ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2019 - 09:00
ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Για αρτοποιούς... πειρατές, κάνει λόγο το Σωματείο Αρτοποιών ν. Ροδόπης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωματείο Αρτοποιών Ροδόπης
Γιώργος Δαλθανάσης

Την απουσία επαρκών ελέγχων καταδεικνύει ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Δαλθανάσης, εξηγεί ότι αρτοποιοί πωλούν ψωμί χωρίς γειονομικούς ελέγχους και αποδείξεις

Βουλγαρία και μάρκετ στην αγορά του ψωμιού, πως επηρεάζονται οι φούρνοι της περιοχής

Διονύσης Βοργιάς

Για αρτοποιούς... πειρατές που δε λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάνει λόγο το Σωματείο Αρτοποιών και Κλιβανέων ν. Ροδόπης. Σε έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου, το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου στην αίθουσα της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης, τέθηκαν επί τάπητος μία σειρά από ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και τους νόμιμους επαγγελματίες.

"Υπάρχουν αρκετά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, εμείς θέλουμε να είναι σωστή η λειτουργία των αρτοποιείων και των σημείων πώλησης άρτου", είπε στον "Χ" ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Δαλθανάσης, εξηγώντας ότι τα περισσότερα ζητήματα είναι πανελλαδικά, αλλά υπάρχουν και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Απουσιάζουν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες
Για απουσία των απαραίτητων ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που επικαλούνται κυρίως έλλειψη προσωπικού, κάνει λόγο ο κος Δαλθανάσης. Οι έλεγχοι αφορούν στον τρόπο εμπορίου (πχ αποδείξεις) και στην υγεία των καταναλωτών (σ.σ. υγειονομικό).

Ο πρόεδρος εξηγεί ότι οι αρτοποιοί στη Ροδόπη είναι περί των 60, αλλά λιγότεροι από τους μισούς είναι μέλη του σωματείου. Τους υπόλοιπους τους χαρακτηρίζει "πειρατές", γιατί όπως λέει "δεν ξέρουμε ποιοι είναι, που βρίσκονται και τι κάνουν". Εξηγεί, επίσης, ότι όσοι είναι εκτός σωματείου μπορούν να εμπορεύονται άρτο και λοιπά παρασκευάσματα κατά το δοκούν, καθώς "δεν υπάρχει προσωπικό (σ.σ. ελεγκτικό), να βγει έξω και να τους ψάξει (...). Δεν έχουν ελέγχους από την εφορία".

Βουλγαρία και μάρκετ στην αγορά του ψωμιού
Όσον αφορά στο εάν οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν επηρεαστεί από την προμήθεια ψωμιού από τα μάρκετ, αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία, όταν τα μάρκετ λειτουργούν νόμιμα και αναγράφουν εμφανώς ότι είναι από κατεψυγμένη ζύμη, τότε δεν επηρεάζονται οι αρτοποιοί. Από την άλλη, όταν δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για κατεψυγμένη ζύμη, άρα οι καταναλωτές νομίζουν ότι πρόκειται για φρέσκια, τότε οι αρτοποιοί επηρεάζονται λόγω ανταγωνισμού. Το τελευταίο γίνεται κατά περιπτώσεις, γι' αυτό και το σωματείο αρτοποιών Ελλάδος έχει κάνει σχετικές καταγγελίες προς το υπουργείο.

Όσον αφορά στην εισαγωγή ψωμιού μέσω εταιρίας από τη Βουλγαρία, δεν πρόκειται για παράνομη πράξη. 

Ο πρόεδρος εδώ λέει: "Είναι γνωστό σε όλους ότι φίρμα φέρνει ψωμί από την Βουλγαρία. Αυτό αναφέρεται κανονικά (σ.σ. στην συσκευασία). Αλλά είναι ένας τύπος αλεύρου, ο οποίος είναι άγνωστος στην ελληνική αγορά".

Τέλος, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, οι αρτοποιοί του νομού συζήτησαν και μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως τις εισφορές τους. Σε ένα καταληκτικό σχόλιο, πάντως, ο κος Δαλθανάσης δεν έκρυψε ότι τα κόστη για τους αρτοποιούς έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια, ενώ ο τζίρος έχει πέσει, κι έτσι γίνεται καθημερινός αγώνας από τους επαγγελματίες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τώρα που  ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πύλες για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και προφανώς να πλημμυρίσει τη χώρα μας,  προάγγελος του τι μέλλει να  συμβεί, είναι η πολιτική που θέλει να εφα