fbpx Πολύτιμο το Κέντρο Κοινότητας για τις Σάπες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΜΕ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολύτιμο το Κέντρο Κοινότητας για τις Σάπες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Σάπες
Κέντρο Κοινότητας

Διαδέχτηκε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο και συνεχίζει να απασχολεί για την επόμενη πενταετία 6 εξειδικευμένους επιστήμονες


Προγραμματίζει μέχρι το τέλος του χρόνου ομιλίες και άλλες δράσεις κοινωνικού περιεχομένου σε Σάπες και οικισμούς

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το πολυπληθέστερο Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί στις Σάπες. Έξι εργαζόμενοι διαφορών ειδικοτήτων, κοινωνική λειτουργός, νοσηλεύτρια, εμψυχωτής, εκπαιδευτικός, υπάλληλος επί των οικονομικών θεμάτων, συνθέτουν τη δομή που λειτουργεί με στόχο να συντονίζει τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, να παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή τους, να προσδιορίζει τις προτεραιότητες, µε βάση τις εκάστοτε ανάγκες, ώστε να ενισχύει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Να θυμίσουμε ότι τα Κέντρα Κοινότητας θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4368/16 και θα πρέπει να έχουν προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Με δεδομένο ότι η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Μαρωνείας Σαπών δεν διαθέτει προσωπικό, χρησιμοποιήθηκε η δυνατότητα που δίνει ο νόμος να πάρουν αυτό το προσωπικό από το υφιστάμενο ιατροφαρμακευτικό κέντρο για να στελεχώσουν το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠ ΑΜΘ μέχρι το 2022.


Στον Δήμο Μαρώνειας - Σαπών το Κέντρο Κοινότητας ουσιαστικά διαδέχτηκε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο και συνεχίζει να απασχολεί για την επόμενη πενταετία 6 συνολικά εξειδικευμένους επιστήμες, αριθμός που είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί στο Δήμο που πλέον έχει Κοινωνική Υπηρεσία.


Το Κέντρο Κοινότητας στεγάζεται στο πρώην ΚΑΠΗ του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών, δίπλα στο Κέντρο Υγείας. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και όπως ορίζει η νομοθεσία λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας. Η προσέλευση πολιτών είναι καθημερινή στο Κέντρο Κοινότητας και η εργασία για τους ανθρώπους του Κέντρου ήταν αυξημένη λόγω της διαχείρισης του προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). 


Το Κέντρο Κοινότητας των Σαπών επίσης αναπτύσσει δράσεις που αφορούν στην συλλογή και διανομή αγαθών προς τους ωφελούμενους στις εκάστοτε περιοχές παρέμβασης. Τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε διανομή οπωροκηπευτικών (πορτοκάλια και ντομάτες) και μοσχαρίσιου κρέατος.


Άλλες δράσεις που ανέπτυξε το Κέντρο Κοινότητας: 
-Την Τρίτη 30-05-2017 ο κοινωνικός λειτουργός και η εκπαιδευτικός του Κέντρου Κοινότητας σε συνεργασία με το Τμήμα Ένταξης του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών οργάνωσαν βιωματικό εργαστήρι με θέμα την ατομική υγιεινή.


-Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο μαθήματα ενίσχυσης της ελληνομάθειας καθώς επίσης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στις δραστηριότητες συμμετείχαν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. 


Το Κέντρο Κοινότητας στις Σάπες προγραμματίζει μέχρι το τέλος του χρόνου ομιλίες και άλλες δράσεις κοινωνικού περιεχομένου που θα γίνουν σε Σάπες και οικισμούς. Θέματα υγείας, ευαισθητοποίησης των γυναικών σε ζητήματα πρόληψης και δράσεις υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, θα λάβουν χώρα εντός του καλοκαιριού και κυρίως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 


Τέλος το Κέντρο Κοινότητας μέσω παραπομπών  διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα - πολίτες των Δήμων με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (ΟΑΕΔ, υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του