fbpx Μεγάλο ενδιαφέρον γυναικών για τον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον γυναικών για τον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαστογραφία
καρκίνος
Γυναίκες
Δήμος Κομοτηνής
Υγεία

Ο Δήμος Κομοτηνής «πολεμάει» τον καρκίνο του μαστού με δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα τους θα επηρεαστεί ελάχιστα. Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση. Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο μαστογραφικός έλεγχος συνιστάται να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης για την πρόληψη, η μονάδα μαστογράφου συνεχίζοντας το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης θα βρίσκεται στην Κομοτηνή, στις 9 & 10 Μαΐου 2018. Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού αλλά και συμβουλευτικής υποστήριξης των πολιτών, χρηματοδοτείται από την ΚΕΔΕ και το υλοποιεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ο Δήμος Κομοτηνής αιτήθηκε τη διάθεση της κινητής μονάδας μαστογράφου τόσο για τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου όσο και για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις γυναίκες του Δήμου. Ο έλεγχος θα διενεργηθεί στο 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής στο Πολύκεντρο και θ’ απασχοληθεί εξειδικευμένο προσωπικό από δύο άτομα, με υπεύθυνο και συντονιστή τον αντιδήμαρχο Κοινωνικών Πολιτικών Νίκο Σωτηρακόπουλο.

Ο αντιδήμαρχος κος Σωτηρακόπουλος επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον γυναικών για τις δωρεάν εξετάσεις, αφού ήδη τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού. Την ενημέρωση παρείχε στους δημοτικούς συμβούλους στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου. Απάντησε επιπλέον στους προβληματισμούς που έθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Φακιρίδης σχετικά με την έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων. 

Τα ραντεβού κλείνονται από 30 Απριλίου με σειρά προτεραιότητας στο τηλέφωνο για ραντεβού:  2531083344  (09.00-13.00)
Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).
Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα