Ροδόπης. Ο ίδιος αρχικά κατέθεσε το δικό του σχόλιο, υπέρ της δίχρονης δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης, ως εξής: "Το άρθρο που πέρασε στη Βουλή ήταν ένα χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών και γενικά όλης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί θεωρούμε ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή επιδρά θετικά σε όλα τα παιδιά".


Όπως μας είπε ο κος Κωνσταντινίδης, ήδη έχουν κάνει σχετική έρευνα για το πώς θα προσαρμοστεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα νέα δεδομένα. "Από έρευνα που έκανε η υπηρεσία μας για την περιοχή μας, θεωρούμε πως δύο από τους τέσσερις δήμους, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών μπορούν πολύ άνετα να φιλοξενήσουν όλα τα προνήπια τα οποία πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς. Στο δήμο Κομοτηνής το πρόβλημα είναι λίγο πιο σύνθετο. Μπορούμε να πούμε πως και στο δήμο Κομοτηνής δεν θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα, απλώς δεν πάνε όλα τα παιδιά στα κοντινότερα νηπιαγωγεία. Δηλαδή θα αναγκαστούμε κάποια παιδιά να μεταφερθούν σε όμορα νηπιαγωγεία που θα έχουν κενές θέσεις", μας λέει αναλυτικά.


Υπογραμμίζει άλλωστε ο κος Κωνσταντινίδης πως το νέο δεδομένο δεν ισχύει οριζόντια σε όλους τους δήμους από την επόμενη χρονιά, αλλά θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής. "Το άρθρο αναφέρει ότι από την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους, αλλά σταδιακά", μας λέει και προσθέτει την εκτίμηση πως "από το 2018-19 θα εφαρμοστεί μόνο στους δήμους Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών. Από εκεί και μετά θεωρώ ότι οι δήμοι θα κάνουν κάποιες προσθήκες στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές και θα αυξηθούν οι χώροι για τα μικρά μας νήπια. Σε βάθος τριετίας θεωρούμε ότι θα εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά". 


Άλλωστε στο νομό Ροδόπης φοιτούν σήμερα γύρω στα 1.300 παιδιά στα δημόσια νηπιαγωγεία, επομένως το ένα επιπλέον έτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των νηπίων.


ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Όπως κατέγραψε ο Χρόνος σε παλιότερο δημοσίευμα, ανασφάλεια επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς. Παρόλα αυτά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά την εισήγηση του νομοσχεδίου, η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα φέρει μειώσεις προσωπικού στην προσχολική εκπαίδευση, αλλά θα ανοίξει περισσότερες θέσεις για μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, άρα συνολικά περισσότερα παιδιά θα απολαμβάνουν το δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση.


Χαρακτηριστικά, ο κος Γαβρόγλου δήλωσε τα παρακάτω: "Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση καθιερώθηκε κατά τη γνώμη μας δεκαετίες πιο αργά από ό,τι έπρεπε. Και με το που καθιερώνεται αρχίζει μία ολόκληρη ιστορία ‘’όχι θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί’’, ‘’όχι θα απολυθεί κόσμος’’ και πάει λέγοντας. Να δούμε τους αριθμούς: Με όποιο υπολογισμό και να κάνετε, μένουν χιλιάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών. Και μένουν εκτός παιδικών σταθμών γιατί οι παιδικοί σταθμοί έχουν μία αδυναμία να παίρνουν τα τετράχρονα. Γιατί τα τετράχρονα είναι πιο ‘’εύκολα’’ από τα τρίχρονα. Αλλά το πιο ‘’εύκολο’’ δεν είναι μία παιδαγωγική προσέγγιση.


Εμείς λοιπόν λέμε, τα τετράχρονα θα πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο, όπως πάνε τα πεντάχρονα, θα ανοίξουν πολλές θέσεις για να μπουν τα χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω. Δεν υπάρχει κάτι που να λέει δεν πρέπει να πηγαίνει το παιδί που είναι δύο χρονών στον Παιδικό Σταθμό. Δεν το κατάλαβα γιατί. Λέμε υπογεννητικότητα, λέμε τα νέα ζευγάρια έχουνε πρόβλημα, εάν τα νέα ζευγάρια δεν πειστούν ότι μπορούν τα παιδάκια από πολύ μικρή ηλικία να πάνε στον παιδικό σταθμό, τότε δεν καταλαβαίνω γιατί αυτά τα ζευγάρια θα κάνουν παιδιά, θα κάνουν οικογένειες και πάει λέγοντας. Και βεβαίως πρέπει να πειστεί η οικογένεια. Πάρα πολλές φορές έχουμε εγγραφές και τελευταία στιγμή κάνουν πίσω. Γιατί αποφασίζει η οικογένεια ότι καλύτερα με τη γιαγιά παρά να πάει στον παιδικό σταθμό, παρά να πάει οπουδήποτε αλλού. Αυτά είναι θέματα αντίληψης και αυτά πρέπει να τα πολεμήσουμε".


ΘΕΤΙΚΟΙ "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ" ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Πως το αγαθό της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης πρέπει να απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως, υπογράμμισε στον Χρόνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες" Στέφανος Μακρυγιάννης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως "ένα πάγιο αίτημα των ομοσπονδιών της δημόσιας εκπαίδευσης".


Από θέσης του ζήτησε άμεση εφαρμογή σε όλους τους δήμους από το σχολικό έτος 2018-19, θυμίζοντας σε όλους το τί είχε συμβεί και το σχολικό έτος 2006-07, όταν έγινε υποχρεωτικό το ένα έτος προσχολικής εκπαίδευσης. Αναλυτικά σημείωσε τα εξής: "Μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί άμεσα σε όλες τις περιοχές της χώρας, δηλαδή να μην μείνει κανένα νήπιο εκτός της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, κι αυτό θα διεκδικήσουμε (μέσα από τη δράση μας). Στις περιοχές που δεν υπάρχουν οι δομές, θα πρέπει να κατασκευαστούν σε άμεσο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε είχε γίνει και μετά τη μεγάλη απεργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2006, όταν καθιερώθηκε ο πρώτος χρόνος υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Τότε, άμεσα την επόμενη χρονιά, είχαν ιδρυθεί τα νηπιαγωγεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών, κι αυτό πρέπει να γίνει και τώρα, για να πάνε όλα τα παιδιά στο δίχρονο-δημόσιο-δωρεάν νηπιαγωγείο". 


Για το αν θα χαθούν θέσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς, ο κος Μακρυγιάννης λέει πως κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον ίδιο δεν ισχύει, παρά τον φόβο των εκπαιδευτικών. "Υπάρχει μία τέτοια συζήτηση στην κοινωνία και πρέπει να πούμε ότι αυτό (σ.σ. η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης), δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, γιατί σήμερα έξω από τους παιδικούς σταθμούς μένουν χιλιάδες παιδιά ηλικίας 0-4 τα οποία θα μπορέσουν να πάνε κι αυτά στους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που δεν τα καλύπτουν οι οικονομικές προϋποθέσεις για να πάνε στους παιδικούς σταθμούς και οι γονείς αναγκάζονται να ψάχνουν ιδιωτικούς φορείς για να καλύψουν την φροντίδα των παιδιών τους. Πλέον, θα ανοίξει χώρος και γι' αυτά τα παιδιά να μπουν στις δημόσιες δομές φροντίδας και εκπαίδευσης", είπε καταλήγοντας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ