fbpx Μόλις ένα στεφάνι στην Κομοτηνή για τον Ο.Η.Ε.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

Μόλις ένα στεφάνι στην Κομοτηνή για τον Ο.Η.Ε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΗΕ
Νίκος Τσαλικίδης
κατάθεση στεφάνων

Ν. Τσαλικίδης: "Παρά τις αντιξοότητες, ο οργανισμός συντελεί στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια"

"Δεν καταλαβαίνουμε τα επιτεύγματα του Ο.Η.Ε. στην καθημερινή μας ζωή" εξηγεί η έγκριτη καθηγήτρια Παρασκευή Νάσκου-Περράκη

Διονύσης Βοργιάς

Με την ευκαιρία της ημέρας εορτασμού της Επετείου Ιδρύσεως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, οι παρακάτω εκδηλώσεις: Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων κτιρίων, των ΟΤΑ, και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας της 24ης Οκτωβρίου μέχρι και την δύση του ηλίου της 24ης  Οκτωβρίου  2017. 


Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Η τελετή αποδείχθηκε υπόθεση ενός, καθώς μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης κατέθεσε στεφάνι, εκ μέρους της Π.Ε. Ροδόπης. Αξιοσημείωτο του ευσύνοπτου της τελετής ήταν πως, 11:05, δηλαδή πέντε λεπτά μετά την επίσημη έναρξή της, είχε ολοκληρωθεί!


Παρόλα αυτά, ο κος Τσαλικίδης ανέδειξε τη σημασία της συγκεκριμένης ημέρας και της κατάθεσης στεφανιού. "Με αφορμή την ημέρα εορτασμού της επετείου ιδρύσεως του ΟΗΕ, στείλαμε το μήνυμα της ειρήνης και της ισότητας", μας είπε και συμπλήρωσε ότι "192 χώρες-μέλη του ΟΗΕ συνεργάζονται προς την κατεύθυνση της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Παράλληλα, προωθούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση των ασθενειών, τη μείωση της φτώχειας, κ.ά".


Στη συνέχεια χαρακτήρισε την ημέρα ως γιορτή, καθώς "σε όλο τον κόσμο και πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι παρά τις ποικίλες προκλήσεις και αντιξοότητες που αντιμετώπισε κατά καιρούς ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της πορείας του, τελικά κατάφερε και συνέβαλε στη διατήρηση και εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας".


Κληθείσα να σχολιάσει την αξία της ημέρας αλλά και του φορέα καθεαυτού, μίλησε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm η πλέον ...κατάλληλη, η γνωστή καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Παρασκευή Νάσκου-Περράκη. "Είναι η παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ, επειδή σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια τέθηκε σε λειτουργία ο οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι κυρώθηκε από έναν ορισμένο αριθμό κρατών μελών, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι το καταστατικό έγινε νόμος σε ένα μεγάλο αριθμό κρατών στον κόσμο, μαζί με τις πέντε μεγάλες δυνάμεις.


Από τότε ο φορέας ξεκίνησε να λειτουργεί, δηλαδή ενοικίασαν το κτίριο, έγιναν προσλήψεις υπαλλήλων και άρχισαν να λειτουργούν τα όργανα: η συνέλευση, το συμβούλιο ασφαλείας, το οικονομικό και κοινωνικό συμβούλιο και ούτω καθεξής. Γι' αυτό γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ", δήλωσε η κα Περράκη με κατανοητά λόγια, τέτοια που την έχουν εδραιώσει σε ακαδημαϊκό επίπεδο. 


"Όταν μιλάμε για ΟΗΕ, μιλάμε για ένα σύστημα ηνωμένων εθνών που αποτελείται από το χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και 16 ειδικευμένες παγκόσμιες οργανώσεις", πρόσθεσε η κα Περράκη, εξηγώντας την πολυπλοκότητα του οργανισμού, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα του ΟΗΕ διακατέχουν την καθημερινότητά μας αλλά δύσκολα γίνονται αντιληπτά. "Στην καθημερινή μας ζωή δεν συνειδητοποιούμε και δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι μια απίστευτη προσφορά αυτού του συστήματος", είπε, δίνοντας κάποια απλά παραδείγματα, ότι δηλαδή "ακόμη και η διατροφή μας, τα εμβόλιά μας, όλα αυτά διέπονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".


Στη συνέχεια, η κα Περράκη διαπίστωσε ότι "βέβαια ο κόσμος μένει μόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στις συρράξεις των κρατών. Εκεί είναι γεγονός ότι -αυτή τη στιγμή- το Συμβούλιο Ασφαλείας λειτουργεί με επίσημο βέτο των μεγάλων δυνάμεων. Δηλαδή, αν κάποια από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις δεν συμφωνήσει, δεν λύνεται το πρόβλημα". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ