fbpx Κόντρα δημάρχου Ιάσμου - Φιλοζωικής για την περισυλλογή αδέσποτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ (ΙΑΣΜΟΥ)

Κόντρα δημάρχου Ιάσμου - Φιλοζωικής για την περισυλλογή αδέσποτων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Ιάσμου
Αδέσποτα
Φιλοζωική Κομοτηνής

Οι δύο πλευρές επικαλούνται τον ίδιο νόμο αλλά τον «διαβάζουν» διαφορετικά

«Με σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων, σύμφωνα με το Νόμο, θα περισυλλέγουν άμεσα όλα τα αδέσποτα σκυλιά από τους οικισμούς μας και από την Πανεπιστημιούπολη. Για τη δημοτική αρχή προέχει η σωματική ακεραιότητα και η ανθρώπινη υπόσταση. Ούτε θα ανεχτούμε, ούτε θα υποκύψουμε σε απειλές...».

Ούτε 50 λέξεις δεν χρειάστηκε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, με τοποθέτησή του στα facebook, για να ξεσπάσει μία νέα διαμάχη, αυτή τη φορά μεταξύ του ίδιου και της Φιλοζωικής Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ», η ως τοποθέτηση του δημάρχου, έγινε στον απόηχο δύο κρουσμάτων με αδέσποτα σκυλιά, ενός εντός κι ενός εκτός πανεπιστημιούπολης. Στο πρώτο, αδέσποτος σκύλος δάγκωσε γυναίκα εντός των εδαφικών ορίων του Δήμου Ιάσμου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε ειδοποίηση του Δήμου για επιθετική συμπεριφορά αδέσποτων μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Από την άλλη, με ανακοίνωσή της η Φιλοζωική Κομοτηνής κάνει λόγο για «συνεχόμενα περιστατικά παράνομης περισυλλογής ζώων από την Πανεπιστημιούπολη» και καταγγέλλει: «κανένας από τους Δήμους της Ροδόπης –πέραν του Δήμου Κομοτηνής - δεν έχει ορίσει πενταμελή επιτροπή (σ.σ. πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς)» κι επίσης διερωτάται ποιας φροντίδας τυγχάνουν τα άρρωστα ζώα, που, από ποιους, μεταξύ μιας σειράς άλλων ερωτημάτων, με τον δήμαρχο να απαντά: «θέλω να τους καθησυχάσω, δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά που ισχυρίζονται», εξηγώντας ότι «θα εμβολιαστούν, θα στειρωθούν, όσα έχουν ιδιοκτήτη τα παραδίδουμε, όσα δεν έχουν κινούμε τις διαδικασίες υιοθεσίας, όσα είναι υγιή τα αφήνουμε στο φυσικό τους  περιβάλλον». 

Ολόκληρη η σχετική επιστολή της Φιλοζωικής Κομοτηνής έχει ως εξής: 
«Με αφορμή τα συνεχόμενα περιστατικά που συμβαίνουν στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την παράνομη περισυλλογή ζώων υπό την «αιτιολογία» ότι επιτέθηκαν και δάγκωσαν, χωρίς καν την σύγκλιση της 5μελούς επιτροπής, η οποία είναι το θεσμοθετημένο από το νόμο όργανο (νόμος 4039/12) για να κρίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η Φιλοζωική Κομοτηνής και οι φιλόζωοι του τόπου αναρωτιούνται γιατί κανένας από του δήμους του νομού -πέραν του δήμου Κομοτηνής-  δεν έχει ορίσει 5μελή επιτροπή.

Έχουν περάσει ήδη 5 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημάρχων, αναρωτιόμαστε πού καταλήγουν τα «επιθετικά - επικίνδυνα» ζώα που περισυλλέγονται και ποιος αποφασίζει για την τύχη τους. Πού πηγαίνουν τα άρρωστα ζώα; Ποιος τα εμβολιάζει;

Ποιος αποπαρασιτώνει; Και, τέλος, ποιος μεριμνά για τυχόν υιοθεσίες;

Υ.Γ. Ξαφνικά εξαφανίζονται ζώα με χρόνια παρουσία σε συγκεκριμένα σημεία και χωρίς να έχουν δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Η επίμαχη διάταξη και η διαφορετική ανάγνωση
Ποιό όμως είναι το λεγόμενο «φυσικό περιβάλλον» στο οποίο πρέπει -βάσει νόμου- να επιστρέφονται τα αδέσποτα; Τόσο ο δήμαρχος Ιάσμου όσο και οι κύκλοι της Φιλοζωικής επικαλούνται το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, πλην όμως το «διαβάζουν» διαφορετικά.

Για του λόγου το αληθές ο νόμος 4019/2012 αναφέρει «δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους».

Η μία πλευρά πατώντας στη λέξη σχολείο θεωρεί και τις πανεπιστημιουπόλεις (σ.σ. εκπαιδευτικά ιδρύματα), η άλλη δεν αποδέχεται κάτι άλλο πέραν από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαμάχη δημάρχου – Φιλοζωικής δεν έχει ακόμη βάλει κατακλείδα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελευταία περισσεύουν τα ζήτω και τα μπράβο,  από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς,  για τους νοσηλευτές που εθελοντικά δέχτηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,  που αντιμετω