fbpx Κατατέθηκαν ήδη 87 αιτήσεις πλημμυροπαθών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κατατέθηκαν ήδη 87 αιτήσεις πλημμυροπαθών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμύρα
Πλημμυρικά φαινόμενα
Αποζημιώσεις

Η πλειοψηφία των αιτήσεων από την τοπική κοινότητα Αμαράντων 


Για ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, σε αναμονή η αναγγελία ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής ζημιών σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες, με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε 87. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν στους Δήμους Μαρώνειας - Σαπών και  Κομοτηνής, που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 17ης Δεκεμβρίου.


ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ
Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχεται από την τοπική κοινότητα Αμαράντων, με τον αριθμό τους να αγγίζει τις 70 από κατοίκους των οικισμών Αμαράντων, Ισάλου, Βάκων, Καλλιθέας και Παμφόρου. Επίσης η πλειοψηφία αυτών αφορά οικοσυσκευές, όπως ηλεκτρικές συσκευές, χαλιά, έπιπλα και άλλα, ενώ μόνο 10 αφορούν οικίες. Μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλους οικισμούς του Δήμου Μαρώνειας Σαπών. 


Όσοι έχουν υποστεί ζημιές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στις 16, 17 Δεκεμβρίου 2017 στην κύρια κατοικία τους ή σε εμπορικές βιομηχανικές – βιοτεχνικές μονάδες – εμπορικά καταστήματα και εγκαταστάσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, μπορούν να συνεχίσουν υποβάλουν αίτηση στον Δήμο Μαρώνειας - Σαπών στις κατά τόπο έδρες των Τοπικών Κοινοτήτων σε συνεννόηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, προσκομίζοντας φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας.
Μετά την αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί οι αιτούντες θα κληθούν να καταθέσουν πρόσθετα δικαιολογητικά.

1. Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία του συμβάντος (17/01/2018). 2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ’ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι. 3. Την οικονομική ενίσχυση δε δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών που δεν είναι η κύρια κατοικία τους. 4. Οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται: α) στο κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης- δεν συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα κτίσματα (βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, υπόγεια κτλ), και, β) στο σύνολο της οικοσκευής. Όσον αφορά κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε ήδη πληγείσες περιοχές του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών και σε λίγες μέρες θα γίνει αναγγελία προκειμένου να δηλωθούν οι ζημιές σε μαντριά και χωράφια με σιτηρά. 


ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Στο Δήμο Κομοτηνής οι αιτήσεις πληγέντων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις 17, όπως έκανε γνωστό στον "Χ" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωάννης Μουρτίδης, καλώντας όλους τους πληγέντες να κάνουν την σχετική διαδικασία μέχρι 17 Ιανουαρίου 2018. Ειδικότερα όσοι έχουν υποστεί ζημιές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στις 16,17 Δεκεμβρίου 2017 στην κύρια κατοικία τους ή σε εμπορικές βιομηχανικές – βιοτεχνικές μονάδες – εμπορικά καταστήματα και εγκαταστάσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα διοικητικά όρια Δήμου Κομοτηνής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο Κομοτηνής (εγκαταστάσεις καθαριότητας όπισθεν Δικαστικών Φυλακών), γραφείο Πολιτικής Προστασίας, κατά τις ώρες μεταξύ 9:00πμ και 12:00μμ, προσκομίζοντας φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας και ένα λογαριασμό ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΚ. Μετά την αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί οι αιτούντες θα κληθούν να καταθέσουν πρόσθετα δικαιολογητικά, ενώ όσοι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου 1599/86.


1. Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία του συμβάντος (17/01/2018). 2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ’ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι. 3. Την οικονομική ενίσχυση δε δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών που δεν είναι η κύρια κατοικία τους. 4. Οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται: α) στο κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης- δεν συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα κτίσματα (βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, υπόγεια κτλ), και, β) στο σύνολο της οικοσκευής.


ΚΗΡΥΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
Στο μεταξύ με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου κατόπιν εξουσιοδότησης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, περιοχές των Δήμων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Η εν λόγω κήρυξη είναι αποτέλεσμα αιτήματος που υπέβαλε ο κ. Μέτιος προς τον κ. Καπάκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες και να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την 17η Δεκεμβρίου 2017 και ισχύει από τις 17 Δεκεμβρίου 2017 έως και τις 19 Μαρτίου 2018. Ταυτόχρονα, κινήθηκε η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών αυτών των Δήμων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η οριοθέτηση είναι απαραίτητη για τη χορήγηση επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Συγκεκριμένα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν:

Δημοτική Κοινότητα Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Κοσμίου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Ιτέας του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Ανθοχωρίου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Παγουρίων του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Θρυλορίου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Μελέτης του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Κάλχαντος του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Καρυδιάς του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Σιδηράδων του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Στυλάριου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Αιγείρου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Καλλίστης του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Νέας Καλλίστης του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Φαναρίου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Πόρπης του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Δουκάτου του Δήμου Κομοτηνής Τοπική Κοινότητα Γλυφάδας του Δήμου Κομοτηνής Τοπικής Κοινότητα Λοφαρίου της Δημοτικής Ενότητας Σαπών τou Δήμου Μαρωνείας- Σαπών Δημοτική Κοινότητα Αμαράντων της Δημοτικής Ενότητας Μαρωνείας, του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών Τοπική Κοινότητα Μιράνων της Δημοτικής Ενότητας Μαρωνείας, του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών Τοπική Κοινότητα Λυκείου του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητας Δοκού του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Νέου Καλλυντήριου του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Αγράς του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Βραγιάς του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Αρχοντικών του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Αράτου του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Άνω Δροσίνης του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Δαρμένης του Δήμου Αρριανών Τοπική Κοινότητα Πάσσου του Δήμου Αρριανών.


Παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες 
Στον απόηχο των πλημμυρών στη Ροδόπης αποφασίστηκε από τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ: Η οριοθέτηση της περιοχής που επλήγη, η καταγραφή των ζημιών και η κίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων από το Υπουργείο. Ο σχεδιασμός των απολύτως αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των φυσικών αποδεκτών του νερού στην περιοχή. 


Η χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών, της υλοποίησης των αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων με πόρους της Περιφέρειας που εκτιμώνται σε πρώτη φάση στα 200 χιλιάδες ευρώ ανά Δήμο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην