fbpx Όργανο μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα τοποθετηθεί στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ

Όργανο μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα τοποθετηθεί στην Κομοτηνή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
ΕΣΠΑ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Εγκρίθηκε σχετική υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ

Διονύσης Βοργιάς

Ομόφωνα ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, την  υποβολή πρότασης με τίτλο «Προμήθεια οργάνων μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης», που περιλαμβάνει τη «Δημιουργία και εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων» (Τμήμα 1) και την «Προμήθεια φορητών αναλυτών καυσαερίων για σταθερές εστίες καύσης» (Τμήμα 2), στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία Θράκη στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων».

Σχετικά εισηγήθηκε ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιβάλλοντος και υποδομών της ΠΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Καλούδης. "Βάσει της νομοθεσίας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. και της εθνικής νομοθεσίας, είμαστε αρμόδιοι για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης", είπε και διαπίστωσε "οι δυνατότητές μας είναι παλιωμένες και δεν μπορούμε να κάνουμε τις μετρήσεις που θέλουμε σε πλήρη βαθμό. Γι' αυτό η υπηρεσία συνέταξε πρόταση να υποβληθεί στο ΕΣΠΑ, για να προμηθευτεί η ΠΑΜ-Θ για τις πέντε πρωτεύουσες και την Ορεστιάδα σύγχρονους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με διάφορες παραμέτρους που πρέπει να καταγράφονται για να είναι στην διάθεση του κοινού, για να έχουμε μία πλήρη, σωστή και επιστημονική άποψη για την ποιότητα του αέρα".

"Δεν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση", είπε ο Β. Τραϊφόρος (Γνώση και Συνεργασία) και ζήτησε "να δοθούν τα χρήματα σε μια πιο ουσιαστική δράση, δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτή η δράση", αν και τελικώς δεν καταψήφισε. Θετικά αποκρίθηκαν τόσο ο κος Τσαλδαρίδης εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας όσο και ο κος Μαλτέζος εκ μέρος της ΡΙΖΑΣ ΑΜ-Θ.

"Μας απασχόλησε ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή τρόποι να μετρήσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως αν γίνει ένα έκτακτο γεγονός μετά από καταστροφές όπως πυρκαγιές", τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, με το σώμα να αποκρίνεται εντέλει θετικά.

Θυμίζουμε, σε παρεμφερή είδηση, πως φέτος ο Δήμος Κομοτηνής είχε προχωρήσει στην σύναψη τριμερούς σύμβασης μεταξύ του ιδίου, της επίκουρης καθηγήτριας και υπεύθυνης στο εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Πολυτεχνείου Ξάνθης Γλυκερίας Λούπα και του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνών Πανεπιστημίου Θράκης, ώστε να δοθεί τη δυνατότητα παρακολούθησης των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) για 14 μήνες στην ατμόσφαιρα της πόλης της Κομοτηνής. Οι μετρητές της Περιφέρειας θα αποτελέσουν μία πιο μόνιμη λύση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ