fbpx Προκάτ, νήπια και μια αναγκαία επιστολή στον υπουργό Παιδείας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Προκάτ, νήπια και μια αναγκαία επιστολή στον υπουργό Παιδείας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκάτ
Νηπιαγωγεία
επιστολή
Υπουργείο Παιδείας

Η πρόταση του Νίκου Φακιρίδη για αποστολή επιστολής στον υπουργό Παιδείας, βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη

Δήμαρχος: Αυτή είναι πρόνοια του κράτους που επιβάλλει να βάλουμε παιδιά 4 και 5 χρονών σε προκατασκευασμένα κτίρια της πλάκας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην έλλειψη αξιόπιστων υποδομών και στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εγκαταστήσει προκάτ - αίθουσες για την φιλοξενία νηπίων όταν στην πόλη λειτουργούν σύγχρονοι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, έγκειται η αντίδραση του δημάρχου Κομοτηνής στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Κομοτηνής από το σχολικό έτος 2019 - 2020. Μία αντίδραση που επανέλαβε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019, με αφορμή σχετική αναφορά - πρόταση εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης και του επικεφαλής της Νίκου Φακιρίδη.

Η πρόταση του Νίκου Φακιρίδη για αποστολή επιστολής στον υπουργό Παιδείας, βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, με την διεξοδική συζήτηση του θέματος να προγραμματίζεται σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος, από όπου μπορεί να προκύψει ένα συλλογικό ψήφισμα. Ακόμη όμως και αυτό να μην προκύψει ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να ενημερώσει εγγράφως τον υπουργό για την αντίδρασή του και εξήγησε τους λόγους.
Νωρίτερα ο κος Φακιρίδης ανέγνωσε στο σώμα το κείμενο που προτείνει για αποστολή προς τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Παιδείας με την απόφαση αριθ. Φ.15/27268/Δ1/26-02-2019, ενέταξε μαζί με άλλους Δήμους, τον Δήμο Κομοτηνής στη δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση από την περίοδο 2019-2020.

Η  Λαϊκή Συσπείρωση, σύμφωνα με τον κο Φακιρίδη "θεωρεί ώριμες τις συνθήκες, κάθε παιδί να εντάσσεται σε δομές προσχολικής αγωγής. Υποστηρίζει τη θέση όλα τα παιδιά από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία να έχουν θέση σε δημόσιες δωρεάν δομές, σε παιδικούς σταθμούς και σε νηπιαγωγεία, με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων τους. 

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να εξασφαλίζει μέσω της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλη την υλικοτεχνική υποδομή (κατασκευές νέων σύγχρονων μονάδων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών με πλήρη εξοπλισμό αυτών), καθώς και τη στελέχωση αυτών με προσλήψεις μονίμου προσωπικού (εκπαιδευτικού - βοηθητικού), με μέγιστο αριθμό μαθητών/τριων ανά τμήμα τους 15, υποδομών σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών".

Ειδικά για τον Δήμο Κομοτηνής δια του δημάρχου εκφράστηκε η αντίθεση της διοίκησης του Δήμου στην υλοποίηση από τον Δήμο Κομοτηνής της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής κυρίως για λόγους έλλειψης των αντίστοιχων κτιριακών υποδομών. 

Γι' αυτό ο κος Φακίριδης στο κείμενο που ανέγνωσε με αποδέκτη τον υπουργό τονίζει "η εν λόγω απόφασή σας (ένταξη του Δήμου Κομοτηνής στην δίχρονη εκπαίδευση) επομένως, δεν έλαβε υπ΄ όψιν την άποψη της διοίκησης του Δήμου, αλλά και  τις υπάρχουσες συνθήκες, (τουλάχιστον 400 παιδιά επιπλέον στα νηπιαγωγεία, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά που δεν πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς) καθώς και τις επιπτώσεις που διαμορφώνονται από την εφαρμογή της στο Δήμο μας. 

Επιβεβαιώνεται ότι στην πράξη η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προτάσσοντας τη συγκέντρωση πλεονασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο όνομα της "ανάπτυξης" για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις ανάγκες του ελληνικού λαού και των παιδιών του. 

Την κρίνουμε αυθαίρετη και μονομερή την υπουργική απόφαση και επί της ουσίας αρνητική για την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας εφόσον η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, αντίθετα όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ "δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού" σε ό,τι αφορά τις νέες υποδομές και τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού - βοηθητικού, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποδοχή των νηπίων που θα εγγραφούν στα δημόσια Νηπιαγωγεία στο Δήμο μας".

Προκειμένου η εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, εάν δεν έχει πρόθεση να την ανακαλέσει, να γίνει πράξη στον Δήμο Κομοτηνής με όσο το δυνατόν μικρότερα προβλήματα, τα κοντέινερ δεν είναι λύση, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το υπουργείο να δρομολογήσει άμεσα τις παρακάτω ενέργειες:

Για τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων

  1. Χρηματοδότηση προγράμματος κατασκευής σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για δύο τουλάχιστον νηπιαγωγεία. Υποστήριξη και ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μας με εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
  2. Πρόγραμμα κατασκευής προσθήκης νέων αιθουσών σε όσα Νηπιαγωγεία απαιτούνται λόγω αύξησης του αριθμού νηπίων.
  3. Χρηματοδότηση για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού των νέων τμημάτων.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικού - βοηθητικού) όπου απαιτείται για τα νέα τμήματα.

Για τις ανάγκες τροποποίησης των παιδικών σταθμών στο νέο καθεστώς

Ο στόχος και στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει να είναι η ικανοποίηση των απαιτούμενων αναγκών για την εγγραφή όλων των βρεφών.

Αυτό στην πράξη σημαίνει:

  1. Κάλυψη δαπανών για τη μετατροπή των νηπιακών τμημάτων σε βρεφικά.
  2. Κάλυψη δαπανών για δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων στους ήδη υπάρχοντες Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
  3. Δημιουργία νέων Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών σε ιδιόκτητα οικόπεδα του Δήμου. Όχι μόνο να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος αλλά να γίνουν και προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού, ανάλογων ειδικοτήτων.

Γιατί εξανέστη ο δήμαρχος 
Την άποψη, εν πολλοίς, του Νίκου Φακιρίδη, συμμερίστηκε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, αναφέροντας ότι "τα κοντέινερ δεν είναι λύση για παιδιά προσχολικής ηλικίας, την ίδια στιγμή που οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί παρέχουν, πέρα από όλα τα άλλα, και συνθήκες κτιριακές και φιλοξενίας απολύτως ασφαλείς".  Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η Φελίνα Καζάκου και ανέδειξε ότι τα προκάτ είναι ακατάλληλα για τα νήπια και εμφανίστηκε σύμφωνη με την αποστολή εγγράφου στο υπουργείου. Διαφορετική άποψη εξέφρασε η Ελένη Λαφτσή επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, γιατί δεν φρόντισε να προετοιμαστεί για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Είπε "αυτό το ζήτημα συζητιέται τα τελευταία 2,5 χρόνια. Οφείλαμε να λάβουμε τα μέτρα μας ως Δήμος Κομοτηνής" και ανέδειξε ως λύση τη μίσθωση χώρων. Εμφανίστηκε αρνητική με το πνεύμα του κειμένου του κου Φακιρίδη.

Εξανέστη με την κριτική της κας Λαφτσή ο δήμαρχος και τοποθετήθηκε περαιτέρω "η κα Λαφτσή αναφέρεται σε ένα κράτος που σε περίοδο κρίσης αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτού του είδους τις υποχρεώσεις, αλλά ο Δήμος καλείται σε δύο χρόνια να ανταποκριθεί. Να ανταποκριθεί σε τί; Σε ανάγκες που δεν είχαν καταγραφεί πριν τον αιφνιδιασμό από το υπουργείο Παιδείας; Είναι αιφνιδιασμός όταν ζητάς σε δύο χρόνια να κατασκευάσει ο Δήμος αξιόπιστες σχολικές υποδομές, να βρεις τη γη, να κάνεις μελέτες και να κατασκευάσεις κτίρια. Να θυμίσω, δε, ότι όταν ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε από το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών, την παραχώρηση οικοπέδου για να χτιστεί σχολείο η απάντηση ήταν "πείτε μας αν θα το νοικιάσετε ή αν θα το αγοράσετε". Αυτή είναι η πρόνοια του κράτους που επιβάλλει σε εμάς να λειτουργήσουμε νηπιαγωγεία με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή είναι πρόνοια του κράτους που επιβάλλει να βάλουμε παιδιά 4 και 5 χρονών σε προκατασκευασμένα κτίρια της πλάκας". Καταληκτικά ο δήμαρχος είπε ότι, δεδομένης της απόφασης του υπουργείου, "θα φροντίσουμε από 1η Σεπτεμβρίου να υπάρχουν υποδομές όχι σε προκατασκευασμένα αναξιόπιστα κτίρια, άλλα σε αξιόπιστα κτίρια για τα παιδιά αυτά. Αυτή είναι δέσμευση παρά τον αιφνιδιασμό και με σεβασμό στα παιδιά και σε κανέναν κρατικό φετβά όπως επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση". 

Είναι προφανές πως την ευθύνη για τις αρνητικές και δυσάρεστες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της προσχολικής αγωγής στο Δήμο Κομοτηνής αν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα - ρεαλιστικά και απαραίτητα μέτρα, θα την έχει το υπουργείο Παιδείας που διαθέτει τόσα χρήματα όσα φτάνουν για προκάτ αίθουσες...

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.