fbpx «Όχι» στα 30ωρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

«Όχι» στα 30ωρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΛΜΕ
Εκπαιδευτικοί
Τρεις Ιεράρχες

Η σχετική τροπολογία προωθείται άμεσα στη Βουλή 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Θέσεις μάχης παίρνουν οι εκπαιδευτικοί και στο νομό Ροδόπης αντιτασσόμενοι στη νέα προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτική η  παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία 30 ώρες την εβδομάδα.


Η ρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ, ενώ οι πληροφορίες από το υπουργείο δηλώνεται ότι το αίτημα είχε τεθεί από τους θεσμούς ήδη από τον Δεκέμβρη αν και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι δεν αλλάζει τίποτα, καθώς υπάρχει σχετική ρύθμιση σε νόμο του 1985. Με τη ρύθμιση θα ορίζεται το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζεται το υποχρεωτικό 30ωρο στο σχολείο, δηλαδή οι εργασίες των εκπαιδευτικών πέραν των διδακτικών καθηκόντων τους. 


Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες δεν είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στο νόμο 1566/85 και σε επιστολή της τονίζει ότι: «Είναι γεγονός ότι ο νόμος 1566/85 προβλέπει την παραμονή των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα πέραν του διδακτικού ωραρίου, προκειμένου ο εκπαιδευτικός να εκτελέσει τα εξωδιδακτικά του καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείο (διευθυντής, σύλλογος διδασκόντων). Σε καμία διάταξη του ανωτέρω Νόμου δεν προβλέπεται η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο του, εφόσον δεν έχει κάποια εργασιακή υποχρέωση να επιτελέσει».


Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΟΛΜΕ κινείται και ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες", ο πρόεδρος του οποίου Στέφανος Μακρυγιάννης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. 


«Το μέτρο για τα 30ωρα πρέπει να  εξηγήσουμε ότι είναι μια μνημονιακή υποχρέωση και εμείς το αντιπαλεύουμε όχι γιατί έχουμε πρόβλημα με τη δουλειά, πρώτον γιατί είναι μια μνημονιακή υποχρέωση, δεύτερον διότι οι συνθήκες στην εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικές από άλλες χώρες» σημειώνει ο κος Μακρυγιάννης και εξηγεί περαιτέρω βάζοντας μία ακόμη παράμετρο στη συζήτηση: «ενώ για παράδειγμα το υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν και μια σειρά από άλλα καθήκοντα που θα τα κάνουν στο χώρο του σχολείου, υπάρχουν σχολεία τα οποία δεν έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να πραγματοποιήσουν καθήκοντα στο χώρο του σχολείου και μιλάω για διάφορες εξωδιδακτικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα την προετοιμασία για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Φανταστείτε ότι υπάρχουν σχολεία τα οποία δεν έχουν ούτε τον απαραίτητο αριθμό γραφείων ή ακόμα και τις καρέκλες για να καθίσουν οι εκπαιδευτικοί. 


Η πραγματικότητα είναι ότι συνήθως υπάρχει ένα γραφείο για όλους τους καθηγητές με 1-2 υπολογιστές. Όπως καταλαβαίνουμε αυτή δεν είναι μια πραγματικότητα στην οποία ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει πραγματικά να προετοιμαστεί για το μάθημά του και η αλήθεια είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς βγαίνει από τους εκπαιδευτικούς με πάρα πολλή δουλειά στο σπίτι με δικά μας μέσα». 


Εν τέλει ο κος Μακρυγιάννης αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσουν οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης έναντι της συγκεκριμένη ρύθμισης, εναρμονιζόμενοι κατ’ αρχήν με τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ: «Θα αντιδράσουμε και εμείς σε αυτό - ήδη η ΑΔΕΔΥ,  δηλαδή η τριτοβάθμια ομοσπονδία των υπαλλήλων, έχει προκηρύξει  μια στάση εργασίας η οποία θα κλιμακωθεί με κινητοποιήσεις τις ημέρες ψήφισης των συγκεκριμένων μέτρων οι οποίες θα δούμε πότε είναι ακριβώς καθώς οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι σήμερα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και θα μπει και το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση και την ψήφισή του οπότε περιμένουμε για να δούμε ακριβώς πότε θα κλιμακωθούν οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην