fbpx Η «διαπολιτισμικότητα» των Σαπών είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η «διαπολιτισμικότητα» των Σαπών είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάπες
Ντίνος Χαριτόπουλος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Με αφορμή τη δημιουργία τμήματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΔΠΘ


Σε επιστολή προς τη Σύγκλητο του ΔΠΘ εκτίθενται όλα τα επιχειρήματα για το αίτημα της δημοτικής παράταξης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ενεργοποίηση της δημοτικής παράταξης του δήμου Μαρωνείας – Σαπών «Αλληλεγγύη-Ανάπτυξη-Ανανέωση» προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της συγκλήτου του ΔΠΘ, σύμφωνα με την οποία το πανεπιστήμιο θα επιχειρήσει την ανάπτυξή του με επιπλέον σχολές και τμήματα. Στα προτεινόμενα τμήματα περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης», με έδρα την Αλεξανδρούπολη, ωστόσο η παράταξη του κου Χαριτόπουλου εκτιμά ότι οι Σάπες είναι το ιδανικό μέρος για να λειτουργήσει αυτό το τμήμα, λόγω της φυσιογνωμίας της περιοχής. 


«Αυτό ήταν μια παλιά σκέψη ακόμα από την περίοδο που ήμασταν ως παράταξη στην δημοτική αρχή. Τότε είχαμε κάνει το πρώτο βήμα και  με το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, ακόμα μέχρι και σήμερα πετύχαμε να έρχονται να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στα διαπολιτισμικά σχολεία των Σαπών οι επί πτυχίο φοιτητές του τμήματος αυτού. Διαβάζοντας τώρα και πληροφορούμενοι ότι η σύγκλητος και ο πρύτανης προτείνουν την δημιουργία νέων τμημάτων για το πανεπιστήμιό μας που είναι πολύ σωστό και πολύ λογικό και το στηρίζουμε και διαβάζοντας ότι ένα από αυτά τα τμήματα είναι το διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σαφώς με έδρα την Αλεξανδρούπολη διότι βάση λογικής και πρακτικής εκεί είναι το τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών» είπε σχετικά ο κος Χαριτόπουλος, μιλώντας στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm. 


Η παράταξη δεν διεκδικεί την έδρα του τμήματος στις Σάπες, αναγνωρίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών, αλλά διεκδικεί την διεξαγωγή μαθημάτων στην πόλη ίσως και τη φιλοξενία των φοιτητών του.


Βασικό επιχείρημα της παράταξης για το αίτημα αυτό είναι η «διαπολιτισμικότητα» της περιοχής, αφού όπως αναφέρεται στην επιστολή «η κοινωνία των Σαπών είναι μια διαπολιτισμική κοινωνία που διαβιούν σε αυτή εδώ και δεκαετίες άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες». Εν τω μεταξύ όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι χαρακτηρισμένα ως διαπολιτισμικά και σε αυτά κάνουν την πρακτική τους άσκηση φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ. 


Ο κος Χαριτόπουλος ζητά ακόμη να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι «ο τόπος αυτός (δηλ. οι Σάπες) έχει αδικηθεί, έχει αφαιμαχθεί από υπηρεσίες, έφυγαν εφορίες, δεν έμεινε και τίποτα θα ήταν μια σημαντική τόνωση όχι μόνο πληθυσμιακή αλλά και κοινωνική και πολιτιστική και οικονομική για την περιοχή». 


Μιλώντας στον "Χ", ο κος Χαριτόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει και χώρος διεξαγωγής των μαθημάτων του τμήματος υποδεικνύοντας και το κτίριο της ΑΣΠΑΙΤΕ: «Επίσης υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και οι υποδομές, καταρχήν είναι το κτίριο της ΑΣΠΑΙΤΕ το οποίο λειτουργεί μετά τις 4 το απόγευμα. Είναι το συνεδριακό κέντρο του Δήμου που όταν κατασκευάστηκε το 2001 κατασκευάστηκε για να επιτελέσει τρείς σκοπούς, ένας ήταν οι ανάγκες του δήμου σε εκδηλώσεις, ο δεύτερος ήταν συνέδρια και ο τρίτος ήταν να χρησιμεύσει ως αμφιθέατρο πιθανής μελλοντικής σχολής.


Επιπλέον ο κος Χαριτόπουλος υποστήριξε ότι είναι εφικτή και η διαμονή των μαθητών στις Σάπες αφού και γι’ αυτό υπάρχουν κατάλληλες υποδομές: «Έχουμε και τις υποδομές φιλοξενίας διότι το ξενοδοχείο υπάρχει που έχει κατασκευαστεί από το leader, υπάρχει ο χώρος της παλιάς ΕΑΣ όπου τον συντηρούν και μπορούν άνετα να γίνουν κάποια δωμάτια και εκεί. Επίσης και με τα άδεια σπίτια που υπάρχουν στις Σάπες ένα τμήμα των φοιτητών μπορεί να μείνει. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη απέχουν από τις Σάπες μόλις ένα 15λεπτο και πολύ κοντά μας είναι μέσα στον δήμο Μαρώνειας Σαπών μια ολόκληρη περιοχή με τουριστικές υποδομές με μονάδες όπως η Μαρώνεια».


Κλείνοντας, ο επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη-Ανάπτυξη-Ανανέωση» είπε ότι η πόλη των Σαπών «είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι πρακτικότερο και σωστό υπάρχει» για τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, εφόσον τελικά δημιουργηθεί.


Η επιστολή έχει σταλεί και στον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ αλλά και στους τοπικούς βουλευτές. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.