fbpx Όσα διαπίστωσε η εισαγγελέας στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Όσα διαπίστωσε η εισαγγελέας στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εσπερινό Γυμνάσιο
Ελλείψεις
Εισαγγελέας

Διαπιστώθηκαν ελλείψεις που αφορούν τις ανάγκες των παιδιών, αρμόδιες για τις οποίες είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου της σχολικής διαρροής στη Ροδόπη εντάσσεται η επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης.

Η εισαγγελέας Κωνσταντίνα Μελισσάρη έκανε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στη σχολική μονάδα προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες και το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχεται σε ένα ιδιαίτερο πληθυσμό μαθητών που προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τον Ήφαιστο και το Αλάν Κογιού, περιοχές όπου οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής η εισαγγελέας διαπίστωσε και επισήμανε σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά τις ανάγκες των παιδιών, αρμόδιες για τις οποίες, κατά περίπτωση, είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. 
Ενδεικτικά αναφέρονται: 


Η απουσία κατά τη διάρκεια ωραρίου κοινωνικής λειτουργού ή ψυχολόγου. 


Θέματα ενίσχυσης της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές.


Ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σπίτια τους μετά τη λήξη του ωραρίου καθώς δεν υφίστανται δρομολόγια λεωφορείων εκείνη την ώρα για τις περιοχές Ίασμος, Αίγειρος, Φύλακας, Παγούρια και Σκάλωμα.


Δεν υπάρχει εργαστήριο φυσικής και χημείας, με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός φυσικής που υπηρετεί να καλύπτει τα έξοδα με προσωπικές του δαπάνες. 


Δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης και εκδηλώσεων, ενώ και ο φωτισμός της αυλής είναι ανύπαρκτος.
Δεν υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα και καθηγητής μαθηματικών. 


Η εισαγγελέας διαπίστωσε την προσπάθεια που κάνει η διευθύντρια του σχολείου κα Ευστρατιάδου για να παρέχει το καλύτερο δυνατό εκπαιδευτικό στους μαθητές του σχολείου, χωρίς φυσικά να παραλείψει να επισημάνει τις ελλείψεις που υφίστανται όπως οι παραπάνω. 


Βέβαια, οι παραπάνω επισημάνσεις, αφορούν μία σειρά θεμάτων όχι άγνωστα στους αρμόδιους φορείς, αλλά δύσκολο, ορισμένες φορές να επιλυθούν. Για παράδειγμα υπάρχει αίτημα προς το ΚΤΕΛ Ροδόπης για τροποποίηση των δρομολογίων του τις βραδινές ώρες ώστε να μπορούν να μετακινούνται μαθητές των εσπερινών σχολείων από την πόλη προς τα χωριά τους. Την ευθύνη της μεταφοράς μαθητών στο νομό έχει η ΠΕ Ροδόπης.


Αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας κοινωνικής λειτουργού ή ψυχολόγου, αυτή προβλέπεται στα σχολεία της ειδικής εκπαίδευσης, αλλά όχι στα εσπερινά. Παρόλα αυτά αυτό το κενό μπορεί να αναπληρωθεί μέσω της πρακτικής εξάσκησης φοιτητών του ΔΠΘ. Είναι άλλωστε μία πρακτική που υιοθετείται από σχολικές μονάδες στο πλαίσιο συνεργασίας με το πανεπιστήμιο. 


Στην προσπάθεια ενίσχυσης της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές, εντάσσεται η λειτουργία και στη Ροδόπη του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας. Από τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει με έξι μαθήματα το φετινό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια της χώρας, με την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από το υπουργείο Παιδείας.

Η ενισχυτική διδασκαλία θα γίνεται στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλικά. Σε αυτήν, θα συμμετέχουν οι μαθητές όλων των τάξεων του γυμνασίου που υστερούν στα μαθήματα αυτά. Παράλληλα κατατέθηκε αίτημα από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τη λειτουργία τμημάτων ένταξης για μαθητές Ρομά, τα οποία ζητούν να λειτουργήσουν στο 4ο Γυμνάσιο και στο Εσπερινό Γυμνάσιο. Η απόφαση λειτουργίας τους ανήκει στο υπουργείο Παιδείας.  


Αναφορικά με ελλείψεις, όπως ο φωτισμός της αυλής, πρέπει να μεριμνήσει η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής παρέχοντας στο σχολείο τα απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του. Τέλος η έλλειψη χώρου εκδηλώσεων αναπληρώνεται, όταν υπάρχει ανάγκη, με την χρήση αιθουσών σε άλλες σχολικές μονάδες, όπως στο συστεγαζόμενο 3ο Λύκειο Κομοτηνής. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε