fbpx "Όλο αυτό το είχα μέσα μου περίπου 10 χρόνια", λέει για το πρώτο της βιβλίο η Νάγια Δαλακούρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 13:18
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ"

"Όλο αυτό το είχα μέσα μου περίπου 10 χρόνια", λέει για το πρώτο της βιβλίο η Νάγια Δαλακούρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νάγια Δαλακούρα
Βιβλίο
Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσιάζεται στην Κομοτηνή το Σάββατο 16 Μαρτίου, με συζήτηση και αργεντίνικο τάγκο

Η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ της έμαθε τις τεχνικές, την ενθάρρυνε να ξεκινήσει να γράφει "μου έδωσε την βάση και έκτοτε δεν σταμάτησα να γράφω", λέει χαρακτηριστικά

Δήμος Μπακιρτζάκης

Δηλώνει φανατική αναγνώστρια των τυπωμένων βιβλίων και ήδη κρατάει τυπωμένο στα χέρια της το πρώτο δικό της βιβλίο. Η δραστήρια Νάγια Δαλακούρα την οποία γνωρίσαμε στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγό αποκαλύπτει "Το λιμάνι των χαμένων γυναικών" το πρώτο της μυθιστόρημα.

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, το βιβλιοπωλείο "Δημοκρίτειο" και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος "Alma Libre" παρουσιάζουν το πρώτο βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα "Το λιμάνι των χαμένων γυναικών" στο Ίδρυμα Ν. Παπανικολάου  (Ν. Παπανικολάου 1, Κομοτηνή), το Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 18:30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ειρήνη Αθανασοπούλου, οπτικός, Νόνα Αραμπατζόγλου, εκπαιδευτικός και Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Ελένη Τζιγερτζή και Νίκη Μαυρίδου. Αργεντίνικο τανγκό θα χορέψουν οι: Άρτεμη Τσολάκη - Γιάννης Μακίδης και Αλεξάνδρα Μπανιά και Παύλος Τοπαλίδης.

Η πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου συνέπεσε χρονικά με την ημέρα της γυναίκας, με την συγγραφέα να δηλώνει με αφορμή αυτήν την όμορφη συγκυρία πως "η μέρα της γυναίκας μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικές είμαστε, γιατί δυστυχώς το ξεχνάμε. Γιατί όσο και να λέμε ότι είμαστε φεμινίστριες και ότι τους έχουμε φτάσει τους άντρες, βλέπουμε ότι δεν τους έχουμε φτάσει σε στατιστικές, και πόσο χαμηλά είμαστε και  στην πολιτική και στις εργασίες. Μιλάμε για Ευρωπαϊκές χώρες όπου αν δούμε στατιστικές είμαστε ακόμα σε χαμηλό επίπεδο. Τέτοιες μέρες είναι για να μας αφυπνίζουν και να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να μαχόμαστε".

Περιληπτικά το βιβλίο: "Μπουένος Άιρες, 1912. Η Ρόζα φτάνει στο μεγάλο πόρτο της Νότιας Αμερικής έχοντας επάνω της ακόμα το άρωμα της Σικελίας. Μια μετανάστρια ανάμεσα σε χιλιάδες, που ονειρεύεται μονάχα να στεριώσει, μα αγνοεί ότι η ευτυχία βιάζεται να πετάξει μακριά. Ο Λουίς, νταής του ισπανικού γκέτο, με ρίζες ανδαλουσιανές, ζει στον υπόκοσμο του λιμανιού και δεν ονειρεύεται ποτέ. Ξέρει ότι εκείνο το λιμάνι θα έχει στέμμα του πάντα τη θλίψη. Από τη γη της Αίτνας έως τη Γη του Πυρός οι δυο θα βυθιστούν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι προσπαθώντας να χορέψουν έξω από τη σκιά τους. Με φόντο τον κόσμο των θρύλων και των ιθαγενών, όπου ο έρωτας και η μαγεία ορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων, θα αγωνιστούν σκληρά για ένα κομμάτι ευτυχίας".

Ένα ταξίδι προ ετών που έκανε στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, όπου έμεινε για διάστημα ενός μήνα ήταν η αφορμή συγγραφής αυτού του βιβλίου. Όπως λέει η κα Δαλακούρα "επιστρέφοντας στην Ελλάδα είχα αυτή την ιστορία στο μυαλό μου. Είναι ένα βιβλίο που έχει ως βάση μια ερωτική ιστορία, αλλά έχει και ένα σαφές ιστορικό υπόβαθρο, έχει εθνογραφία, γιατί στο ταξίδι αυτό γνώρισα την γη της Αργεντινής, των θρύλων , των ιθαγενών, της μαγείας αλλά και των μεταναστών. Όλα αυτά με ενέπνευσαν και κάποια στιγμή πυροδοτήθηκαν μέσα από ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής της Φωτεινής Ναούμ και κατέληξαν σε αυτό το βιβλίο".

"Όλο αυτό το είχα μέσα μου περίπου 10 χρόνια", συνεχίζει και αναδεικνύει πως η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ της έμαθε τις τεχνικές, την ενθάρρυνε να ξεκινήσει να γράφει. "Μου έδωσε την βάση και έκτοτε δεν σταμάτησα να γράφω", λέει χαρακτηριστικά.

Ήδη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου εισέπραξε πολύ αγάπη και δηλώνει συγκινημένη. Όσο για το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έπιασε στα χέρια της το βιβλίο της "ήταν να το μυρίσω και να ανοίξω μια τυχαία σελίδα και να την διαβάσω για να δω τι έγραφα. Θα συνεχίζω να το διαβάζω, θα συνεχίσω να απαντάω σε ερωτήσεις γιατί είναι πολλές οι ερωτήσεις που δέχομαι για τους ήρωες του μυθιστορήματος καθώς και για τα μέρη λόγω του μεγάλου ταξιδίου που εμπεριέχεται. Με ένα ταξίδι που ξεκινάει από το Μπουένος Άιρες που είναι το λιμάνι που υποδέχθηκε εκατομμύρια μετανάστες και καταλήγει στη Γη του πυρός έναν τόπο εξόριστων και ανεπιθύμητων".

Πολλά περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε στην παρουσίασή του το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου. "Θα συζητήσουμε για το βιβλίο, θα διαβάσουμε αποσπάσματα, θα το διαδραματίσουμε. Έχω αγαπημένους φίλους χορευτές που θα χορέψουν αργεντίνικο ταγκό και γενικά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το χρώμα και το άρωμα της Αργεντινής στις αρχές του20ου αιώνα", λέει η συγγραφέας που έχει ακόμη πολλές ιστορίες να μας πει. Εμείς ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ