fbpx Μειώνονται οι δικηγόροι στη Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΑΚΡΙΒΟ ΑΓΑΘΟ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μειώνονται οι δικηγόροι στη Θράκη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικηγορικός Σύλλογος
Δικηγόροι
Γιώργος Κυμπαρίδης

Γ. Κυμπαρίδης: "Αυτό που λέγαμε παλιά, ότι αν γίνεις γιατρός ή δικηγόρος, εξασφαλίζεις μια άνετη ζωή, δεν ισχύει πλέον"


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης τίμησε τον πολιούχο του Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη

Διονύσης Βοργιάς

Κλειστές ήταν χθες, Τρίτη 3 Οκτωβρίου, οι δικαστικές αίθουσες ανά την Ελλάδα, καθώς τιμήθηκε ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, που εκτός από πολιούχος Άγιος των Αθηνών, είναι και προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος. 


Ο Άγιος γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την Γέννηση Του Χριστού. Διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, στα πλαίσια του εορτασμού, παρέστησαν το πρωί της Τρίτης, στη λειτουργία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία). Στη συνέχεια, άδραξαν της ευκαιρίας και ήπιαν όλοι μαζί έναν καφέ στη Λέσχη Κομοτηναίων.


ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ Η ΑΡΓΙΑ
Μπορεί η μέρα να ήταν αργία για δικαστές και δικηγόρους, παρόλα αυτά αποτέλεσε ευκαιρία ώστε από κοινού να συζητήσουν τα τεκταινόμενα και το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή τη δικαστική χρονιά. "Συζητήσαμε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, με τους δικαστές, τα προβλήματα και τις σκέψεις μας, για τη νέα δικαστική χρονιά", όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Κυμπαρίδης.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, "μπροστά μας έχουμε μια χρονιά, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, με τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη δυσλειτουργία της δικαιοσύνης. Αυτό αποτέλεσε ζητούμενο και στην τελευταία Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που έγινε την περασμένη Κυριακή. Εκεί, κληθήκαμε όλοι οι πρόεδροι, να απαντήσουμε σε ένα ερωτηματολόγιο που μας τέθηκε κεντρικά, για το τι θεωρούμε εμείς πως μπορεί να συμβάλει στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και σε όποιες προοπτικές μπορούν να δοθούν στον χώρο της δικαιοσύνης, ώστε αυτή να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα σε μια κοινωνία, η οποία αποζητά την ασφάλειά της".

Ο κος Κυμπαρίδης εξηγεί ότι η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περισσότερο προσωπικό στις δικαστικές αίθουσες. Πιο αναλυτικά σημειώνει πως "ψηφίσαμε έναν Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος υποτίθεται ότι θα συνέλαβε στο να επιταχύνονταν οι ρυθμοί της δικαιοσύνης, χωρίς όμως να βλέπουμε, ως δικηγόροι, ότι υπάρχει πράγματι ανταπόκριση στην εφαρμογή του. Τελικά νομίζω πως η ταχύτητα της δικαιοσύνης εξαρτάται από το έμψυχο δυναμικό που έχει η δικαιοσύνη στα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας, δηλαδή δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και τεχνικές υποδομές, όπως η μηχανοργάνωση, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο".


Ως παράδειγμα απλών βημάτων εκσυγχρονισμού, ο κος Κυμπαρίδης δίνει τη γειτονική Τουρκία. Εκεί "έχουν εξελίξει τα συστήματα των πρακτικών που τηρούνται στα δικαστήρια, με τη ζωντανή μαγνητοφώνηση και δακτυλογράφηση, όπου υπάρχει και η ακρίβεια και η εικόνα. Αυτό θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς. Στην εποχή που ζούμε είναι απαράδεκτο να γράφονται στο χέρι. Εμείς, ως Δικηγορικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, με μια κοινή μας προσπάθεια και δικές μας δαπάνες, τοποθετήσαμε σύστημα μηχανοργάνωσης του Εφετείου, που μπορεί να εξυπηρετεί ηλεκτρονικά όλους τους δικηγόρους της Περιφέρειας. Θεωρώ ότι αυτό δε μπορεί να σταθεί ως ένα μέτρο επιτάχυνσης, γιατί θα πρέπει να προέρχεται από την οργανωμένη πολιτεία και να υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός σε αυτό το σημείο".


296 ΑΝΤΙ ΓΙΑ 360 ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
"Αυτό που λέγαμε παλιά, ότι αν γίνεις γιατρός ή δικηγόρος, εξασφαλίζεις μια άνετη ζωή, δεν ισχύει πλέον", διαπιστώνει ο κος Κυμπαρίδης, μιλώντας για τις δυσκολίες του επαγγέλματος εν μέσω κρίσης, ιδίως για τους νέους δικηγόρους, ενώ για τη δικαιοσύνη καθεαυτή υπογραμμίζει ότι "πλέον θεωρείται ακριβό είδος, ή καλύτερα είδος πολυτελείας, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες υπάγονται στον ακριβό συντελεστή ΦΠΑ και όχι στον ελάχιστο".


Η διαπίστωση του προέδρου είναι πως, αν δεν υπήρχε κρίση, οι εν ενεργεία δικηγόροι στη Ροδόπη θα ήταν κάποιες δεκάδες περισσότεροι. "Αριθμούμε περίπου 296 μέλη στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, αν όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, θα ήμασταν περίπου στους 360 με 370 δικηγόρους. Αντιστοίχως, αυτό συμβαίνει και στους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας. Δεν υπάρχει νέος συνάδελφος, ο οποίος να μην προβληματίζεται για το πως μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει. Πρόσφατα ήρθε συνάδελφος, ο οποίος μετά από επτά χρόνια δικηγορίας, θέλει να παραιτηθεί από την άσκηση του λειτουργήματος. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Υπάρχουν λύσεις, αλλά θα πρέπει να περάσουν μέσα από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να αναβαθμίσει το ρόλο της δικαιοσύνης και να μη στέκεται σε ένα πλεονέκτημα εκλογής", καταλήγει ο δικηγόρος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.