fbpx Μία νέα αργία απομακρύνει τους μαθητές από τα επίκαιρα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μία νέα αργία απομακρύνει τους μαθητές από τα επίκαιρα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριών Ιεραρχών
Εκκλησία

Συνομολογούν ότι η μέρα αργίας - αντί εορτής - έχει αρνητικό αποτέλεσμα, ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Ροδόπης Ι. Ψήφας

"Να έχουμε την αγάπη ως κίνητρο", παρακινεί ο αν. καθηγητής γενετικής Αθ. Μαυρομάτης

Διονύσης Βοργιάς

Δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει από αμιγώς ημέρα γιορτής, σε ημέρα αργίας, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών οι άνθρωποι της τοπικής εκκλησίας. Κι αυτό έγινε κατανοητό το βράδυ της Τρίτης 29/1 σε κεντρική εκδήλωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, όπως και το πρωί της Τετάρτης 30/1 στην εκκλησία.

"Ο εκκλησιασμός δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός", αναγνώρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Ροδόπης και υποδιευθυντής του διαπολιτισμικού Λυκείου Σαπών Ιωάννης Ψήφας, και συνέχισε: "Αλλά η μέρα δεν ήταν αργία από το υπουργείο, ήταν απλώς ημέρα εορτής. Τα παιδιά έρχονταν, πηγαίναμε στην εκκλησία, μετά υπήρχε ένα κέρασμα και πήγαιναν σπίτι τους, ενώ τώρα είναι αργία, δηλαδή τα σχολεία είναι κλειστά. Αυτό είναι κάπως αρνητικό, γιατί αποθαρρύνει τους μαθητές από το να ξεχωρίσουν το νόημα της γιορτής, από μία απλή αργία". Γι' αυτό και, όπως, είπε "θεωρήσαμε καθήκον μας σας σύνδεσμος, να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάδειξη αυτής της τόσο σημαντικής εορτής για τα παιδιά, τους νέους και για όλο την κοινωνία μας. Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν απλώς θρησκευόμενα άτομα, ήταν πρότυπα ζωής". "Δυστυχώς το υπουργείο έκανε αυτή την ημέρα αργία...".

Αυτή την παραδοχή εξέφρασε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων και τις δύο ημέρες, και συνέχισε: "Σήμερα οι άνθρωποι με το να θέλουμε να περνάμε την ζωή μας ...πολύ λάσκα, θέλουμε να καταργήσουμε όλες τις γιορτές. Θέλουμε να είμαστε μπροστά στο τηλέφωνό μας, να γεμίζουν τα μάτια μας εικόνες και να χάνουμε την ουσία του πράγματος. Όμως, αυτό δεν είναι ζωή. Η ζωή σημαίνει σηκώνομαι από την πολυθρόνα μου, αγωνίζομαι και παλεύω. Γι' αυτό χρειάζονται εφόδια, ένα εκ των οποίων είναι η εορτή των τριών μεγάλων οικουμενικών διδασκάλων μας, που αποτελούν διαχρονικά πρότυπα για την ζωή των παιδιών μας και την πορεία τους από το τώρα στο αύριο". Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, παρά την αργία, και σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης, ο καθεδρικός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή ήταν κατάμεστος.

Σύγχρονα μηνύματα από την ζωή των Τριών Ιεραρχών
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία το βράδυ της Τρίτης, από τον αν. καθηγητή Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Μαυρομάτη, με θέμα: "Μηνύματα του λόγου και του έργου των Τριών Ιεραρχών στον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής". "Δεν είμαι θεολόγος, γι' αυτό και είναι επιπλέον τιμητική η πρόσκληση αυτή", είπε ο ομιλητής, ο οποίος εξήγησε πως οι Τρεις Ιεράρχες δίνουν "μηνύματα έργου και λόγων στον σύγχρονο άνθρωπο και στην σύγχρονη εποχή. Το μέγεθος των Τριών Ιεραρχών είναι παγκόσμιο, γιατί είναι διδάσκαλοι, είναι σοφοί, αυτοί που έφεραν την χρήση της ελληνικής γλώσσας στο Βυζάντιο και σε όλο τον κόσμο.

Σπούδασαν δύο εξ αυτών στην Αθήνα, έγιναν οι πρεσβευτές που ένωσαν την Ορθοδοξία με τον ελληνισμό". Ανέδειξε, μάλιστα, πως "οι ιεράρχες είχαν άρθρωση λόγου και δύναμη φωνής, με αποτέλεσμα να ελέγχουν την πολιτική ζωή και τα κακώς κείμενα, κάτι το οποίο θέλουμε στην εποχή μας και νομίζω ότι δεν το έχουμε". Όσον αφορά στο τι πρέπει να διδαχθούμε από την ζωή τους, απαντά ως εξής: "Να έχουμε την αγάπη ως κίνητρο, όχι τα προσόντα. Να αγαπάμε τα παιδιά, να χτίζουμε προσωπικότητες, να προχωρούν μπροστά βοηθώντας τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι