fbpx Περίπου 30 άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
Η «ΕΙΚΟΝΑ» ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Περίπου 30 άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Γιώργος Πατλάκας

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής Γιώργος Πατλάκας μιλάει για την κατάσταση στο νοσοκομείο και για το εμβόλιο

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» φαίνεται να  παραμένει σε διαχειρίσιμα -τουλάχιστον προς το παρόν- επίπεδα. Ο νομός Ροδόπης όμως εμφανίζει στα ημερήσια στοιχεία για την πορεία της πανδημίας αριθμό κρουσμάτων που δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας.

Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μίλησε ο Γιώργος Πατλάκας διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», τόσο για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα με την πανδημία αλλά και στο νοσοκομείο της πόλης, όσο και για το «περιβόητο» εμβόλιο.

Τα νούμερα που παρουσιάζει η πανδημία
Απαντώντας σε ερώτηση για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που παρουσιάζει η χώρα ενώ βρίσκεται σε lockdown εδώ και καιρό, ο κος Πατλάκας δήλωσε: «η μόνη εξήγηση είναι ότι παρόλα τα μέτρα είχε εξαπλωθεί τόσο πολύ η νόσος που τώρα όπως έχουμε πει και άλλες φορές είναι μέσα στις οικογένειες, μπήκε στα σπίτια. Τώρα ορισμένοι κάτι δεν κάνουν σωστά ή συναθροίζονται κρυφά. Η μόνη εξήγηση είναι αυτή και αυτό φαίνεται και από τα λύματα στις μεγάλες πόλεις που εκεί πέρα είναι αδιάψευστη η παρουσία του ιού. Άρα κάτι δεν γίνεται σωστά και έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο παντού στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα έχουμε το πρόβλημα, αυτή η αργή αποκλιμάκωση δεν βοηθάει τα πράγματα».

Ο πνευμονολόγος επισήμανε ότι κατανοεί πλήρως την κόπωση του κόσμου από τα παρατεταμένα μέτρα κατά της διασποράς της νόσου, αλλά όπως διευκρίνισε «πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε. Όταν φτάνει το σύστημα να μην επαρκεί να καλύψει όλα τα περιστατικά γίνεται τραγικό αυτό το θέμα, γιατί δεν μπορείς να αφήσεις ανθρώπους να πεθάνουν. Όταν σε όλη την Β. Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε κρεβάτι ΜΕΘ και δεν βρίσκουμε είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί θα χαθούν ζωές».

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Κομοτηνής
Ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της πόλης μας ο κ. Πατλάκας, είπε ότι αυτήν την στιγμή στο νοσοκομείο υπάρχουν περίπου 30 άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό και πρόκειται να γίνουν 2 με 3 εξιτήρια. «Υπάρχει μια μικρή κάμψη αλλά δεν έχει αποκλιμακωθεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Εγώ ας πούμε θα περίμενα να είχαμε καμιά 10-15 άτομα μέσα. Χθες έγιναν 3 εισαγωγές, δεν είναι λίγες δεν είναι πολλές, αλλά θα θέλαμε αυτό το νούμερο να πέσει, να είναι διαχειρίσιμα πιο πολύ τα πράγματα», είπε. 

Υπάρχει όμως και προσωπικό του Νοσοκομείου που έχει νοσήσει και ευτυχώς σύμφωνα με την εικόνα που δίνει ο κ. Πατλάκας «έχουμε προσωπικό που έχει νοσήσει, αλλά είμαστε καλά, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Εφόσον το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι το νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχει μια «επαφή»  και με το νοσοκομείο Κομοτηνής.

«Τα περισσότερα (περιστατικά) τα κρατάμε εμείς, μέχρι να διασωληνωθούν, εάν διασωληνωθούν συνήθως μας εξυπηρετεί η Αλεξανδρούπολη και αυτό είναι καλό. Η Αλεξανδρούπολη έχει περιστατικά από όλη την περιφέρεια, οπότε μαζεύονται πολλά και έχει μεγάλο πρόβλημα, σχεδόν όλο το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε covid όλες οι κλινικές, αλλά και αυτοί έχουν φτάσει στο όριο τους γιατί και αυτοί εξυπηρετούν πολύ κόσμο και είναι λογικό να έχουν μεγάλη πίεση», υπογράμμισε ο πνευμονόλογος.

Για το εμβόλιο
Η Βρετανία άρχισε σήμερα τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό χρησιμοποιώντας το εμβόλιο της Pfizer που αναφέρεται πως έχει 95% αποτελεσματικότητα εναντίον της νόσου.

Μιλώντας για το εμβόλιο, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, επισήμανε «όταν κάνουμε και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουμε τα αντισώματα δεν θα νοσούμε, δεν θα κολλάμε να το πω σωστά τον κορωνοϊό ή και να κολλήσουμε ενδεχομένως θα έχουμε πιο ήπια συμπτώματα. Όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα υπάρξει ένα τοίχος. Ο ιός δεν θα βρίσκει άτομα να μολύνει εύκολα», ενώ συμπλήρωσε πως «εάν θέλουμε να βγούμε από αυτό το τούνελ θα πρέπει να το κάνουμε».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια