fbpx Με εισήγηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ηχηρό όχι της Ολομέλειας στην ίδρυση τέταρτης Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΜΟΝΑΔΙΚΟ "ΝΑΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΑΣ

Με εισήγηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ηχηρό όχι της Ολομέλειας στην ίδρυση τέταρτης Νομικής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικηγορικός Σύλλογος
Νομική σχολή
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

"Όλοι (πλην ενός) τάχθηκαν κατά της αναγκαιότητας ίδρυσης τέταρτης Νομικής", μας πληροφορεί η πρόεδρος του Δ.Σ. Ροδόπης 
Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός επιδιώκει συνάντηση με τον υπ. Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου
 

Διονύσης Βοργιάς

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατά την τελευταία συνεδρίασή της στην Αθήνα, εξέφρασε την αντίθεσή στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, όπως εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Παιδείας, χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα.


Ειδικότερα, η Ολομέλεια υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι μέχρι και σήμερα ο υπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την ολομέλεια παρά τα επανειλημμένα προς τούτο αιτήματα και τονίζει ότι η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό, και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η Ολομέλεια, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα, και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους.


ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ ΕΝΟΣ
Όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, όλοι πλην ενός οι πρόεδροι, τάχθηκαν κατά της αναγκαιότητας ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Η ίδια άλλωστε ήταν αυτή που εισηγήθηκε το θέμα, έδωσε όλο το χρονικό της υπόθεσης, δηλαδή πώς ξεκίνησε και ποιές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στην Κομοτηνή - από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, τη Νομική Κομοτηνής και πολλούς φορείς. Κατέθεσε επίσης στοιχεία τα οποία της είχε προσκομίσει ο πρόεδρος της Νομικής Κομοτηνής κος Μαστροκώστας από τη Νομική Σχολή, δηλαδή τον αριθμό φοιτητών, πόσοι πήραν μεταγραφή, τα μέλη ΔΕΠ και πόσα από αυτά έχουν αποχωρήσει.


"Μετά την εισήγηση τοποθετήθηκαν πάρα πολλοί, κι όλοι τάχθηκαν κατά της αναγκαιότητας ίδρυσης τέταρτης Νομικής", σημείωσε η κα Χατζηαντωνίου και υπογράμμισε ότι "ο μόνος πρόεδρος που ήταν υπέρ, σαφώς ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας. Αλλά οι πρόεδροι των υπόλοιπων Δικηγορικών Συλλόγων Πελοποννήσου ήταν κατά της αναγκαιότητας ίδρυσης τέταρτης Νομικής, κι αυτό είναι αρκετά σημαντικό κι αποτυπώνεται στο κείμενο της Ολομέλειας".


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχειρηματολογία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών αναπτύχθηκε με άξονα το δικαίωμα στην μόρφωση και ότι δεν πρέπει να τασσόμαστε κατά της ίδρυσης νέων σχολών. Υποστήριξε επίσης ότι η νέα νομική ενδέχεται να έχει ένα αντικείμενο πιο εξειδικευμένο από τις άλλες τρεις, άρα δεν πρέπει να την απορρίψει δίχως άλλο η Ολομέλεια. Τα επιχειρήματά του όμως δεν εισακούστηκαν από κανέναν πρόεδρο.


ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
Ακόμη, η Ολομέλεια επικύρωσε την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές και κατά των οποίων δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες, όπως τονίζει η ολομέλεια, παρότι παρήλθε χρονικό διάστημα πλέον του μηνός. Προσθέτει ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού που πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ
Τέλος, η Ολομέλεια αποφάσισε την διοργάνωση πανελληνίου συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις Σέρρες εντός του τρέχοντος έτους. 


Ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής και το πρόγραμμα του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν μετά από εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ