fbpx Κομοτηνή: Καταδίκη αλλοδαπών ως μέλη του ISIS
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ

Κομοτηνή: Καταδίκη αλλοδαπών ως μέλη του ISIS

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τρομοκρατία

Κάθειρξη 15 ετών για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS καιγια κακουργηματικής φύσεως κατοχή όπλων με σκοπό την τροφοδότηση τρομοκρατικών ομάδων


Ο Σερβοσουηδός Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η απόφαση ήταν πολιτική και όχι δικαστική

Δήμητρα Συμεωνίδου

Εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Μαΐου η απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνή, για τους δύο αλλοδαπούς που κατηγορήθηκαν και για διασυνδέσεις με οργανώσεις ισλαμικής τρομοκρατίας. Πρόκειται για τον 30χρονο Σερβοσουηδό Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς και τον 21 ετών υπήκοο Υεμένης με σουηδικό διαβατήριο Αμέρ Αλ Χασάνι, που είχαν συλληφθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη.

Εντοπίστηκαν στον σταθμό των ΚΤΕΛ, κρίθηκαν ύποπτοι και ελέγχθηκαν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια και ένας αορτήρας πολεμικού όπλου. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, σκοπός τους ήταν να περάσουν στην Τουρκία και να καταλήξουν σε εδάφη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιοι, πάντως, είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και είχαν υποστηρίξει ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές.
Η δίκη τους ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 11 Μαΐου 2017 και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, με τους κατηγορούμενους να αρνούνται κάθε σχέση με τον ISIS και τον εισαγγελέα να προτείνει την απαλλαγή τους για την συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση. 


Οι δυο υπόδικοι αντιμετώπισαν δίωξη για διακεκριμένη οπλοκατοχή σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επίσης για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορίες που επισείουν ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνων.


Με συνηγόρους υπεράσπισης τους δικηγόρους από την Κομοτηνή Άγγελο Νεστορίδη και Αθανασία Καραγκιοζάκη, οι δύο αλλοδαποί αρνήθηκαν κάθε σχέση με τον ISIS. Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους για την ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS, αλλά την τιμωρία τους για κακουργηματικής φύσεως κατοχή όπλων με σκοπό την τροφοδότηση τρομοκρατικών ομάδων. 


Η απόφαση που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Μαΐου ήταν καταδικαστική για τους δύο αλλοδαπούς. Σε δήλωσή του στον "Χ" ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης, Άγγελος Νεστορίδης, είπε πως η απόφαση ήταν καταδικαστική 2 προς 1, μειοψηφούντος του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος - κατά τον κ. Νεστορίδη - θεώρησε ότι οι δύο άνδρες ήταν αθώοι των κατηγοριών ένταξης και συμμετοχής στον ISIS, και "αναγνώρισε" την πλημμεληματική ενοχή τους για την κατοχή των δύο μαχαιριών. Τελικώς επεβλήθη ποινή κάθειρξης 15 ετών, κατά συγχώνευση, οκτώ χρόνια για τη συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS και 12 χρόνια για την οπλοκατοχή.


Ο ένας από τους καταδικασθέντες είπε στο δικαστήριο ότι η απόφαση ήταν πολιτική και όχι δικαστική. Αυτό ισχυρίστηκε ο Μπεκτάσεβιτς, με τον κο Νεστορίδη, να λέει "έχει την άποψη ότι άδικα καταδικάστηκε και εγώ θεωρώ ότι άδικα καταδικάστηκε αλλά από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του δικαστηρίου (2-1), υπάρχει και μια άποψη που ταυτίζεται με την άποψη του Μπεκτάσεβιτς ότι άδικα κατηγορήθηκε. Δεν το ισχυρίστηκε αυτό μόνο η υπεράσπιση και ο Μπεκτάσεβιτς αλλά και ο πρόεδρος ένας δικαστής είχε την ίδια άποψη, δεν απέχει δηλαδή πολύ από την πραγματικότητα". 


Για τον κο Νεστορίδη η υπόθεση  "είναι μια ποινική υπόθεση", όμως τόνισε "έχει μια άλλη διάσταση γιατί εμπλέκονται θέματα τα οποία είναι διεθνούς επικαιρότητας και απασχολούν τον κόσμο όλο. Από αυτή την άποψη έχει μια ιδιαιτερότητα αλλιώς σαν ποινική υπόθεση είναι μια υπόθεση με καθαρά νομικά στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να αποδειχθούν και δεν αποδείχθηκαν κατά την δική μου άποψη".
Ασκήθηκε έφεση και οι δύο καταδικασθέντες επιστρέφουν ξανά στη φυλακή.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;