fbpx POS στα χωριά SOS από τους καταστηματάρχες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

POS στα χωριά SOS από τους καταστηματάρχες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
POS
Επιχειρήσεις
Φοροδιαφυγή
Κρίση

"Προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι", μας λέει ο ιδιοκτήτης καφενείου στην Αίγειρο Κ. Πατρωνίδης, για τα μηχανήματα POS στα χωριά

Κρατάει τα παιδιά της παρά την κρίση η Αίγειρος

Διονύσης Βοργιάς

Βρισκόμαστε μια "ανάσα" πριν την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε 85 είδη επιχειρήσεων, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί φυσικά και στα χωριά. Και μπορεί, κατά τον γράφοντα έστω το μέτρο των POS να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς θα "δεσμεύει" τον καταστηματάρχη να κόψει την απόδειξη που οφείλει, το γεγονός όμως ότι το μέτρο θεσπίζεται οριζόντια, σχεδόν χωρίς καμιά εξαίρεση, φαίνεται πως αποτελεί ένα "μελανό" του σημείο.


Ιδίως αναφορικά με τα καταστήματα στα χωριά, τα οποία πληρώνουν τους ίδιους φόρους με αυτά των αστικών κέντρων, το μέτρο φαίνεται "βουνό". "Προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι", μας λέει ο ιδιοκτήτης όμορφου καφενείου στην Αίγειρο Κ. Πατρωνίδης, ο οποίος καταβάλει όλους τους νόμιμους φόρους προς το κράτος, κι εξηγεί πιο αναλυτικά την παροιμία τονίζοντας πως "σε ένα χωριό οι πελάτες μας είναι μετρημένοι και μου φαίνεται λίγο παράλογο". Παράλληλα, εξηγεί τις δυσκολίες του επαγγέλματος: "Το 2013 αγοράζαμε τον ελληνικό καφέ 7 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα τα διπλάσια, 14 ευρώ. Όμως ακόμη τον πουλάμε ένα ευρώ. Και οι φόροι στη μπύρα έχουν αυξηθεί πολύ, γι' αυτό αναγκαστήκαμε να βάλουμε τη Βεργίνα στα δυο ευρώ", όμως δεν είναι μίζερος, καθώς δηλώνει ότι "στην εποχή μας η γκρίνια περιττεύει. Να είμαστε ευχαριστημένοι και με όσα έχουμε, και θα έρθουν και καλύτερες ημέρες. Γι' αυτό χρειάζονται και οι άσχημες, ώστε να εκτιμάμε τις καλές". 


Τα λόγια του είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα, αφενός διότι η 27η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία κι αφετέρου γιατί στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσικλής, ο οποίος φαίνεται πως πράγματι προσπαθεί να επιβάλλει ελέγχους, ίσως όμως θα έπρεπε να αφήσει μια "περίοδο χάριτος" στα μικρά χωριά και να κυνηγήσει περισσότερο τα μεγάλα "κεφάλια".


ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Η ΑΙΓΕΙΡΟΣ
Παρά τις δυσκολίες, η Αίγειρος είναι ένα όμορφο χωριό και κρατάει όσους κατάγονται από αυτό, είτε μόνιμα είτε -κυρίως- ως επισκέπτες. "Έχουμε ακόμη κόσμο, φυσικά περισσότερο το καλοκαίρι, γιατί ο κόσμος γυρνάει στην Αίγειρο από τις πόλεις ή την επισκέπτεται πιο συχνά. Ο κόσμος δεν έρχεται όμως εδώ για διακοπές", μας λέει ο κ. Πατρωνίδης και δηλώνει πως "το χωριό μας κρατάει τα παιδιά του, γιατί είμαστε μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Έχουμε μια από τις πιο ωραίες πλατείες, κι εδώ μπορούν να παίξουν τα παιδιά χωρίς κανείς να παραπονεθεί, κι ενώ οι γονείς δεν φοβούνται γιατί δεν περνούν αμάξια". 


Αν κατάγεστε κι εσείς από την Αίγειρο και την έχετε ξεχάσει, κι αν ακόμη δεν έχετε "ρίζες" από εκεί, τότε οι άνθρωποι τους χωριού σας περιμένουν!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;