fbpx Η επόμενη μέρα για το κεράσι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η επόμενη μέρα για το κεράσι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ροδόπη
Καλλιέργειες
κακοκαιρία
ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις

Παραγωγοί και τοπικοί συζήτησαν όχι μόνο για τις αποζημιώσεις, αλλά για τη λήψη μέτρων προστασίας ενός τοπικού προϊόντος που πλήττεται σχεδόν 
κάθε χρόνο από το ίδιο καιρικό φαινόμενο, το χαλάζι


Σκέψεις για επιδοτούμενα από τον ΕΛΓΑ αντιχαλαζικά δίκτυα, πρόβλημα οι οφειλές των αγροτών στον ΕΛΓΑ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η επόμενη μέρα για το κεράσι, βρήκε παραγωγούς και τοπικούς φορείς να συζητούν όχι μόνο για τις αποζημιώσεις, αλλά για τη λήψη μέτρων προστασίας ενός τοπικού προϊόντος που πλήττεται σχεδόν κάθε χρόνο από το ίδιο καιρικό φαινόμενο, το χαλάζι. 


Η χαλαζόπτωση που έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Μαΐου την περιοχή της Ροδόπης, επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγροτικό πληθυσμό της Π.Ε. Ροδόπης. Μάλιστα το χαλάζι προκάλεσε ολική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις, σε οικισμούς με κεράσια όπως η Δύμη, ενώ έπληξε και άλλες καλλιέργειες όπως αχλάδια και αμπέλια. Οι παραγωγοί επιδεικνύουν τις καταστροφές στους αρμοδίους και ζητούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να κινηθούν οι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει εκτίμηση των ζημιών και αυτοί να αποζημιωθούν. Πάντως μιλούν για πλήγμα στην παραγωγή τους και τη φετινή χρονιά.


Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, περιφερειακούς συμβούλους και τον προϊστάμενο ΕΛΓΑ Θανάση Πανάγο επισκέφτηκαν το πρωί της Τετάρτης 10 Μαΐου τα Σύμβολα, την Φωλιά, την Δύμη και Κάλχα, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα του προβλήματος και να διαπιστώσει μαζί με τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής το μέγεθος της ζημιάς σε καλλιέργειες κερασιών και αχλαδιών.


Μετά το πέρας των επισκέψεων στα χωριά ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε τα εξής: "Πρόκειται για μια ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών. Άμεσα επικοινωνήσαμε με τον ΕΛΓΑ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προϊστάμενό του κ. Πανάγο για την άμεση ανταπόκριση, προκειμένου να διαπιστώσουν μαζί μας το μέγεθος του προβλήματος. Περιμένουμε την αναγγελία δήλωσης και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν πρέπει να κάνουν στους Δήμους δήλωση καταστροφών. Εμείς ζητήσαμε από τους αρμόδιους να επισπεύσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα αυτοψίες".


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Στο μεταξύ τη δέσμευση του διοικητή του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ απέσπασε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο γραφείο του στην Αθήνα για την άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νομό Ροδόπης από την χαλαζόπτωση της 9ης Μαΐου 2017. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουρεμπές τόνισε στον βουλευτή Ροδόπης ότι οι επισημάνσεις και καταγραφές από τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν εντός δύο ημερών. Σε διάστημα 15 ημερών θα γίνουν οι αναγγελίες ζημιών από τους ζημιωθέντες παραγωγούς για να ακολουθήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις ζημιών από τους εποχιακούς και τακτικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.  

Ο βουλευτής επεσήμανε στον διοικητή ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους υπαλλήλους εξαιτίας των άλυτων προβλημάτων του φορέα τους. Ζήτησε να σταλούν άμεσα από άλλους Νομούς εποχιακοί γεωπόνοι στον Νομό Ροδόπης προκειμένου οι εκτιμήσεις να καταστούν δίκαιες και άμεσες για να γίνει σωστή αποτίμηση ζημιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι  ζημιές, ιδίως στα κεράσια, ανέρχονται σε ποσοστό 100%. Ο διοικητής δεσμεύτηκε γι’ αυτό και τόνισε ότι αφού ολοκληρωθούν οι  εκτιμήσεις οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Οκτώβρη του 2017.


ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 
Πάντως από δω και πέρα μέλημα του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, όπως αυτό εκφράστηκε και στις συζητήσεις με τους κερασοπαραγωγούς, είναι η προστασία του κερασιού ως παραγωγή ενώ στο μέλλον στόχος είναι να γίνει καμπάνια με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της χαλαζόπτωσης μέσω εναλλακτικών μεθόδων. Ο αντιπεριφερειάρχης προσανατολίζεται στη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για τα αντιχαλαζικά δίκτυα, αλλά και κατά τόπους ενημερώσεις σε οικισμούς κερασοπαραγωγών. Βέβαια οι όποιες σκέψεις για επιδοτούμενα από τον ΕΛΓΑ αντιχαλαζικά δίκτυα, βρίσκουν εμπόδιο στις οφειλές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά