fbpx Γ. Βαρδακαστάνης: Άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να προσέλθουν για τον εμβολιασμό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Γ. Βαρδακαστάνης: Άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να προσέλθουν για τον εμβολιασμό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιωάννης Βαρδακαστάνης
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Τις απογευματινές ώρες χθες Τετάρτη 13/01 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης συντόνισε συζήτηση παρουσία των: Γιώργου Γεραπετρίτη υπουργού Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια υπουργού Υγείας, Δόμνας Μιχαηλίδου υφυπουργού αρμόδιας για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Μαρίας Θεοδωρίδου προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Πικουλή καθηγητή Χειρουργικής ΕΚΠΑ επιστημονικού υπεύθυνου ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών» Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη των περιφερειακών ομοσπονδιών για ΑμεΑ και των Σωματείων.

Νωρίτερα χθες, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη για την ανάγκη προτεραιοποίησης των ατόμων με αναπηρία στις λίστες εμβολιασμού, καθώς και το αίτημα ύπαρξης κατ’ οίκον εμβολιασμών σε όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο θα τίθετο και στους συναρμόδιους υπουργούς στη συζήτηση. «Είναι δεδομένο και παραδεκτό ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν αντιμετωπίσει πολλά δεινά από την πανδημία», είπε, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του πρόσθεσε: «αντικειμενικά, αν δει κανείς τα στοιχεία που υπάρχουν από όλη την ΕΕ, τα πιο πολλά θύματα κορωνοϊού είναι ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κι άτομα με χρόνια προβλήματα. Αυτό θα πρέπει να υπάρχει με σαφή τρόπο και στον σχεδιασμό των εμβολίων. Πρέπει να γίνει πολύ σαφές».

Αναφορικά με το αίτημα της ΕΣΑμεΑ, είπε: «αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μία εύλογη προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία, κάτι που δεν προβλέπεται. Η μόνη χώρα που το έχει προβλέψει στις εθνικές στρατηγικές για τον εμβολιασμό στα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι η Ισπανία προς το παρόν, κι εμείς ζητάμε να το ξεκαθαρίσει κι η χώρα μας». Ο πρόεδρος έφερε κι ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, καταδεικνύοντας τις επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. «Άνοιξε το απόγευμα η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τους 85+. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν πάρει μήνυμα για ραντεβού, αλλά έχουν αδυναμία να προσέλθουν. Τί θα γίνει με αυτούς; Δεν θα πρέπει το σύστημα να δημιουργήσει μία δυνατότητα να εμβολιαστεί κανείς, γιατί έχει αδυναμία να προσέλθει;», είπε.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Άτομα με Αναπηρία
Σε μία δεύτερη είδηση, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum ο Γιάννης Βαρδακαστάνης είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, για ζητήματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωστοποίησε το περιεχόμενο της συζήτησης ως εξής: «Με τον κο Σασόλι συζητήσαμε θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η επόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική, που θα ανακοινωθεί μέσα στον Φεβρουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συζητήσαμε θέματα του covid-19 και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στα κράτη-μέλη. Ζητήσαμε να υπάρξει μία επιτροπή έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ερευνήσει τι έχουν βιώσει τα άτομα με αναπηρία μέσα στην πανδημία. Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να το εξετάσει. Ακόμη, συζητήσαμε θέματα Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και πως μπορεί να γίνει η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων αυτών σε όλη την πολιτική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, συζητήσαμε για το δικαίωμα στην ψήφο των ατόμων με αναπηρία. Νομοθεσίες υπάρχουν σε 16 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Έγινε, ακόμη, ευρεία συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2021-27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων».

Γενικότερα λοιπόν, σύμφωνα με τον κο Βαρδακαστάνη, «αγγίξαμε όλη τη μεγάλη ατζέντα που αφορά ευρωπαϊκά θέματα και άτομα με αναπηρία».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ