fbpx Κέντρο Υγείας Ιάσμου: Εξοπλισμός, εκπαίδευση προσωπικού και προσβασιμότητα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΜΕΣΩ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η 4Η ΥΠΕ

Κέντρο Υγείας Ιάσμου: Εξοπλισμός, εκπαίδευση προσωπικού και προσβασιμότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υγειονομική Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Κέντρο Υγείας Ιάσμου

Το πρόγραμμα "SMiLe-Ενισχύοντας την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε απομονωμένες και υποβαθμισμένες διασυνοριακές περιοχές" παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Ο ρόλος επιστημόνων από την Ιατρική και Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένα ακτινολογικό μηχάνημα με ψηφιακό εκτυπωτή, εκπαίδευση σε ζητήματα διαχείρισης ασθενών με αναπηρίες και μέριμνα για την προσβασιμότητα, θα είναι τα οφέλη του Κέντρου Υγείας Ιάσμου από το διασυνοριακό έργο «Ενισχύοντας την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε απομονωμένες και υποβαθμισμένες διασυνοριακές περιοχές «Strenghtening primary Medical care in IsoLated and deprived cross-border arEas»-«SMiLe»). Το διασυνοριακό έργο παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Chris & Eve Mansion στην Κομοτηνή, σε ανοικτή εκδήλωση διαβούλευσης φορέων της ευρύτερης περιοχής που εμπλέκονται σε θέματα υγείας ή/και έχουν αναλάβει υλοποίηση έργων στον τομέα της υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A “Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020” εγκρίθηκε η πρόταση έργου της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, με τίτλο  “Strenghtening primary Medical care in IsoLated and deprived cross-border arEas” και διακριτικό τίτλο «SMiLe». Το έργο συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)και 15% από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Το έργο SMiLe με συνολικό προϋπολογισμό 1.327.661,62 ευρώ, συντονίζεται από την  4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν το Α.Π.Θ. - Τμήμα Ιατρικής (και ειδικότερα το εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας ), η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, το Ε.Κ.Α.Β., το Νοσοκομείο του Ardino και ο Δήμος του Ηarmanli.   

Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελληνοβουλγαρική διασυνοριακή περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες  απομονωμένες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και των Kardzhali και Haskovo. Μέσω δε της μελλοντικής αξιοποίησης και κεφαλαιοποίησης των δράσεων του έργου θα ωφεληθεί το σύνολο της Ελληνοβουλγαρικής διασυνοριακής γραμμής.

Μέσω του έργου θα γίνει  προμήθεια  εξοπλισμού για δομές υγείας της διασυνοριακής περιοχής και το ΕΚΑΒ, θα εκπονηθούν πιλοτικές μελέτες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και στις μονάδες υγείας, ειδικά για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και  θα υλοποιηθεί εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στις δομές  αυτές στην αντιμετώπιση ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 
Η διοίκηση της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης έχει εντάξει στο έργο προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Κέντρα Υγείας Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Εχίνου,  Σταυρούπολης, Ιάσμου και Σουφλίου καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Ειδική μνεία στα Κέντρα Υγείας έκανε κατά την παρουσία του χθες στην Κομοτηνή ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Ευστράτιος Πλωμαρίτης, σημειώνοντας "η παρουσία της Ιατρικής και Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ έχει να κάνει με δύο πράγματα, το πρώτο είναι η πρόσβαση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις δομές υγείας, εν προκειμένω στα Κέντρα Υγείας. Δηλαδή αν έχουν ράμπες για να μπαίνει ένας άνθρωπος με καρότσι. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την υποδοχή των ασθενών από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, πως υποδέχονται ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όρασης ή ακοής. Αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης του προσωπικού την έχει αναλάβει η Ιατρική Σχολή ΑΠΘ".

Ειδικότερα για την εκπαίδευση του προσωπικού στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας τοποθετήθηκε ο Αλέξης Μπένος καθηγητής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής ιατρικής στο ΑΠΘ "το ιδιαίτερο που βάζουμε εμείς στο πρόγραμμα βρίσκεται στην πρόσβαση. Εκπαίδευση των ανθρώπων των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στο πως διαχειριζόμαστε ασθενείς με αναπηρία". Παράλληλα η ομάδα του Πολυτεχνείου ΑΠΘ την οποία συντονίζει ο κος Μπένος θα φροντίσει για την πρόσβαση όλων των ασθενών σε  πρωτοβάθμιες δομές υγείας. 

Η διαβούλευση που έγινε χθες στην Κομοτηνή εστιάστηκε στις θεματικές ενότητες: Προσβασιμότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Αξιολόγηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συνεργασία Φορέων στον τομέα Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη κοινού σχεδίου διαχείρισης των υγειονομικών αναγκών της περιοχής, προσανατολισμένο στους πολίτες-χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών ιατρός Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος, στελέχη του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλοι. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι