ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Όσα πρότειναν πολίτες για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κάποια είχαν ήδη προβλεφθεί, κάποια τέθηκαν υπό συζήτηση, άλλα κρίθηκε αδύνατο να προστεθούν

Διονύσης Βοργιάς

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ, αναφορικά με την παρουσίαση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο «Χ» καταγράφει τα βασικά σημεία της συζήτησης που αναπτύχθηκε μετά το πέρας του κύριου μέρους της εκδήλωσης. Οι άνθρωποι του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έδωσαν το λόγο στους παρευρισκόμενους, προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους ερωτήσεις-προτάσεις γύρω από την κατασκευή του νέου νοσοκομείου κι ευρύτερα. 

Από όσα ακούστηκαν, κάποια είχαν ήδη προβλεφθεί, κάποια τέθηκαν υπό συζήτηση, άλλα κρίθηκαν αδύνατο να γίνουν. Ακολουθεί η συζήτηση περιληπτικά, χωρίς αναφορά σε πολιτικές τοποθετήσεις παρευρισκομένων που δεν έλειψαν.

Το ΚΕΦΙΑΠ στο προσκήνιο
Με δεδομένο ότι στο νοσοκομείο Κομοτηνής υπάγεται και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής (ΚΕΦΙΑΠ), το οποίο στεγάζεται πίσω από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος εξέφρασε το αίτημα το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να αναλάβει, επίσης με δωρεά του, τα κόστη λειτουργίας του τομέα υδροθεραπείας (σ.σ. πισίνα κλπ), ο οποίος δεν λειτουργεί. 

Το αίτημα θα εξεταστεί αρμοδίως από το ίδρυμα, αν και οι άνθρωποι του Νιάρχος εξήγησαν ότι πρώτον είναι συγκεντρωμένοι στο νέο νοσοκομείο και δεύτερον ότι στον σχεδιασμό αυτού υπάρχει η φυσική αποκατάσταση, όχι όμως στον βαθμό της εξειδίκευσης που προσφέρει το ΚΕΦΙΑΠ.

Το αίτημα του συλλόγου καρδιοπαθών
Το αίτημα του συλλόγου στήριξης και αποκατάστασης καρδιοπαθών και πρόληψης καρδιοπαθειών ν. Ροδόπης μετέφερε ο αντιπρόεδρός του Σάββας Τοκμακίδης. Ζήτησε την συμπερίληψη στο νέο νοσοκομείο ενός Κέντρου Άσκησης και Αποκατάστασης. Παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα, γνωστοποιώντας ότι ήδη έχουν συναντηθεί και με τον διοικητή του «Σισμανογλείου» Γιώργο Φιλιππίδη. Οι άνθρωποι του Νιάρχος εξήγησαν ότι υπάρχει πρόβλεψη για αίθουσα βραχείας αποκατάστασης, όχι όμως για ολόκληρο κέντρο άσκησης και αποκατάστασης.

Τα αιτήματα δύο βουλευτών
Θρησκευτικού περιεχομένου ήταν τα αιτήματα δύο βουλευτών Ροδόπης. Ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για χώρο λατρείας και για μουσουλμάνους ασθενείς και τις οικογένειες αυτών. Δέχθηκε την απάντηση ότι έχει προβλεφθεί. Ο Μουσταφά Μουσταφά ζήτησε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της εκκλησίας και της μουφτείας, να γίνει ένα διαθρησκευτικό συλλείτουργο προς τιμή των δωρητών.

Αντιπλημμυρική θωράκιση
Διάφορα ερωτήματα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του «Σισμανογλείου» Χασάν Εκρέμ. Μεταξύ αυτών, το πρώτο αφορούσε στην ύπαρξη διακριτού χώρου υποδοχής των παιδιών στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να μην είναι μαζί με τους ενήλικες. Έχει προβλεφτεί βάσει σχεδίου, ήταν η απάντηση. Το τρίτο αφορούσε στην αντιπλημμυρική προστασία, με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Απαντώντας οι άνθρωποι του ΙΣΝ είπαν ότι ήταν από τα πρώτα και πιο σοβαρά θέματα για τα οποία έχουν γίνει οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Θα κερδίσουν οι ντόπιοι κατασκευαστές;
Ερώτημα για το εάν υπάρχει πρόβλεψη ώστε κατά προτεραιότητα να δοθεί δουλειά στις τοπικές κατασκευαστικές εταιρίες κατά την φάση ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου απηύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας. Δέχθηκε την απάντηση ότι πρώτος και κύριος στόχος είναι το νοσοκομείο να χτιστεί σύμφωνα με τις μελέτες. Εάν δεν υπάρχει «έκπτωση» ποιότητας, θα μπορέσουν να επιλεγούν και τοπικές εταιρίες. Όσον αφορά στην δημοπράτηση του έργου, θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος του έργου.

Ερωτηματικό για την στελέχωση
Διευκρινίσεις σε δύο σημεία ζήτησε ο τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις για την πλήρη και διαχρονική στελέχωση του νοσοκομείου, όπως και για την σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων με αντικειμενικά κριτήρια. Απαντώντας οι άνθρωποι του Νιάρχος είπαν ότι ήδη έχουν υπάρξει αρκετές εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ έφεραν ως παράδειγμα και το Κέντρο Πολιτισμού που λειτουργεί πλέον στην Αθήνα από το ελληνικό Δημόσιο κι όχι από το ΙΣΝ.

Περί οδικής σύνδεσης
Περί οδικής σύνδεσης αναρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Κομοτηνής και ιατρός του «Σισμανογλείου» Νίκος Σωτηρακόπουλος, ζητώντας επίσης να μάθει εάν γίνεται να πραγματοποιηθεί άμεση σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Όσον αφορά στο τελευταίο, δεν μπορεί να καταστεί εφικτό, ωστόσο στην διασύνδεση προβλέπεται από την ΕΟ Κομοτηνής – Ιάσμου και Κομοτηνής – Φαναρίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Αιμοδυναμικό εργαστήριο και αμφιθέατρο
Για την ύπαρξη ή μη αιμοδυναμικού εργαστηρίου αναρωτήθηκε η συνταξιούχος καρδιολόγος του «Σισμανογλείου» Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο βάση σχεδιασμού, σύμφωνα με την απάντηση. Επίσης, ρώτησε για την ύπαρξη ή μη κάποιου αμφιθεάτρου, όπου θα μπορούν να μετεκπαιδεύονται και οι ιατροί και το προσωπικό. Το αμφιθέατρο προβλέπεται στο σχέδιο.

Υπό συζήτηση «ξενώνας» επισκεπτών
Για την ύπαρξη ή μη «ξενώνα» επισκεπτών διερωτήθηκε πολίτης από το ακροατήριο, για να λάβει μία ενδιαφέρουσα απάντηση. Σύμφωνα με την απάντηση ακόμη υπό συζήτηση είναι αυτό το ενδεχόμενο. Εάν διαμορφωθούν κάποιες κλίνες, αυτές θα είναι δωρεάν για τους απόρους και με χαμηλό κόμιστρο περί των 30 ευρώ ανά βράδυ για όλους τους ενδιαφερόμενους συνοδούς – επισκέπτες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Έχουμε συνηθίσει τις θεωρίες συνωμοσίας,  αλλά και τις υπερβολές που  λέγονται  πολλές φορές από εκπροσώπους υποτίθεται πατριωτικών κομμάτων, με τις αναφορές και αναλύσεις που κάνουν για τη Θράκη.