fbpx Η κακοκαιρία εξάντλησε τα αποθέματα αλατιού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ 50 ΤΟΝΟΙ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ

Η κακοκαιρία εξάντλησε τα αποθέματα αλατιού

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ροδόπη
κακοκαιρία
χιόνι
Αλάτι

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον ορεινό όγκο του νομού, όπου και χθες ορισμένα σχολεία παρέμειναν κλειστά

Ν. Τσαλικίδης: «Αντιμετωπίσαμε άψογα την επέλαση του χιονιά» 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τον απολογισμό της επιχείρησης καταπολέμησης του χιονιά που έπληξε και το νομό Ροδόπης, κοινοποίησε με δελτίο τύπου που εξέδωσε, η Π.Ε. Ροδόπης. Από τη λίστα γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο ορεινό τμήμα του Νομού, παρόλα αυτά η προσπάθεια αφορά φυσικά όλη την επικράτεια του. Η λίστα που δημοσιοποιήθηκε: 


Σύμφωνα με καταγραφή και απολογισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ροδόπης, κατά την χειμερινή περιόδου 2016 -2017 πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι αποχιονισμοί: 


Στις 29-11-2016, 30-11-2016 και 1-12-2016 στις περιοχές Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή 
Στις 13-12-2016 και 14-12-2016 στις περιοχές Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή 
Στις 21-12-2016 και 22-12-2016 στις περιοχές Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή 
Στις 28-12-2016 και 31-12-2016 στις περιοχές Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή 
Την 1-1-2017 πραγματοποιήθηκαν εκχιονισμοί στα πεδινά τμήματα του Ν. Ροδόπης ήτοι Ε. Εθνική Οδός Νο2 Πόρτο Λάγος – Μέστη και στις επαρχιακές οδούς Κομοτηνής - Ξυλαγανής – Μαρώνειας – Πλατανίτη – Ιμέρου , Κομοτηνής - Ασωμάτων – Ιάσμου – Αμαξάδων και Κομοτηνής - Θρυλορίου Βέννας – Κρωβύλης  


•Στις 2-1-2017   Κομοτηνή – Νυμφαία, Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή
•Στις 5-1-2017, 6-1-2017 και 7-1-2017 στις περιοχές Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή 
•Στις 10-1-2017   Κομοτηνή – Νυμφαία, Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή 
Στις 11-1-2017 και 12-1-2017 πραγματοποιήθηκαν εκχιονισμοί στα πεδινά τμήματα του Ν. Ροδόπης ήτοι: Εθνική Οδός Νο2 Πόρτο Λάγος – Μέστη και στις επαρχιακές οδούς Κομοτηνής - Ξυλαγανής – Μαρώνειας – Πλατανίτη – Ιμέρου , Κομοτηνής - Ασωμάτων – Ιάσμου – Αμαξάδων και Κομοτηνής - Θρυλορίου Βέννας – Κρωβύλης, Κομοτηνής Πόρπης – Παγουρίων – Πόρπης Μέσης και στη Βιομηχανική Περιοχή  Κομοτηνής.


•Στις 13-1-2017   Κομοτηνή – Νυμφαία, Ν. Σάντα – Κέχρος – Χλόη και Δαρμένη – Ραγάδα – Εσοχή 
Το πρώτο σχόλιο του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη για το χειρισμό της κατάστασης είναι θετικό, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm: «θέλω να ευχαριστήσω, όλους όσοι ενεπλάκησαν στην καταπολέμηση του φαινομένου. Εργάστηκαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως και το λέω έχοντας γνώση 100% της κατάστασης και ήμουνα δίπλα σε όλα τα παιδιά και στους δημάρχους και στους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, με όλους όσους αντιμετώπισαν όλο αυτό αδιάκοπα, με ευθύνη και υψηλό αίσθημα του καθήκοντος» 


ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΛΑΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ


Η αντιμετώπιση όλης της κατάστασης εξάντλησε σχεδόν τα αποθέματα αλατιού στις αποθήκες της ΠΕ Ροδόπης, σύμφωνα με όσα είπε ο κος Τσαλικίδης. Παρόλα αυτά ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την παραγγελία νέων ποσοτήτων, καθώς οι εναπομείνασες μετρούν μόλις 50 τόνους. 


Εν τω μεταξύ και στη Ροδόπη, υπήρξε το γνωστό γραφειοκρατικό πρόβλημα στην προμήθεια, παρόλα αυτά λύθηκε και  προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν οι νέες ποσότητες: «Καταναλώθηκαν περίπου 130 τόνοι αλατιού, από τους οποίους ορισμένοι δόθηκαν στους δήμους Κομοτηνής, Μαρώνειας- Σαπών και Ιάσμου αλλά και σε μεγάλο αριθμό πολιτών περίπου 25 τόνοι. Έχουμε στον αποθηκευτικό μας χώρο περίπου 50 τόνους αλατιού και ήδη έχει γίνει η διαδικασία για να προμηθευτούμε αλάτι, μέσω της διαδικασίας της προμήθειας μέσω της οικονομικής επιτροπής.

Ελπίζω να μην έχουμε ακραία φαινόμενα του προηγούμενου τύπου γιατί καταλαβαίνετε αντίστοιχη ποσότητα αλατιού θα χρειαστεί να καταναλωθεί. Το πρόβλημα με την προμήθεια ξεκινάει με την διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων που με τον Νόμο 4412 το τελευταίο τρίμηνο κανένας φορέας δεν μπορούσε να προχωρήσει στις διαδικασίες προκήρυξης και προμήθειας, οπότε από εκεί προέκυψε ένα θέμα. Σε ό,τι έχει να κάνει με μας, λύθηκαν κάποια ζητήματα, δημιουργήθηκε ένα καινούριο τμήμα που ελέγχει αυτά τα ζητήματα για λόγους διαφάνειας και νομιμότητας, θα περάσει από την οικονομική επιτροπή την Πέμπτη και προχωράμε στην ανάληψη και προμήθεια της αντίστοιχης ποσότητας που χρειαζόμαστε» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης. 


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η ΠΕ Ροδόπης για τα μετεωρολογικά φαινόμενα, αυτά θα εκδηλωθούν έντονα στο μέσον της εβδομάδας και ενδεχομένως να μην αγγίξουν την πόλη της Κομοτηνής, αλλά κυρίως τον ορεινό όγκο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, γίνεται η σχετική προετοιμασία, ενώ κάποια σχολεία στα ορεινά του Δήμου Αρριανών παραμένουν και χθες κλειστά, είτε λόγω προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, είτε λόγω δύσκολης πρόσβασης. 


ΥΦΕΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 
Ως γνωστόν, το καιρικό φαινόμενο που έπληξε όλη τη βόρεια Ελλάδα προκάλεσε σημαντικές ζημιές τόσο στο ζωικό, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής. Παρόλα αυτά, επειδή ακόμη είναι σε εξέλιξη –έστω και σε ήπια μορφή- ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις και αυτό επιβεβαιώθηκε και στην επαφή που είχε ο κος Τσαλικίδης με τους ανθρώπους του Οργανισμού: «Έχουμε συζητήσει και με τον ΕΛΓΑ και είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε τον απολογισμό στο ζωικό κεφάλαιο και φυτικό κεφάλαιο.

Όμως όσο δεν εξασθενεί το φαινόμενο και δεν μαλακώνει ο καιρός δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να βγάλει αποφάσεις στο θέμα των καταστροφών. Επίσης, συνεχίζονται και οι έλεγχοι στο ζωικό κεφάλαιο για να δούμε τι απώλειες έχουμε και εκεί. Οι ζημιές θα καταγραφούν στα κηπευτικά όταν μαλακώσει ο καιρός και στις άλλες περιπτώσεις περιμένουμε, στις ελιές για παράδειγμα και στα οπωροφόρα και στις άλλες περιπτώσεις θα δούμε αν μετά την Πέμπτη ή Παρασκευή στρώσει ο καιρός, ώστε να γίνουν σωστές εκτιμήσεις. Προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς». 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο αναγκαστικός  εγκλεισμός  στα σπίτια,  οδήγησε  πολλούς στο να συμβιβαστούν, να αποδεχθούν και να προσαρμοστούν σταδιακά στα καλά της εικοσιτετράωρης διαβίωσης σε οικογενειακή μορφή.