fbpx Οι κάτοικοι που έμειναν άστεγοι λόγω χαλαζόπτωσης, τρέχουν για την αποκατάσταση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΑΣΚΗΤΕΣ, ΚΡΩΒΥΛΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΤΑ

Οι κάτοικοι που έμειναν άστεγοι λόγω χαλαζόπτωσης, τρέχουν για την αποκατάσταση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασκητές
Κρωβύλη
Πετρωτά
κακοκαιρία
Χαλάζι

Ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών βρέθηκε χθες στους Ασκητές διανέμοντας στους πληγέντες κατοίκους αιτήσεις για διενέργεια αυτοψίας και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής

Με δικά τους έξοδα σπεύδουν για την αποκατάσταση σπιτιών, στα συνεργεία δεκάδες αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές

Δήμητρα Συμεωνίδου

Άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να καθίστανται μη κατοικήσιμα όταν το χαλάζι κατέστρεψε τα κεραμίδια στις στέγες, εισήλθε στο εσωτερικό τους, προκαλώντας ζημιές σε έπιπλα και οικοσυσκευές και έσπασε πόρτες και παράθυρα, τρέχουν για την αποκατάσταση. Αυτό συμβαίνει στους Ασκητές, στην Κρωβύλη και Πετρωτά, όπου οι κάτοικοι είδαν το χαλάζι να καταστρέφει περιουσίες μιας ζωής. 

Οι μαρτυρίες που κατατίθενται από τους κατοίκους των Ασκητών είναι χαρακτηριστικά «είμαι 90 χρονών και τέτοιο χαλάζι δεν είδα στην ζωή μου». Η ηλικιωμένη γυναίκα ούσα αγρότισσα στο παρελθόν πολλές φορές είδε το χαλάζι να καταστρέφει καλλιέργειες. Ποτέ όμως το χαλάζι δεν κατέστρεψε το σπίτι της. Αυτό συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου όταν το χαλάζι τρύπησε τα κεραμίδια και εισέβαλλε με βία στο εσωτερικό των σπιτιών. Από εκείνη την ώρα πολλοί, ηλικιωμένοι κυρίως, κάτοικοι των Ασκητών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν αλλού. «Οι κάτοικοι των Ασκητών είναι ηλικιωμένοι, δεν είναι τόσο εύκολο να μετακινούνται συνεχώς», μας λένε και αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών τουλάχιστον στα σπίτια, ώστε όσοι τα εγκατέλειψαν να μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτά.

Μετά την χαλαζόπτωση που έπληξε τα σπίτια τους, οι κάτοικοι πλέον σπεύδουν για να τα αποκαταστήσουν. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι Ασκητές, όπως μαρτυρούν στον «Χ» είναι σαν εργοτάξιο, αφού καταφθάνουν συνεργεία για να επισκευάσουν στέγες, πόρτες και παράθυρα. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι προσπαθούν να στεγνώσουν ρούχα και έπιπλα και να διαπιστώσουν αν οι ηλεκτρικές συσκευές τους είναι λειτουργικές. Επίσης κινητικότητα παρατηρείται και για την αποκατάσταση των ζημιών σε οχήματα. Μέσω οδικής βοήθειας γίνεται η μεταφορά οχημάτων σε συνεργεία για να επιδιορθωθούν ζημιές σε τζάμια, πόρτες ακόμη και στις μηχανές.

Ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδης βρέθηκε χθες στους Ασκητές διανέμοντας στους πληγέντες κατοίκους αιτήσεις για διενέργεια αυτοψίας και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Βέβαια για την χορήγηση αυτής απαιτείται μία γραφειοκρατική διαδικασία που θέλει τίτλους ιδιοκτησίας, τοπογραφικά και φωτογραφίες των ζημιών, διαδικασία που απαιτεί χρόνο και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών ζητούν τους αρμοδίους να βρίσκονται στο πλευρό τους και να συνδράμουν στην αποκατάσταση. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ
Από τον Δήμο Μαρώνειας Σαπών γίνεται γνωστό ότι ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία της 10ης Ιουλίου στις περιουσίες και τις οικοσκευές των συνδημοτών μας( βάσει της ΚΥΑ 33682\6 5 2019 των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών).

Από την Δευτέρα 15 \7 οι πληγέντες με το Δελτίο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας μπορούν να προσέρχονται στα Δημοτικά Καταστήματα Σαπών και Ξυλαγανής, κατά τις εργάσιμες ώρες, προκειμένου να καταθέσουν την σχετική αίτηση. Επίσης μπορούν να απευθύνονται στους προέδρους των Κοινοτήτων τους προκειμένου να διευκολυνθούν. 

Ο Δήμος συγκροτεί την κατά το νόμο τριμελή Επιτροπή η οποία και θα καταγράψει τις ζημιές ώστε να δοθούν αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό.

Κοντά στους κατοίκους της Κρωβύλης και των Ασκητών, ο Δημήτρης Χαρίτου

Κοντά στους κατοίκους της Κρωβύλης και των Ασκητών, δύο οικισμών που την Τετάρτη βρέθηκαν στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, της χωρίς προηγούμενο ισχυρής χαλαζόπτωσης, επέλεξε να βρεθεί το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου. 

Ο κ. Χαρίτου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Κρωβύλης, Γιώργο Δημάδη, και με πολλούς κατοίκους των δύο οικισμών. Άκουσε με προσοχή τις περιγραφές της πρωτόγνωρης καταστροφής, που εξελίχθηκε σε λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι σε οροφές σπιτιών, πολλές εκ των οποίων είχαν πρόσφατα κατασκευαστεί, καθώς επίσης σε αποθηκευτικούς χώρους, σε αυτοκίνητα, σε μηχανήματα, σε ποιμνιοστάσια, σε ζωικό κεφάλαιο και σε καλλιέργειες.

Οι πληγέντες ξεκίνησαν ήδη να αποκαθιστούν τις ζημιές που υπέστησαν, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ η αγωνία τους ήταν έκδηλη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες της καταγραφής των ζημιών και, κατόπιν, της χορήγησης αποζημιώσεων. 

Ο κ. Χαρίτου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες για τη δοκιμασία που πέρασαν αυτές τις δύσκολες στιγμές, δηλώνοντάς τους ότι πρέπει να θεωρούν δεδομένη την αρωγή του προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε η πολιτεία το ταχύτερο δυνατόν να λάβει μέτρα ανακούφισης και να επουλώσει τις πληγές, από τα τραύματα που προκάλεσαν τα πρωτοφανή για την περιοχή καιρικά φαινόμενα. Επισημαίνεται ότι ο βουλευτής Ροδόπης πέρασε και από τα χωριά Διώνη, Στρύμνη, Βέννα, Πελαγία και Εργάνη, όπου ήταν εμφανής η ολική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και