fbpx Ιός του Δυτικού Νείλου: Ελλιπής και αργή η ενημέρωση από τους αρμόδιους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ελλιπής και αργή η ενημέρωση από τους αρμόδιους

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιός Δυτικού Νείλου
Κουνούπια

Το θέμα φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης

Κανένα θετικό δείγμα στον ιό δεν έχει εντοπιστεί από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ

Διονύσης Βοργιάς

Πήρε μόλις μία μέρα για τον "Χ" ώστε να αποκαλύψει το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό στον Δήμο Κομοτηνής (Κόσμιο), που σχετίζεται με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πήρε όμως πέντε μέρες στον Δήμο Κομοτηνής για να παράσχει εντέλει την απαραίτητη ενημέρωση για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, σε μία περίοδο όπου η ανησυχία δεν είναι και μικρή. 

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τουλάχιστον στην επίσημη σελίδα της, δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση αναφορικά με το περιστατικό, συντελώντας κι αυτή στην "διόγκωση" της ανησυχίας των πολιτών της περιοχής.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε, καθώς δεν έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι, παρόλα αυτά δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται πάντα απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού, την οποία και μερίμνησε να κάνει ο "Χ" αλλά όχι οι εγκαίρως οι αρμόδιοι.

Αρνητικά τα δείγματα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ
Στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm τοποθετήθηκε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάποιο θετικό δείγμα μέχρι στιγμής στις δειγματοληψίες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το άτοπο, δηλαδή να έχουμε θάνατο αλλά όχι δείγμα, έχει βάση, κι αυτή εξηγεί ο κος Σαχπατζίδης: "Μέχρι και πέρσι είχαμε ενδείξεις κυκλοφορίας του ιού, τα φετινά δείγματα παραδόξως δεν έχουν εντοπίσει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο, είναι ενδείξεις, γιατί μπορεί να έτυχε να μην μολυνθούν τα συγκεκριμένα πτηνά - μάρτυρες".

Επίσης, εξηγεί κάποια πράγματα αναφορικά με τον σχεδιασμό. "Από το 2010 που πρωτοεμφανίστηκαν τα κρούσματα ευρέως στη χώρα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα επιτήρησης του νοσήματος που αφορά στον εντοπισμό της κυκλοφορίας του ιού στην περιοχή ή όχι. Αυτό γίνεται μέσω της λήψης δειγμάτων από ιπποειδή και άγρια πτηνά", είπε για να εξηγήσει πως ο άνθρωπος και τα θηλαστικά είναι "τελικοί ξενιστές" του ιού, δηλαδή δεν μεταφέρουν τον ιό σε άλλους. 

Πώς όμως γίνεται η μόλυνση; Η μόλυνση γίνεται κυρίως από τα κουνούπια τα οποία παίρνουν τον ιό από τα πτηνά και τον μεταδίδουν στον άνθρωπο. Γι' αυτό και ο "Χ" με πολλαπλά δημοσιεύματα έχει εμμείνει τόσο στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών όσο και σε συμβουλές σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου.  

Το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο 
Το ζήτημα φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει μέχρι τα τέλη του μήνα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης, με σχετική επερώτηση που φέρει τον τίτλο "έλεγχος δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλων μολυσματικών ασθενειών". 

Ο Φ. Καραλίδης τοποθετείται αναλυτικά ως εξής: "Μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με θάνατο που προήλθε από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σας ζητούμε να μας απαντήσετε: Ποιός είναι ο αριθμός των δειγμάτων που έχουν σταλεί για έλεγχο κατά Περιφερειακή Ενότητα κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, και Αύγουστο του 2018 και ποια τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων κατά Π.Ε. 
Να μας παραθέσετε συγκριτικό πίνακα για τους ελέγχους του 2017 στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα κατά Περιφερειακή Ενότητα
".

Εν προκειμένω ο κος Καραλίδης θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Όχι τόσο αν έχει βρεθεί δείγμα του ιού, καθώς όπως ανέφερε και ο κος Σαχπατζίδης δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, αλλά πόσα δείγματα έχουν σταλεί. 

Εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα έχει ως εξής: Έχουν κάνει οι αρμόδιοι τον κατάλληλο σχεδιασμό, έχουν χρηματοδοτήσει δεόντως τις δειγματοληψίες ώστε αυτές να είναι επαρκείς ή όχι; Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως επερώτηση αντίστοιχη του κου Καραλίδη (13/7/2018: σχετικά με αιμοληψίες δειγμάτων κατά μολυσματικών ασθενειών π.χ. ιός Δ. Νείλου, ελονοσίας κλπ) είχε συζητηθεί και σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, για να λάβει από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο την απάντηση ότι γίνονται δειγματοληψίες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. 

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. 

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις