ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Το πρόσωπο της ανεργίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία
Ανεργία
Συμβασιούχοι

Ο 52χρονος Δημήτρης Βαρελάς ζήτησε δουλειά σε εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ., αλλά του αρνήθηκαν λόγω ηλικίας


Η 55χρονη Σοφία Κωστίδου δηλώνει ανήσυχη για το αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα ένσημα που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή της

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η ανεργία έχει πρόσωπο... Είναι ο 52χρονος κος Δήμητρης, πολύ μεγάλος σε ηλικία για να πιάσει δουλειά σε εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, όπως του είπαν. Είναι η 55χρονη κα Σοφία τόσο κοντά αλλά συνάμα τόσο μακριά από τη συνταξιοδότηση. Οι άνθρωποι πίσω από τα νούμερα της ανεργίας ζουν εδώ και εδώ θέλουν να συνεχίζουν να ζουν. Όχι επιβιώνοντας, αλλά ζώντας με αξιοπρέπεια. Η δυνατότητα αυτή όμως τους στερείται, αφού βρίσκονται ξανά στην ανεργία. Για τους πρώην συμβασιούχους του Δήμου Κομοτηνής και σημερινούς άνεργους, αφού δεν πληρούσαν τα κριτήρια πρόσληψης ως μόνιμοι, έγινε η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης. 


Νέοι και παλιοί εργαζόμενοι του Δήμου ήταν εκεί για να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα στην εργασία. Για 2,5 χρόνια ως συμβασιούχος εργάστηκε στην καθαριότητα η 55χρονη Σοφία Κωστίδου και πλέον δηλώνει ανήσυχη για το αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα ένσημα που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή της.  "Έκανα τα χαρτιά να με πάρουν στη δουλειά, αλλά τίποτα... στην άκρη δεν έχουμε ένα ευρώ", μας λέει με παράπονο. Δίπλα της η 42χρονη Καλλιόπη Πασαλίδου επίσης πρώην εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Κομοτηνής. Η εύρεση εργασίας δύσκολη, παραδέχεται και μιλάει για τις ελπίδες που διαψεύστηκαν όταν τους είχαν πει ότι οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Το μέλλον φαντάζει ζοφερό, όσο οι οικονομικές ανάγκες απαιτούν από αυτές τις γυναίκες να έχουν εργασία και να κομίζουν εισόδημα στο σπίτι τους. Παρά το γεγονός ότι έκαναν μία δύσκολη δουλειά "εμείς την θέλουμε αυτή τη δουλειά, την αγαπήσαμε, την έχουμε ανάγκη", μας λένε. 


Απολυμένος σήμερα ο 52χρονος Δημήτρης Βαρελάς, ζήτησε δουλειά σε εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, αλλά του αρνήθηκαν λόγω ηλικίας. Την πραγματικότητα αυτή βιώνει από τη στιγμή που έμεινε χωρίς δουλειά όταν έληξε η σύμβαση του στον Δήμο Κομοτηνής. Εργάστηκε στον τομέα της καθαριότητας για 29 μήνες και πλέον βρίσκεται ξανά στην ανεργία. Ο κος Βαρελάς είναι ανάμεσα στους δεκάδες ανθρώπους που εργάζονταν ως συμβασιούχοι σε Δήμους, αλλά δεν κατάφεραν να προσληφθούν ως μόνιμοι. Οι πρώην συμβασιούχοι καλύπταμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πει ο Κώστας Κουρμπαλίδης, πρώην συμβασιούχος που σήμερα εργάζεται ως μόνιμος οδηγός στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Βρίσκεται στην παράσταση διαμαρτυρίας για να στηρίξει το δικαίωμα των πρώην συναδέλφων του στην εργασία. Την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών των Δήμων με προσωπικό, ανέδειξε ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης Δημήτρης Μάγγας. 


Την διαμαρτυρία των συμβασιούχων στήριξε το Πανεργατικό Μέτωπο Γραμματεία Ροδόπης κάνοντας λόγο για κοροϊδία εις βάρος των πρώην συμβασιούχων. "Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ανεργία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι σύμφυτες με την ανάπτυξη, που έχει κριτήριο το κέδρος. Γνωρίζουμε ότι η υποστελέχωση, η απαγόρευση των προσλήψεων, η συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας χρησιμοποιώντας και ως άλλοθι για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Δήμων και του Δημοσίου", αναφέρει ανακοίνωση που μοιράστηκε σε εργαζόμενους και άνεργους με το αίτημα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Θα πάρουμε μέτρα και στοχευμένα μάλιστα,  αλλά στο προσεχές μέλλον,  εναντίον της Τουρκίας,  απεφάνθη ο βραδυκίνητος μηχανισμός της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην αν