fbpx Ροδόπη: Πληθαίνουν οι συζητήσεις για τα αδέσποτα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ

Ροδόπη: Πληθαίνουν οι συζητήσεις για τα αδέσποτα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπάρτακος
Γιάννης Μουρτίδης
Αδέσποτα
επιθέσεις αδέσποτων

Συναντήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι της Ροδόπης

Στη συνάντηση του Σπάρτακου βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Μουρτίδης για να μιλήσει για τα αδέσποτα

Διονύσης Βοργιάς

Πληθαίνουν καθημερινά οι συζητήσεις αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης με τα μη δεσποζόμενα σκυλιά, όχι μόνο εντός του δήμου Κομοτηνής, αλλά και γενικότερα στη Ροδόπη. Οι αυτοδιοικητικοί αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις στην καθημερινότητα των δημοτών, καθότι πρόκειται περί ενός προβλήματος στο οποίο πρέπει να βρεθεί μία λύση που να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την ύπαρξη των ζωντανών.


"Αγκάθι" παραμένει η νομοθεσία, που ως έχει δένει τα χέρια της εκάστοτε δημαρχίας, η οποία περιορίζεται στο να μαζεύει, να στειρώνει και μετά από ένα διάστημα να ελευθερώνει ξανά "στο φυσικό τους περιβάλλον" τα αδέσποτα, όπως αναφέρεται στο νόμο, εκτός αν αυτά επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ-ΑΡΜΟΔΙΩΝ
Στο πλαίσιο της καλύτερης συνεννόησης μεταξύ των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου σύσκεψη αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων. Σε αυτή μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Μουρτίδης, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, ο αντιδήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Μπάμπης Τσάτσας, και άλλοι αυτοδιοικητικοί. 
Υπενθυμίζουμε ότι Δημοτικό Κυνοκομείο διαθέτει μόνο ο δήμος Κομοτηνής - στο οποίο μάλιστα φιλοξενούνται περί των 400 σκύλων - ενώ στους υπόλοιπους δήμους αναλαμβάνουν την περισυλλογή και στείρωση των σκύλων, με εργολαβία, κτηνίατροι. Ως πόρισμα της σύσκεψης ήταν η συναπόφαση για κοινή δράση όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΟΥΡΤΙΔΗ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ"
Έναν ...απρόσμενο επισκέπτη, συναντήσαμε να συμμετέχει στο ανοιχτό κάλεσμα της δημοτικής παράταξης Σπάρτακος, το βράδυ της Πέμπτης στη Λέσχη Κομοτηναίων. Δεν ήταν άλλος από τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Μουρτίδη, ο οποίος για να μην υπάρξουν παρερμηνεύσεις, διαχώρισε από την πρώτη στιγμή την θέση του. 


"Ούτε είμαι κατάσκοπος ούτε θέλω να ενταχθώ στην παράταξή σας. Αλλά διάβασα ότι η πρόσκλησή σας είναι ανοιχτή και ήθελα να πω τις απαντήσεις μου, αναφορικά και με το Δημοτικό Κυνοκομείο", είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο κύριος δέκτης παραπόνων για τα αδέσποτα τους τελευταίους μήνες. Ο κος Μουρτίδης μάλιστα υπεραμύνθηκε και των προσπαθειών που καταβάλει ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, ανταπαντώντας σε σχετικό σχόλιο ότι "ο Γιώργος Πετρίδης δεν είναι κουρασμένος", αφήνοντας αιχμές ότι άλλος ήταν αυτός που κουράστηκε κι απομακρύνθηκε από τα δημοτικό συμβούλιο. "Αναγνωρίζω το πρόβλημα", είπε αναφορικά με τα αδέσποτα.


Το ζήτημα των αδέσποτων σχεδόν μονοπώλησε την συζήτηση, ενώ είχε προηγηθεί και η θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος δήλωσε πως "το πιο σοβαρό είναι το ζήτημα της ασφάλειας", προσθέτοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην Κομοτηνή ή αλλάζουν τα δρομολόγιά τους υπό τον φόβο μίας ενδεχόμενης επίθεσης αδέσποτου. "Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια", είπε αλλά αναγνώρισε πως "δεν ευθύνεται κυρίως ο Δήμος, γιατί είναι και θέμα νομοθεσίας". Παρόλα αυτά, δεν έκρυψε πως "μέχρι τη δική μας (σ.σ. του Σπάρτακου) παρέμβαση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ, δεν υπήρχε κανένα κείμενο που να διατυπώνει στην κυβέρνηση το απλό πράγμα: Ότι με την ισχύουσα νομοθεσία καταστρέφει την καθημερινότητα των πολιτών". 


Στην συζήτηση έγινε κι εκτενής αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και στο γεγονός πως το νομοσχέδιο που ήταν να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, αναφορικά με τη δημιουργία νέων χώρων για αδέσποτα σε δασικές εκτάσεις, αποσύρθηκε ύστερα από τη σφοδρή αντίσταση φιλοζωικών κινημάτων. 


Το εν λόγω νομοσχέδιο, τροποποιημένο, αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση ξανά, δεν γνωρίζουμε όμως προς σε πιο πλαίσιο θα γίνουν οι αλλαγές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές