fbpx Κομοτηνή: Στις αρχές 2018 τα εγκαίνια δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κομοτηνή: Στις αρχές 2018 τα εγκαίνια δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΟΜΥ
ΤΟΜΥ Κομοτηνής
Υγεία

Η πρώτη στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ (πίσω από το Μουσικό Σχολείο) - Η άλλη στο 1ο ΚΑΠΗ

Διονύσης Βοργιάς

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, αν όχι η μοναδική, η οποία δεν διαθέτει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το οποίο θα μπορούσε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, "ανακουφίζοντας" συγχρόνως και τα νοσοκομεία.


Έτσι, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αποτελούν πρώτο βήμα υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου, για το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών. Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, που διέρρευσε πρόσφατα, η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ ξεκινάει τώρα, ως πρώτο βήμα της προγραμματισμένης δημιουργίας μιας κρίσιμης μάζας τοπικών μονάδων (τουλάχιστον 100) έως τον Μάιο του 2018. Μάλιστα, χθες έγιναν και τα πρώτα εγκαίνια δύο ΤΟΜΥ στην Ελλάδα.


ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΔΥΟ ΑΜΕΣΑ - ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ
Τέσσερις θα είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας που θα λειτουργήσουν - αν όλα φυσικά πάνε καλά - στην Κομοτηνή. Οι δύο εξ αυτών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του διοικητή του Σισμανόγλειου Κομοτηνής Γιώργου Φιλιππίδη, μπορεί να εγκαινιαστούν ακόμη και στις αρχές του Γενάρη '18.


"Θα γίνουν από την Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με το δήμο Κομοτηνής. Πρόκειται για τέσσερις πρωτοβάθμιες μονάδες φροντίδας υγείας. Δύο από αυτές θα είναι σε άμεση εφαρμογή: Ελπίζω ότι στις αρχές Γενάρη θα τις εγκαινιάσουμε. Η μία θα βρίσκεται στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ (πίσω από το Μουσικό Σχολείο) και η άλλη στο κεντρικό ΚΑΠΗ του δήμου Κομοτηνής πίσω από τη δημοτική αγορά", είναι η σχετική ενημέρωση που παρείχε ο κος Φιλιππίδης. 


Κατόπιν, ο διοικητής αναγνώρισε τη σημασία των εν λόγω μονάδων: "Οι ΤΟΜΥ θα είναι πολύ σημαντικές δομές, ως μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, και θα είναι αποκεντρωμένες από το νοσοκομείο. Έχουν ως στόχο να καλύψουν και τις τέσσερις πλευρές της πόλης, ώστε να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών, για κάποιες πρώτες κλινικές εξετάσεις και για συνταγογράφηση φαρμάκων". Οι ΤΟΜΥ θα είναι στελεχωμένες με γενικό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, επισκέπτη υγείας, νοσηλευτή, διοικητικούς υπαλλήλους.


"Οι δομές είναι σημαντικές για το ασθενή και για την αποσυμφόρηση των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου", αναγνώρισε - καταληκτικά - για τη διττή χρησιμότητα των ΤΟΜΥ στον τομέα της υγείας. 


ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΟΡΦΕΑ"
Εδώ και τρεις μήνες το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής συμμετέχει στην Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης υπό την Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ "Ορφέας". Η συνεργασία έχει ως στόχο την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και στον τομέα των εξαρτήσεων.
"Θεωρήσαμε ουσιαστικό να συμμετάσχουμε στην πρωτοβάθμια υγεία και στην πρόληψη κατά των εξαρτήσεων", εξήγησε ο κος Φιλιππίδης, κι ανέδειξε ένα από τα αποτελέσματα της συνεργασίας: "Αποφασίσαμε στη νοσηλευτική σχολή να εισαχθεί μάθημα έξι σεμιναριακών μαθημάτων εισαγωγής στην ψυχοπαθολογία και στην πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών".


ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΠΡΩΤΗ ΤΟ.ΜΥ. ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τη λειτουργία της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας στον δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. 


Ο υπουργός Υγείας μαζί με τον Επίτροπο για θέματα Υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις, εγκαινίασαν το ίδιο μεσημέρι, αργότερα, και τη δεύτερη ΤΟΜΥ, στο δήμο Παύλου Μελά. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.