fbpx Ροδόπη: Ακόμη και ένας χρόνος αναμονή για την έκδοση οικοδομής άδειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Ροδόπη: Ακόμη και ένας χρόνος αναμονή για την έκδοση οικοδομής άδειας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΕ Θράκης
ΤΕΕ

Θετικά επιδρούν οι e-άδειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρη Λουρίκα που βλέπει "ταχύτητα και αξιοπιστία" στο νέο νόμο

Διονύσης Βοργιάς

Ενημερωτικές – εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα: «e-Άδειες: Σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών» πραγματοποίησε το ΤΕΕ Θράκης τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης, ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή της διοικούσας επιτροπής, της μόνιμης επιτροπής πολεοδομίας, χωροταξίας, δομημένου περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και πολιτισμού και μηχανικών από τις υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομίες) της Θράκης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική - εκπαιδευτική εκδήλωση, για όλους τους μηχανικούς. 

Αντικείμενο και των δύο εκδηλώσεων ήταν  η λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια.

Επικουρικά, όμως, αναδείχθηκε και η μέχρι στιγμής βραδυκινησία στην έκδοση οικοδομικών αδειών που αναμένεται να "θεραπευτεί" με το νέο σύστημα, που έρχεται σε πλήρη εφαρμογή στα μέσα Οκτωβρίου. 

Αργούν και στην Θράκη οι οικοδομικές άδειες
Όπως ανέδειξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας στον "Χ" με το υπάρχον καθεστώς "έχουμε παραδείγματα (σ.σ. έκδοσης οικοδομικής άδειας) που έχουν φτάσει και τους εννιά ή τους δώδεκα μήνες στη Ροδόπη", αναγνώρισε, ενώ για το νομό Ξάνθης είπε πως η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και για το νομό Έβρου κάπως καλύτερη. Γι' αυτό ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως με το ηλεκτρονικό σύστημα "κερδίζουμε χρόνο και αξιοπιστία. Ο νέος τρόπος θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πιο γρήγορος και πιο σωστός και για τις δύο πλευρές", κοινώς μηχανικούς και ενδιαφερομένους. Την ίδια ώρα, το νέο καθεστώς, θα λύσει τα χέρια στις Πολεοδομίες, ώστε οι υπάλληλοι να μπορέσουν "να αναπτύξουν άλλες δραστηριότητες, όπως είναι ο έλεγχος", όπως είπε ο πρόεδρος.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και συμβάλει στην αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος. Το πληροφοριακό σύστημα e-άδειες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις 15 Οκτωβρίου. Με το πληροφοριακό συστήματος e-άδειες, ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών αποτελεί παρελθόν. Απλοποιείται η διαδικασία για την έκδοση κάθε οικοδομικής αδείας και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Πολλή σημαντική είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας που επιτυγχάνεται, απελευθερώνοντας πόρους και ανθρώπους για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Με το ηλεκτρονικό σύστημα εξασφαλίζονται επίσης εργαλεία και αξιόπιστα στοιχεία που χρειάζονται τόσο οι επιτελικές μονάδες του κράτους όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να επιτελούν αρμοδιότητές τους όπως ενδεικτικά ο σχεδιασμός και η εκτέλεση υποδομών, η εφαρμογή πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων και ο έλεγχος δόμησης. 

Τις παραπάνω πληροφορίες - εν πολλοίς - επιβεβαίωσε στον "Χ" και ο Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, που επεσήμανε ότι το ΤΕΕ δεν θα μπορούσε παρά να δραστηριοποιηθεί, ενημερώνοντας τους μηχανικούς για τη νέα τάξη πραγμάτων στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν. Μάλιστα, η Κομοτηνή ήταν η πρώτη επαρχιακή (θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες) πόλη όπου έγινε η εν λόγω ενημέρωση σε ένα αρκετά ευρύ κοινό, όπως άλλωστε προδίδουν οι φωτογραφίες. 

Όσον αφορά στην παρουσίαση του νέου συστήματος καθαυτή έγινε από τα στελέχη του ΤΕΕ Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλεξάνδρα Ματάλα οι οποίοι θα διαχειριστούν το πληροφοριακό σύστημα. Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης επαγγελματικής δραστηριότητας του ΤΕΕ Ελλάδος Ν.  Παναγιωτόπουλος μίλησε στον "Χ" για το νέο νόμο, επισημαίνοντας κι αυτός με τη σειρά του τις ως άνω πληροφορίες. Επεσήμανε μάλιστα πως "αυτή είναι μία καινούργια κουλτούρα. 

Είναι η πρώτη φορά που δημόσια διοίκηση έχει ένα σύστημα πραγματικού χρόνου που είναι απέναντι ο πολίτης, δηλαδή υποβάλει σήμερα, το βλέπει η υπηρεσία δόμησης, κάνει παρατηρήσεις και το βλέπει ο πολίτης", είπε σχηματικά και τόνισε ότι η ανταπόκριση είναι πλέον σε πραγματικό χρόνο, αν και δεν έκρυψε πως "υπάρχουν ανησυχίες το πώς θα 'περπατήσει' γιατί είναι καινούρια κουλτούρα στην χώρα αλλά οι μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι, έχουν υποβάλει περίπου 1 εκ. δηλώσεις αυθαιρέτων. Έχουν εκδώσει 3 εκ. βεβαιώσεις πολιτών για μεταβιβάσεις, έχουν τις αμοιβές τους ηλεκτρονικά από το 2006", είπε εξηγώντας πως αν κάποιοι έχουν την ηλεκτρονική κουλτούρα στο DNA τους αυτοί είναι οι Έλληνες μηχανικοί.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλος ένας επαγγελματικός κλάδος όπως είναι οι φαρμακοποιοί,  έπεσε θύμα των μνημονιακών  καταστάσεων, των ευρωπαϊκών κανονισμών και δεσμεύσεων και με απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, θα αλωθεί μελλοντικά από