fbpx Μεγάλη φωτιά στον Μύστακα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΜΕ 5 ΟΧΗΜΑΤΑ

Μεγάλη φωτιά στον Μύστακα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρκαγιά
Μύστακας
Πυροσβεστική
Κωνσταντίνος Παπάζογλου

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία κι έκανε "πρεμιέρα" στην αντιπυρική περίοδο


Μην ανάβετε εστίες φωτιάς στην ύπαιθρο, εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, οι παραβάτες οδηγούνται στον εισαγγελέα

Διονύσης Βοργιάς

Η αντιπυρική "περίοδος" έκανε πρεμιέρα και μάλιστα με πυρκαγιά μεγάλης έκτασης, η οποία σημειώθηκε στον Μύστακα. Πιο αναλυτικά, στις 14:30 του Σαββάτου 6 Μαΐου ξέσπασε πυρκαγιά ένα χιλιόμετρο έξω από τον οικισμό Μύστακα. Η φωτιά είχε μεγάλη έκταση, καθώς εστίες υπήρχαν σε 50 στρέμματα, όπως μας επιβεβαιώνει ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Κωνσταντίνος Παπάζογλου, ο οποίος μας εξηγεί όμως ότι δεν ήταν συνεχόμενη η φωτιά. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και -στο σύνολο- πραγματοποιήθηκε με πέντε οχήματα, επανδρωμένα, τα οποία κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά σχεδόν άμεσα. Η πυροσβεστική παρέμεινε στο σημείο από τις 14:30 ως τις 19:00, προκειμένου να σβηστούν όλες οι εστίες.
Παρόλα αυτά, οι ζημιές είναι μεγάλες, όπως προδίδει και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, γι' αυτό και ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται το άναμμα εστιών για καύση χόρτων, στην ύπαιθρο, και οι παραβάτες οδηγούνται στον εισαγγελέα. 


Γενικά, πρέπει να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες), να μην ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά, να μην πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος, να μην αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, να μην προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών -πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις, να μην σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα καθώς καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. 


Παράλληλα, πρέπει πάντα να συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

- Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 ή στο 25310 60030 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

- Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

- Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

- Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Τονίζεται, τέλος, ότι η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ