fbpx Πτυχές μίας υπόθεσης βιασμού που συντάραξε το πανελλήνιο αναπτύχθηκε σε φοιτητικό κοινό της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"

Πτυχές μίας υπόθεσης βιασμού που συντάραξε το πανελλήνιο αναπτύχθηκε σε φοιτητικό κοινό της Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
υπόθεση βιασμού
φοιτητικό κοινό
Εκδήλωση

Την υπόθεση της 19χρονης ΑμεΑ από τη Ρόδο έχει αναλάβει ως συνήγορος πολιτικής αγωγής η δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Μαρία Κρικοπούλου

Στην φυλακή βρίσκονται οι δύο δράστες, η υπόθεση αυτή τείνει προς την περαίωση με την έννοια ότι κλείνει ο φάκελος και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και στο πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο πλημμελειοδικών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με πολύχρονη εμπειρία σε υποθέσεις βιασμού και ασέλγεια, η δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω από την Ρόδο Μαρία Κρικοπούλου, βρέθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή καλεσμένη σε εκδήλωση με θέμα «Βιασμός και σεξουαλικά εγκλήματα», που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων. Δεδομένου ότι ολοένα και αυξανόμενα είναι τα κρούσματα βιασμών και κακοποίησης γυναικών πανελλαδικά, οι φοιτητές και μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής έκριναν πως δεν μπορούν να μείνουν σε ένα τέτοιου είδους ζήτημα. Και η παρέμβαση της κας Κρικοπούλου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει αναλάβει ως συνήγορος πολιτικής αγωγής σε μία υπόθεση που συντάραξε το πανελλήνιο και συνέβη στην Ρόδο.

Την υπόθεση της 19χρονης ΑμεΑ που σύμφωνα με την μαρτυρία της βιάστηκε από τον ήδη προφυλακισμένο, για τον θάνατο της Ελένης Τοπαλούδη, 19χρονο υπήκοο Αλβανίας και τον 23χρονο Έλληνα Ρομά στη Ρόδο, που κρατείται στις δικαστικές φυλακές Γρεβενών. Σύμφωνα με την δικηγόρο "τέλεσαν ομαδικό βιασμό κατά συναυτουργία, δηλαδή οι πράξεις έγιναν διαδοχικά και από τους δύο σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου, βραδινές ώρες. Υπήρξε σοβαρή αντίδραση από την παθούσα. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να ξεφύγει, η αντίστασή της είχε καμφθεί, οπότε συντελέστηκε ο ομαδικός βιασμός. Η εντολέας μου είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, οπότε αυτό επιτείνει ακόμη περισσότερο την απαξία της πράξης του βιασμού των δραστών".

Παραθέτοντας το χρονικό του συμβάντος η κα Κρικοπούλου λέει "το συμβάν αυτό συντελέστηκε τρεις μέρες μετά τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη". Δεν καταγγέλθηκε άμεσα, όπως παραδέχεται η δικηγόρος, εξηγώντας ότι "η παθούσα είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που ένα θύμα επιλέγει να μην καταγγείλει άμεσα αυτό που έχει υποστεί. Καταγγέλθηκε μετά από διάστημα ενός μήνα. Το γιατί καταγγέλθηκε τότε αυτό είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά το θύμα και τον τρόπο που επέλεξε να το κοινωνήσει. Έπρεπε πρώτα η ίδια να βρει το θάρρος και να το διαχειριστεί στο δικό της μυαλό, γιατί, όπως είπα, είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Στην συνέχεια να το κοινοποιήσει στη μητέρα και το συγγενικό της περιβάλλον και αυτοί απευθύνθηκαν στις αστυνομικές αρχές".

Πλέον αυτή η υπόθεση βρίσκεται στην κύρια ανάκριση, ενώ το γεγονός ότι ήρθε στο φως η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδης, φαίνεται ότι επέδρασε καταλυτικά ώστε η 19χρονη να βρει το θάρρος να μιλήσει στους δικούς της για τον βιασμό της. Αυτή τη διάσταση δίνει και η κα Κρικοπούλου "το γεγονός ότι προηγήθηκε η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και γνωστοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία των δραστών μετά τον βιασμό της εντολέως μου ήταν κάτι το συγκλονιστικό για την ίδια, διότι διαπίστωσε ότι ο ένας εκ των δύο δραστών, ο Αλβανός υπήκοος, συμμετείχε στην δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Αυτό ήταν ταυτόχρονα και συγκλονιστικό και την απορρύθμισε εντελώς στο να μην μπορεί να διαχειριστεί το συμβάν διότι αμέσως της δημιουργήθηκε η πεποίθηση και όχι απλά η εντύπωση ότι θα μπορούσε να έχει και εκείνη την ίδια κατάληξη αν αντιστεκόταν πιο πολύ".

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση βιασμού, που ερευνάται μετά τα αποκαλυπτήρια του ιδιάζοντος ειδεχθούς εγκλήματος της δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες, όπως λέει χαρακτηριστικά η κα Κρικοπούλου που έχει σχετικές πληροφορίες και στοιχεία στη διάθεσή της. Βέβαια το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω έχουν λάβει μεγάλη διάσταση δημοσιότητας κατέτεινε όπως λέει η κα Κρικοπούλου στο "να κλείσουν στόματα στη Ρόδο".

Η υπόθεση αυτή τείνει προς την περαίωση με την έννοια ότι κλείνει ο φάκελος, εν αναμονή ιατρικών γνωματεύσεων για την 19χρονη και ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης,  και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και στο πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ