fbpx Παρά τον αναβρασμό των εκπαιδευτικών, πέρασε το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Παρά τον αναβρασμό των εκπαιδευτικών, πέρασε το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπαιδευτικοί
ΟΛΜΕ

Οι εκπαιδευτικοί πανελλαδικά και τοπικά αντέδρασαν δυναμικά, δηλώνει πως τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν ο Στ. Μακρυγιάννης

Διονύσης Βοργιάς

Ψηφίστηκε επί της αρχής του με 149 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία "παρών" (σε σύνολο 273 ψηφισάντων βουλευτών) το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Η αρχή του νομοσχεδίου, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν εννέα τροπολογίες, εκ των οποίων οι τροπολογίες για την θέσπιση νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για τον διορισμό υποψηφίων εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία με βάση την οποία, θα δικαιούνται άδειας μητρότητας τρεισήμισι μηνών και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, όπως οι μόνιμες εκπαιδευτικοί μετά την λοχεία.

Κ. Γαβρόγλου: Πρώτη φορά διορίζονται 15.000 εκπαιδευτικοί
Σε βελτιώσεις ως προς τη μοριοδότηση του πρώτου πτυχίου των εκπαιδευτικών για τον διορισμό τους, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ με ΤΕΙ, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία για τον διορισμό 450 εκπαιδευτικών που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Στη συζήτηση παρενέβη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ η ΝΔ και η ΔΗΣΥ υπέβαλαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Πάντως, κατά την κατάθεση της αλλαγής που αφορά σε αύξηση της μοριοδότησης για το πρώτο πτυχίο των εκπαιδευτικών, με την οποία επιχειρείται η εξισορρόπηση προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων, ο υπουργός δέχθηκε ότι «δεν γίνεται να μην μπορεί να διοριστεί ένας εκπαιδευτικός ο οποίος έχει μεγάλη προϋπηρεσία ακόμη κι αν έχει μόνον ένα πτυχίο», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει θέμα στις μεσαίες προϋπηρεσίες».

Έμειναν ανεκπλήρωτα τα αιτήματα των εκπαιδευτικών
Ανεκπλήρωτα έμειναν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι όλο το περασμένο διάστημα, πανελλαδικά και τοπικά, προέβησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με αίτημα το νέο σύστημα προσλήψεων και διορισμών να καθοριστεί με μοναδικά κριτήρια το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία. Έγινε τροποποίηση αναφορικά με την μοριοδότηση, δεν κρύβει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης "Οι τρεις Ιεράρχες" Στέφανος Μακρυγιάννης, αλλά σχηματικά λέει "δεν άλλαξε η ουσία" και δίνει το εξής παράδειγμα: "Το βασικό πτυχίο πιάνει το μέγιστο τα 25 μόρια, κι αυτό αν πάρει κάποιος βαθμό πτυχίου 10 στα 10. Όμως, ένα μεταπτυχιακό, ασχέτως βαθμού, πιάνει 20 μόρια". Αναφορικά με την προϋπηρεσία, που ήταν μείζον ζήτημα ιδίως για τους αναπληρωτές, δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό "η φιλοσοφία παρέμεινε ίδια", λέει ο κος Μακρυγιάννης.

Η ψήφιση του νέου συστήματος, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αυτό θα λειτουργήσει από την ερχόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς πρέπει να προηγηθούν μία σειρά υπουργικών αποφάσεων, διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, κι άλλα βήματα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην