fbpx Η πανδημία καθυστερεί τις εξετάσεις καρκινοπαθών και στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η πανδημία καθυστερεί τις εξετάσεις καρκινοπαθών και στη Ροδόπη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανδημία
Ροδόπη
Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου
Σύλλογος Καρκινοπαθών Δύναμη Ψυχής
Ροδούλα Κοκκινάκη

Δύναμη Ψυχής: «Ο καρκίνος δεν γνωρίζει lockdown, είναι εδώ»

Ανδρέας Αγελαρίδης

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Ρ. Κοκκινάκη: «Στην χώρα μας κάθε χρόνο έχουμε 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου»
Η πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» Ροδούλα Κοκκινάκη μίλησε στον «Χ» και έστειλε το δικό της μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

«Η ασθένεια αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε στην χώρα μας κάθε χρόνο έχουμε περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου. 

Είναι πάρα πολλά και σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, σύντομα στην Ευρώπη θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου», είπε προλογικά η κα Κοκκινάκη.

Με την παρουσία της πανδημίας όμως στις ζωές μας, είπε ότι λόγω αυτού «το πρόβλημα του καρκίνου έχει μείνει πίσω. Οι καρκινοπαθείς αργούν να κάνουν τις εξετάσεις τους και η πρόληψη έχει καθυστερήσει και αργεί να γίνει η διάγνωση. Πάντα λέμε ό,τι βρίσκουμε σε πρώιμο στάδιο έχουμε και πλήρη θεραπεία».

Αυτή η καθυστέρηση φαίνεται και σε επίπεδο νομού Ροδόπης, όπως ενημέρωσε: «Βλέπουμε από τα μέλη μας ότι καθυστερούν να κάνουν τις εξετάσεις. 

Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς είναι και δύσκολες οι μετακινήσεις εκτός νομού, καθώς κάποιοι πάνε στην Αλεξανδρούπολη και στην Θεσσαλονίκη και κάποιοι φοβούνται να μην προσβληθούν από τον κορωνοϊό και έτσι αποφεύγουν να πάνε».

Τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» λειτουργούν από την Δευτέρα 01/02 (δεν λειτουργούσαν για αρκετό καιρό λόγω της πανδημίας) και μάλιστα το Νοσοκομείο ήρθε σε επικοινωνία με τον Σύλλογο προκειμένου να ‘τρέξουν’ οι εξετάσεις, όπως τόνισε η κα. Κοκκινάκη. 

Δύναμη Ψυχής: «Ο καρκίνος δεν γνωρίζει lockdown, είναι εδώ»
Ο σύλλογος «Δύναμη Ψυχής» με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου εξέδωσε ανακοίνωση και χαρακτηριστικά τονίζει «ο καρκίνος δεν γνωρίζει lockdown είναι εδώ».

Ο σύλλογος ακόμη αναφέρει μεταξύ άλλων «την φετινή χρονιά ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με τον φόβο για τον “αόρατο εχθρό”, καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι η σημασία της πρόληψης, αλλάξαμε συνήθειες  και δραστηριότητες τις οποίες αγαπούσαμε. Το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου μπορούν να το νιώσουν όλοι! Ο καρκίνος δεν γνωρίζει lockdown, είναι εδώ. Ως σύλλογος συνεχίζουμε να είμαστε κάθε στιγμή δίπλα στους ασθενείς του νομού μας παρέχοντας ψυχολογική και πρακτική στήριξη στη διεκπεραίωση των αιτημάτων».

ΕΕΧΟ: «Σήμερα ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου»
Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας με αφορμή την χθεσινή ημέρα σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «σήμερα ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η λοίμωξη Covid-19 απειλεί δυσανάλογα τις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού οι οποίες έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εάν προσβληθούν από τον νέο κορωνοιό SARS–CoV-2. Έχει υπολογισθεί ότι περισσότερο από το 30-50% των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων για την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής διαβίωσης και διατροφής».

ΕΑΕ: «Φέτος οι δράσεις όλων μας ακόμα και οι πιο μικρές έχουν σημασία»
«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου για το 2021 θα είναι μια διαφορετική απ’ ότι οι προηγούμενες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά όμως ιδιαίτερα σημαντική για να αναλογιστούμε για το ποιοι είμαστε και πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στη μάχη κατά του καρκίνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. «Τα κεντρικά μας συνθήματα “Είμαι … Και Θα…” και “Είμαι… και Θέλω…” αντιπροσωπεύουν όλους εμάς που θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο και απαλλαγμένο από τον καρκίνο, έναν κόσμο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους που αγωνίζονται, που επιβιώνουν. Φέτος οι δράσεις όλων μας ακόμα και οι πιο μικρές έχουν σημασία. Ενώστε τις δυνάμεις σας με τις δικές μας», επισημαίνεται.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γαϊτανάκι της τουρκικής προπαγάνδας συνεχίζεται, με τη νέα κινηματογραφική ταινία  που ετοιμάζει η τουρκική τηλεόραση,  για τη ζωή του Σαδίκ Αχμέτ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του καναλιού, λίγες ημέρες