fbpx Μάστιγα οι κλοπές αγροτικών μηχανημάτων στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2019 - 10:00
KΛΟΠΕΣ ΣΕ ΑΡΙΣΒΗ, ΜΟΙΡΑΝΑ, ΥΦΑΝΤΕΣ

Μάστιγα οι κλοπές αγροτικών μηχανημάτων στη Ροδόπη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
αγροτικά μηχανήματα
Κλοπή

Πρόσφατο θύμα ο γνωστός κτηνίατρος και αγρότης Φώτης Τσατσακούλιας

Θρασύτατοι αποδεικνύονται οι κλέφτες αγροτικών μηχανημάτων στη Ροδόπη. Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις αφού η σπείρα, όπως όλα δείχνουν που στοχεύει στην αφαίρεση και, προφανώς μεταπώληση μηχανημάτων έχει βάλει στο στόχαστρό της πολλά αφύλακτα αγροτικά μηχανήματα το κόστος των οποίων είναι πολλές χιλιάδες ευρώ.

Πρόσφατο θύμα ο γνωστός κτηνίατρος και αγρότης Φώτης Τσατσακούλιας, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διαπίστωσε την αφαίρεση από τον χώρο που τα φύλασσε ένα μεγάλο περιστρεφόμενο άροτρο και έναν σβολοκόπτη. Σύμφωνα με τον παθόντα που μίλησε για την κλοπή στην εκπομπή Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5 fm της Πέμπτης στον Σάκη Αντωνίου και τον Κυριάκο Κρόκο, οι ασυνείδητοι κλέφτες πρέπει να τοποθέτησαν τα μηχανήματα σε φορτηγό το οποίο διαθέτει ανυψωτικό μηχάνημα μιας και η μεταφορά τους με τα χέρια είναι αδύνατη αφού ζυγίζουν πάνω από ένα τόνο το καθένα.

Το περιστατικό πρέπει να έλαβε χώρα, κάποια στιγμή μεταξύ της περασμένης Παρασκευής και της Τρίτης. Η ζημιά για τον ίδιο δεν ήταν αμελητέα, αφού όπως ομολογεί, το κόστος αγοράς αυτών των μηχανημάτων το 2003 ήταν 30.000 ευρώ. Μάλιστα ήταν τόσο αριστοτεχνικός ο τρόπος της κλοπής που στο χώρο δεν βρέθηκε κανένα ίχνος που να επέτρεπε στην αστυνομία να το χρησιμοποιήσει ως στοιχείο.

Τις μέρες αυτές εκλάπη και μία σπαρτική μηχανή από το χωριό των Μοιράνων επίσης του Δήμου Μαρώνειας Σαπών, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα κλοπή αγροτικών μηχανημάτων σημειώθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στον οικισμό των Υφαντών του Δήμου Κομοτηνής. Ο κος Τσατσακούλιας δημοσιοποίησε την περίπτωση της κλοπής, προκειμένου, όπως είπε, πιθανοί αγοραστές να μην γίνουν συνεργοί κλεπταποδοχής και αφετέρου για να καλέσει τον αγροτικό κόσμο να προστατέψει καλύτερα τα μηχανήματα του με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί αφού οι κλέφτες καραδοκούν.

Και κλοπές αντλητικών συγκροτημάτων
Το φαινόμενο των κλοπών αγροτικών μηχανημάτων δεν είναι ούτε τωρινό, ούτε και τοπικό, αφού πανελλαδικά, σχεδόν καθημερινά, σημειώνονται κλοπές, ακριβών μάλιστα μηχανημάτων τα οποία μέσα σε μία νύχτα αλλάζουν χρώμα ίσως και κάποια χαρακτηριστικά και μεταπωλούνται έναντι χαμηλότερης τιμής στην μαύρη αγορά. Φυσικά ο εφιάλτης των καταστροφών, αλλά και κλοπών αντλητικών  συγκροτημάτων από τα χωράφια δεν έχει εκλείψει τόσο από επίδοξους κυνηγούς μετάλλων, όπως και άλλους που επίσης τα φυγαδεύουν στην υπόλοιπη χώρα. Σε μία εποχή πολύ δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο η κλοπή μίας πομώνας μπορεί να αποβεί πραγματικά καταστροφική για μία μικρή οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση.

Καλύτερη αστυνόμευση ζητούν οι αγρότες 
Το αίτημα της καλύτερης αστυνόμευσης φυσικά επιτακτικό, ενώ στην εκπομπή διατυπώθηκε η προτροπή προς την Αστυνομία και τις δυνάμεις της συνοριοφύλαξης που επιχειρούν σε μέρη που μπορεί να επιλέγουν και οι κακοποιοί, να κάνουν ελέγχους και σε φορτηγά που μεταφέρουν αγροτικά μηχανήματα προκειμένου να διαπιστώσουν το νόμιμο ή μη της κατοχής τους. Ανάλογοι έλεγχοι έγιναν πέρσι στην περιοχή του Έβρου για να μειωθεί μία άλλη μάστιγα, αυτή της κλοπής μελισσιών η οποία απέφερε αποτελέσματα καθώς λειτούργησε όπως φάνηκε αποτρεπτικά σε επίδοξους «μακρυχέρηδες»…

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ