fbpx Ι. Βαρδακαστάνης: "Ζωή με αξιοπρέπεια για τα άτομα με αναπηρία"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018 - 10:00
Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Ι. Βαρδακαστάνης: "Ζωή με αξιοπρέπεια για τα άτομα με αναπηρία"

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιωάννη Βαρδακαστάνης
ΕΣΑμεΑ
ΠΟΜΑΜΕΑ ΑΜ-Θ
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης

Το πρόγραμμα Διαβιώ Κατ' οίκον θέλει να τρέξει στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ η Εθνική Συνομοσπονδία


"Έστω και ένα άτομο με αναπηρία να μην μπορεί να ασκήσει ανεμπόδιστα τα δικαιώματά του, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι"

Διονύσης Βοργιάς

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με τους Γιάννη Λυμβαίο γενικό γραμματέα και Χρήστο Κεσόγλου οργανωτικό γραμματέα. Από κοινού με τον πρόεδρο της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑΜΕΑ ΑΜ-Θ Σμαράγδο Κρεμμύδα και τον πρόεδρο του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνα Καρούντζο, παρέθεσαν συνέντευξη τύπου.


"Βρισκόμαστε στην Θράκη από χθες, σε μία επίσκεψη, όχι μόνο για να εγκαινιάσουμε τα γραφεία της ΕΣΑΜΕΑ στην Κομοτηνή, αλλά κυρίως και πρωτίστως για να έρθουμε σε επικοινωνία και σε συνεργασία με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος με Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη", είπε ο κος Βαρδακαστάνης και στη συνέχεια ανέλυσε τί εστί αναπηρία εν καιρώ κρίσης, αναφέροντας όσα είπε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm προς δύο ημερών αναφορικά με την αλλαγή της ατζέντας του αναπηρικού κινήματος λόγω κρίσης και την ανάγκη προάσπισης των επιδομάτων, μιας που αν αυτά εξέλειπαν 6/10 ανθρώπους με αναπηρία θα ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. 


Σε άλλο σημείο του λόγου του στάθηκε στην ανάγκη οργάνωσης ενός ισχυρού αναπηρικού κινήματος από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, ενώ εξήρε και το πώς έχουν αναδείξει τα ΜΜΕ τα ζητήματα των ανθρώπων με αναπηρία βοηθώντας να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα ιδίως στην επαρχία. Το αναπηρικό κίνημα δεν το οργάνωσαν οι πολιτικοί, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι, είπε ο κος Βαρδακαστάνης εξηγώντας ότι ένα ισχυρό αναπηρικό κίνημα παντού δίνει "αισιοδοξία στους ανθρώπους με αναπηρία ότι η φωνή τους ακούγεται δυνατά, ανεξάρτητα, καθαρά και με διαύγεια μέσα από τις οργανώσεις μας".


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Το γεγονός ότι η κοινωνία της Θράκης βηματίζει σε καλούς ρυθμούς, ανέδειξε ο πρόεδρος, μιλώντας με καλά λόγια για τον δήμαρχο Κομοτηναίων που παραχώρησε τις εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή και για την ηγεσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με την οποία έχει καλύτερη συνεργασία σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Δεν κρύφτηκε όμως, μιλώντας για τις διεκδικήσεις: "Ασφαλώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι: Έστω και ένα άτομο με αναπηρία να μην μπορεί να ασκήσει ανεμπόδιστα τα δικαιώματά του, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι.

Η χώρα, οι τοπικές κοινωνίες, αν κι έχουν κάνει βήματα, αυτά είναι δειλά. Και σε μερικές περιπτώσεις που ήταν τολμηρά, ήταν απρογραμμάτιστα. Δεν έχουμε σχέδιο, ελέγχους, ένα σύστημα που να παρακολουθεί την τήρηση των κανονισμών και των προβλέψεων. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό που θεσπίζουμε ως νόμος, φτάνει ως δικαίωμα στον πολίτη. Αυτό το θέμα το είχαμε θέσει και προ κρίσης και μας πήγε πίσω. 


Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί  μας ενδιαφέρει η ζωή των ατόμων με αναπηρία να γίνεται με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια". Αναφορικά με τα σχέδια στην περιοχή, μίλησε για το πάγιο αίτημα να υπάρχει ένα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε κάθε νομό και την πρόταση ώστε να λειτουργήσει το πρόγραμμα Διαβιώ Κατ' οίκον "που θα στηρίζει τα άτομα με αναπηρία, ώστε να έχουμε αποκατάσταση προσβασιμότητας στα σπίτια τους. 


Εμείς θα το θέσουμε εκ νέου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου" αλλά και το "πρόγραμμα αποκατάσταση δημοσίων χώρων. Είναι επεμβάσεις μεγεθών σε επίπεδο επενδύσεων, αλλά τεράστιας κοινωνικής απόδοσης για τους πολίτες και επισκέπτες". 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο